úvod
homepage

Komentáře

článku: …a přece se točí. I na jihu!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Jmeno KONRAD, (Roman, 16.02.2010 08:52) celé vlákno | reagovat
Konrad se vaří dost dlouho na to aby jste te0d řešili jeho původ názvu?? Nevím tak schválně řekněte nějaký název jak by se mělo jmenovat. Třeba to v Konradu zváží.
Obchodník , (Martin Mráz, 12.02.2010 19:27) celé vlákno | reagovat
Jirku Nosku znám,Když jsem ještě dělal v Podkováni.je to poctivej obchodník se srdcem k obchodování s pivem.Rozjet druhou značku daleko od komína je umění.Nevím v jakém rozsahu a kolik Hl.Ale jde tam vidět.Prodávat pivo ze středních pivovarů bylo vždycky umění!Gambrinus se prodával sám.Nastali ale časy kdy se budou muset učit nabízet pivo i u Gambrinusu.A jiných co se nesly na vítězných vlnách.Nastaly dobrý časy.Pivaři dozráli a pochopili,kdo dělá kvalitní pivo a kdo průmyslové.Ted se zůročuje ta těžká práce takových to Jirků Nosků.Jirko opatruj se.Martin
Nejlepší, (Bari, 16.12.2009 18:29) celé vlákno | reagovat
Pivo konrad je jedno z nejlepších piv,kde pivovar nepoužívá žádné chemické éčka jako svijany atd.....
Re: Re: Re: Jméno Konrad, (milan, 05.08.2008 13:49) celé vlákno | reagovat
Když uspělo jméno Pardál, tak by i Spytihněv byl určitě dobrý.
Konrad, počeštěně Konrád, (Tchoř, 03.08.2008 00:54) celé vlákno | reagovat
je staré jméno germánského původu. Nosil je opravdu bratr a následník českého knížete a krále Vratislava II., Konrád Brněnský, který si však užil posezení na českém knížecím stolci pouhých 8 měsíců (od ledna do září roku 1092). Že si Konrada za název svého piva zvolila původem hradecká firma Hols, která nám znovuoživila vratislavický pivovar, mne nepřekvapuje. Původní značka Vratislav zůstala po uzavření pivovaru bohužel vlastnictvím Pražských pivovarů, ovládaných nadnárodní skupinou Interbrew (dnes InBev, potažmo InBev-Anheuser-Bush či jak se dnes ten belgicko-americko-brazilský moloch jmenuje), které se ho nemínily vzdát. Vratislav se poté vařil v pražském Braníku, nebo lépe řečeno, na branické pivo se lepily etikety Vratislav, a po konci branického pivovaru na jaře 2007 se totéž děje ve Staropramenu na Smíchově. Tragické a matoucí pro neznalé spotřebitele ovšem je, že lahvové pivo se prodává v původních červených basách s původním logem a nápisem "Pivovary Vratislavice nad Nisou, a.s.". Ačkoli jmenovaná firma už asi deset let nefunguje, úřad pro ochranu hospodářské soutěže to pochopitelně nikterak neznepokojuje.
A proč je Konrad s krátkým "a". Ani to mi jako českému vlastenci nijak výrazně nevadí, z Liberce není daleko do Německa či Polska a Konrad bez čárky je na tamějším trhu určitě lépe prodejný. Spojování jména s Henleinem, jeho stranou či dokonce s nacisty mi přijde naprosto scestné.
Jde o skvělé české pivečko, ke kterému nemám bohužel častý přístup, ještě nedávno se v lahvích prodávalo u nás v Delvitě, ale kde je jí dnes konec...
Re: Konrad, počeštěně Konrád, (Carlos, 03.08.2008 22:34) celé vlákno | reagovat
Pokud je Konrad s krátkým A, pak se na mne nezlobte, spojení !!českého!! piva s !!českým!! knížetem Konrádem je dost ošemetné. Jak jsem už zde v diskuzi uvedl, název Konrad je dost nešťastné. I z toho důvodu, že Vratislav měl bratrů více a bylo z čeho vybírat.

Proč pivo nepojmenovali po jeho otci? Pivo Břetislav by mělo zvuk, s jadrným českým ř by získalo české sympatie. Navíc je foneticky blízko původnímu názvu: Vratislav - Břetislav.

Je to prostě nešťastný název, kdy se každému dříve rozenému liberečákovi vybaví asociace s Henleinem. A s tím krátkým A to prostě nikdo nikomu nevymluví. Takže to chce nechat plynout čas.
Re: Re: Konrad, počeštěně Konrád, (Děmjan Bědnyj, 04.08.2008 16:39) celé vlákno | reagovat
Jenže čárky zavedl až Mistr JH, ostatně i v Riegerově slovníku z pol. 19. stol. se mluví o Konradovi. Ale těm asociacím s Henleinem rozumím; na druhou stranu - když se zvesela popíjejí "Stalinovy slzy"...
Re: Re: Re: Konrad, počeštěně Konrád, (Jiří Kaňa, 04.08.2008 18:23) celé vlákno | reagovat
S těmi "Stalinovými slzami" mi mluvíte z duše. Název je vyloženě odporný - výměšek slzných žláz masového vraha. To už by se mohlo rovnou prodávat "Berijovo sperma"...
kvalita, (hroch, 01.08.2008 09:01) celé vlákno | reagovat
V téhle debatě o jméně zapadlo to nejhlavnější. Pivo Konrád je dobré a svojí chutí jistě válcuje sousedské Svijany. Problém je, že Svijany si v okolí komína vybudovaly pozici podobnou celorepublikově G a přechod od Svijan na jinou než megaeuroznačku je pro hospodského téměř sebevražda. Přesto se pro nový školní rok chystám přejít na Konráda, ze začátku na soutoči se Svijany. Desítka od Konráda je takový návrat k tomu co desítka bývala před dvaceti lety pivo plné chuti, které táhne za sebou další pivo, bez větších následků po ránu. Tmavá jedeáctka je vynikajicí a svojí vyrovnanou a příjemnou chutí je vynikajicí na řezaná piva. Jedenáctka světlá je dobrá, v Kvasnicové podobě je vynikajicí. Jocker 14ka a červený král jsou zajímavá piva občas na ochutnání. Obrovská výhoda pivovaru je, že v největší době vyráběl 450t hl a nyní 100t hl. Kapacity spilky a sklepa jsou s dostatečnou rezervou aby nemuselo být pivo jakýmkoliv způsobem urychlováno nebo zneužito HGB technologií. Výhoda jména je v mnoha obměnách využívaná v reklamě např.:každý ho rád-KONRÁD.
Re: kvalita, (Njorloj, 01.08.2008 10:03) celé vlákno | reagovat
Ja myslim, ze s tim prechodem delate dobre. Je bohuzel typickou spatnou vlastnosti ceskeho "pivare - chlemtace" soustredit se na jednu znacku a i za cenu zivota ji neopoustet. :-) A to plati o pivech z velkych tak i malych pivovaru. Proto je treba vychovavat a kdo jiny to ma delat, kdyz ne hospodsky. Na druhou stranu spousta lidi taky jiz zacina na typicky produkt Svijan 11ku reptat a ja se nedivim, netvrdim, ze je nejaka extreme spatna, ale myslim, ze diky velke produkci je problem s udrzenim kvality a toho si i podkominem spousta lidi v mem okoli vsima. Sam davam prednost ze Svijan spise chmelene 12ce, kterou je cim dal obtiznejsi sehnat. Spousta lidi proto i vita zmenu a hodne lidi, pokud mohu sledovanim mezi plebejci soudit, dava prednost Rohozci. A mohu potvrdit, ze v nekterych restauracich v nasem okrese (Jicin) Svijany prevalcuje s prehledem Paka a neni to jenom duvod financni (i kdyz pokud vim jsou packe marze vetsi). A lide toho prechodu schopni jsou, tak drzim palce at se vam s Konradem dari.

Priznavam, ze me diskuse o jmene docela pobavila, od zacatku se jmeno Konrad vzdy spojovalo se jmenem bratra Vratislava (nekdo rikal mylne, ze Konrad byl Vratislavuv syn) a priznavam, ze o spojeni s Henleinem slysim poprve.
Re: Re: kvalita, (Carlos, 03.08.2008 21:40) celé vlákno | reagovat
**** a priznavam, ze o spojeni s Henleinem slysim poprve ***

Tak to se dost divím, pokud jste z Liberce. Řekl bych, že pojmenování vratislavického piva jménem Konrad je dost nešťastné. A to právě z toho důvodu, že se právě ve Vratislavicích Konrad Henlein narodil.

Konrad není špatné pivo, ale musí se pít dost vychlazené. Pak má chuť dobrou.

Já konkrétně dávám přednost Svijanům, nicméně po posledních zdraženích jsem začal vyhledávat i produkty jiných pivčáků. Rohozec je také dobrá volba, ale zkouším i jiné.

Tak na zdraví a ať chutná!
nechci se nijak hádat, (EMU, 01.08.2008 02:33) celé vlákno | reagovat
Dobře dobře, nějak jste mě tedy přesvědčili. Já nemám vůbec nic proti Německu jako státu, ani Němcům. Snad tedy můžu věřit, že se skutečně nejedná o odkaz na Henleina. Pojmenování podle Přemyslovce je důvěryhodnější, než podle nějakého sládka. Je možné, že bylo jméno zvoleno i jako provokace, aby se o něm mluvilo a to působilo jako reklama. Ale samozřejmě jsem rád za každý pivovar s poctivým pivem a tín Konrad je.
Samotné pivo Konrad jsem pil jenom dvakrát a co si tak pamatuju, bylo dobré. Tak ať se točí dál.
jméno Konrad, (emu, 31.07.2008 16:40) celé vlákno | reagovat
Bohužel, uvěřit pivovaru, že Konrad je jméno podle nějakého sládka, je dost obtížné. Dávného sládka nikdo nezná, zato nacistu Kondrada Henleina zná každý. A bohužel tenhle nácek se narodil ve Vratislavicích... ó jaká náhoda, když ještě vezmeme v úvahu, aspoň pokud já vím, tak za obnovení pivovaru ve Vratislaicích stojí německý kapitál...
Zajímavé, že v roce 2000 když se pivovar obnovoval, jeho ředitel tvrdil: "Máme obavy, že pivo si budou mnozí spojovat s tímto člověkem. Žádná spojitost tady ale není. Naše pivo je pojmenované podle bratra českého knížete Vratislava,"

Takže tehdy to bylo podle bratra Vratislava, teď najednou v roce 2008 už je to podle nějakého sládka... připadá mi to jako zoufalé hledání dobrých konrádů v české historii, ale skutečnost je nejspíš úplně jiná, bohužel... německé prstíky stále existují.

To bylo tak těžké dát pivu jiné jméno, než Konrad? Nenašel se nějaký jiný hrdina, který by si to zasloužil? Bohužel, tenhle škraloup u mě tenhle pivovárek s jinak dobrým pivem má. Pohádka o někdejším sládkovi na tom nic nemění.
Re: jméno Konrad, (Honza Kočka, 31.07.2008 16:52) celé vlákno | reagovat
Nevim jestli firma Hols provozujici pivovar ve Vratislavicich ma za sebou nemecky kapital, ale take jsem mel za to, ze Konrad byl vybran s tim, ze to byl bratr Vratislava.

Ale i kdyby v tom byly nemecke penize, prijde mi trochu pritazene za vlasy si to davat do spojitosti s Henleinem. To by musely by pak penize ulite jeste za Reichu prevedene pres jihomaricke banky zpatky do Nemecka:) A to by pak meli i varit Sudetsky lezak a Adolfuv trunk:)
Re: Re: jméno Konrad, (emu, 31.07.2008 17:12) celé vlákno | reagovat
O to nejde, o peníze. Ty s Heinleinem nemají společného nic. Jde o něco jiného, o poukaz na historii. Proč se někdo snaží oživit takové jméno v takovém místě? On se totiž Heinlein narodil přímo ve Vratislavicích! To má být provokace, nebo co? Že za pivovarem stojí německý kapitál, jsem někde četl, ale už nevím kde.
To nám za chvíli budou v Německu v rodišti hitlera začnou vyrábět pivo Adolf a vozit ho sem? S tím že je pojmenováno podle nějakého sládka?
Re: Re: Re: jméno Konrad, (Honza Kočka, 31.07.2008 17:27) celé vlákno | reagovat
Priznam se, ze nevim, jestli Vratislav nejakeho brachu Konrada mel. Pokud jo, prijde mi to jako bajecna posloupnost. A pokud kdysi meli i sladka jmenem Konrad, o to vic. To se K.H. narodil zrovna tam, je dost smula.

Kdybych si mel vybrat jmeno pro pivo, kdyz vsichni znaji Vratislava, asi bych taky zvolil v pripade rodinne vazby toho Konrada. Pripadne Ferdinanda, kdyz uz tam maji muzeum aut Porche. ALe ten uz je v Benesove...
Re: jméno Konrad, (Jiří Kaňa, 31.07.2008 19:06) celé vlákno | reagovat
A co když jsou ti Němci v pozadí sociální demokraté a ten jejich Konrad je Adenauer?
Re: Re: jméno Konrad, (Jiří Kaňa, 31.07.2008 19:19) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se, Adenauer byl pochopitelně KŘESŤANSKÝ demokrat.
Re: Re: jméno Konrad, (Jiří Kaňa, 31.07.2008 19:57) celé vlákno | reagovat
A pak je tu další Němec - Wilhelm CONRAD Röntgen.
Re: Re: Re: jméno Konrad, (emu, 31.07.2008 20:20) celé vlákno | reagovat
A ti se taky narodili ve Vratislavicích?
12
Vyhledávání