úvod
homepage

…a přece se točí. I na jihu! vytisknout článek

Přidáno: 31. července 2008  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4391x

Když roku 1998 Pražské pivovary náhle ukončily výrobu ve slušně zajetém vratislavickém pivovaru, zdálo se být všechno ztraceno. Uběhlo ale deset let a pivovar nejen že opět vaří dobré pivo, ale dokonce o své existenci dává vědět i dost daleko od komína.

Další regionální severočeský pivovar začíná pronikat na jihočeský pivní trh. Není to tak dlouho, co jsem psal o jihočeské „invazi“ svijanského piva. Poslední dobou ale na jihu Čech čím dál častěji potkávám další severočeské regionální pivo, Konrada z Vratislavic. Zjistil jsem, kdo za tím stojí.

Pan Jiří Noska chtěl vždycky dělat do piva. Přes rodiče se poznal s lidmi z vedení podkováňského pivovaru a začal tedy na jihu Čech prodávat Podkováň. Točil ji ve své vesnické hospůdce a dodával všude možně, výčep byl i v Budějovicích. Pivo lidem chutnalo, dovážela se i kojenecká voda, Podkováň tu zkrátka měla dobře našlápnuto. Jenže postupem času přišly výkyvy kvality, které tady asi nemusím dále rozebírat, následované údajně dočasným ukončením výroby. A bylo po Podkováni. Díky další známosti ale kápnul pan Noska na pivo z Vratislavic a dnes se již jako zaměstnanec pivovaru stará o přísun a rozšiřování Konrada do jižních Čech. Podle něj je kvalita tohoto piva vyvážená a člověk se nemusí bát je nabídnout.

Jak ale dostat novou a „exotickou“ značku mezi lidi? Přes hostinské. A rozhodně ne jejich uplácením. Spíš jejich pečlivým výběrem. "Mrzí mě, že když zajdu na pivo, tak je všude to samé. Všichni pijí velkoznačky. To ale udělali z lidí hostinští! Já si hostinské vybírám a už je tak trochu poznám. Dám hospodskému ochutnat, on tomu pivu musí uvěřit a pak je pochopitelně musí umět prodat. Třeba tady pan hostinský: nalil jsem mu do sklenice lahvovou desítku, on si přičichnul, prohlédl pěnu, ochutnal a rozhodnul se." Řeč je o hostinském z hostince U hasiče v Haklových Dvorech (v dosahu českobudějovické MHD). Dnes zde představuje 10% Konrad – 1 ze 4 točených piv - 50% výtoče.

Pan Noska se soustředí na drobné vesnické hospody, města jsou totiž pivně téměř nedobytná. Z tohoto pohledu se jako velký úspěch jeví získání restaurace v kulturním domě v Kardašově Řečici. Významný je taky drobný prodej sudového (na objednávku dokonce i nefiltrovaného) a lahvového piva. „Například v jedné nejmenované vesnici poblíž Veselí prodám mezi lidi 10 beden týdně“.

V současnosti je na jihu asi 10 hospod s točeným Konradem. Kupodivu převažuje desítka a prý se rozhodně nejedná o zbytečné převážení vody ze severu na jih. „Lidi zapomněli, jak má chutnat desítka. 10% Konrad je plnější než ostatní desítky, nemluvě o výčepních pivech od gigantů. Lidi zvyklí na europivo můžou být překvapeni“, tvrdí Noska. Snad ano, ale víme, jaké bývají reakce překvapených skalních „europivařů“…

Součástí dobývání jižních Čech je i účast na každoročních Slavnostech piva na budějovickém Výstavišti. Letos se tam po vratislavické atrakci – červeném pivu – jen zaprášilo. K původu červené barvy se mi podařilo zjistit jen to, že se nejedná o žádnou umělinu. Pivo se na slavnostech nejen točilo, nýbrž i úspěšně účastnilo degustační soutěže, kde v různých kategoriích obsadilo tři medailová místa.

Zajímavost na konec – víte, proč se vratislavické pivo jmenuje Konrad? Není to podle nejslavnějšího vratislavického tělocvikáře, ale prý na počest historicky druhého sládka pivovaru, Josefa Konrada, který jako první překonal magickou stotisícovou hranici ročního výstavu. To bylo na konci 19. století. Dnes se roční výstav pohybuje opět nad 100 000 hl. Slušný výsledek na to, že před osmi lety pivovar znovu začínal od nuly.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 29 komentářů, poslední komentář: 16.02.2010 08:52 Komentovat
Jmeno KONRAD Roman16.02.2010 08:52
Konrad se vaří dost dlouho na to aby jste te0d řešili jeho původ názvu?? Nevím tak...
Obchodník Martin Mráz12.02.2010 19:27
Jirku Nosku znám,Když jsem ještě dělal v Podkováni.je to poctivej obchodník se srdcem k...
Nejlepší Bari16.12.2009 18:29
Pivo konrad je jedno z nejlepších piv,kde pivovar nepoužívá žádné chemické éčka jako...
Re: Re: Re: Jméno Konrad milan05.08.2008 13:49
Když uspělo jméno Pardál, tak by i Spytihněv byl určitě dobrý.
Re: Re: Re: Konrad, počeštěně Konrád Jiří Kaňa04.08.2008 18:23
S těmi "Stalinovými slzami" mi mluvíte z duše. Název je vyloženě odporný - výměšek...
Re: Re: Konrad, počeštěně Konrád Děmjan Bědnyj04.08.2008 16:39
Jenže čárky zavedl až Mistr JH, ostatně i v Riegerově slovníku z pol. 19. stol. se mluví...
Re: Konrad, počeštěně Konrád Carlos03.08.2008 22:34
Pokud je Konrad s krátkým A, pak se na mne nezlobte, spojení !!českého!! piva s !!českým!!...
Re: Re: kvalita Carlos03.08.2008 21:40
**** a priznavam, ze o spojeni s Henleinem slysim poprve *** Tak to se dost divím, pokud jste...
Vyhledávání