úvod
homepage

Komentáře

článku: …a přece se točí. I na jihu!

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Konrad, počeštěně Konrád, (Tchoř, 03.08.2008 00:54) celé vlákno | reagovat
je staré jméno germánského původu. Nosil je opravdu bratr a následník českého knížete a krále Vratislava II., Konrád Brněnský, který si však užil posezení na českém knížecím stolci pouhých 8 měsíců (od ledna do září roku 1092). Že si Konrada za název svého piva zvolila původem hradecká firma Hols, která nám znovuoživila vratislavický pivovar, mne nepřekvapuje. Původní značka Vratislav zůstala po uzavření pivovaru bohužel vlastnictvím Pražských pivovarů, ovládaných nadnárodní skupinou Interbrew (dnes InBev, potažmo InBev-Anheuser-Bush či jak se dnes ten belgicko-americko-brazilský moloch jmenuje), které se ho nemínily vzdát. Vratislav se poté vařil v pražském Braníku, nebo lépe řečeno, na branické pivo se lepily etikety Vratislav, a po konci branického pivovaru na jaře 2007 se totéž děje ve Staropramenu na Smíchově. Tragické a matoucí pro neznalé spotřebitele ovšem je, že lahvové pivo se prodává v původních červených basách s původním logem a nápisem "Pivovary Vratislavice nad Nisou, a.s.". Ačkoli jmenovaná firma už asi deset let nefunguje, úřad pro ochranu hospodářské soutěže to pochopitelně nikterak neznepokojuje.
A proč je Konrad s krátkým "a". Ani to mi jako českému vlastenci nijak výrazně nevadí, z Liberce není daleko do Německa či Polska a Konrad bez čárky je na tamějším trhu určitě lépe prodejný. Spojování jména s Henleinem, jeho stranou či dokonce s nacisty mi přijde naprosto scestné.
Jde o skvělé české pivečko, ke kterému nemám bohužel častý přístup, ještě nedávno se v lahvích prodávalo u nás v Delvitě, ale kde je jí dnes konec...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání