Komentáře
článku: Pivoňka
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Ja to vim, a rad Ti pomuzu. :o)
Ne ze bych byl nejakej agronom, nebo nejakej profik pres experimentalni archeologii.. to jiste ne, su jen obycejnej vycepni,ale vim tohle:
Einkorn neni zito. Zito je Roggen. Einkorn je cesky psenice jednozrnka. To se pestovalo v dobe kamenne :-) (+-par tisic let)
Spaldova psenice je stara odruda psenice, presne jak pises.. to se pestovalo nejak v dobe bronzove nebo tak nejak.. Dnesni moderni vyslechteny druhy psenice maji asi o 80% vetsi vynos.. proto tohle uz dneska skoro nikdo nepestuje.
Ten "Emmer" se rekne cesky psenice dvourznka, to je neco podobnyho, to se pestovalo taky za casu babylonu, sumeru, asyranu atd.. To je dnes taky uz prekonany, ten vynos na hektar byl mizernej :-)
Tady jeste zkopiruju par radku odborne literatury:#
Pšenice Jednozrnka (Triticum monnococcum L.)
Jedná se o vývojově nejstarší a nejprimitivnější kulturní pšenice. Poprvé se objevila v Tróji v době bronzové a ve střední Evropě v době neolitické. Dokáže přežít i v nepřístupných horách Afriky, na Balkáně,v Pyrenejích a na Kavkaze.
Charakteristika:
Pšenice Jednozrnka je diploidní pluchatá pšenice.Klas je křehký, dvouřadý osinatý s lámavým vřetenem. Stéblo je tenké, jemné s náchylností k poléhání. Z jednoho kvítku je vždy jen jedna obilka, která je malá, úzká, ze stran vmáčklá a okoralá.
Pšenice Dvouzrnka (Triticum dicoccon Schrank.)
Pšenice dvouzrnka pochází z hory Úrodného Půlměsíce, Irán, Irák, Jordánsko, Sýrie a Palestiny.Měla významnou roli ve výživě starobylých národů (Babyloňané, Asyřané, Egypťané).Byla nalezena v Evropě.Dokázala se udržet v extenzivních horských oblastech Pyrenejí, Středního Východu a severní Afriky. Vyskytovala se na východní Moravě a na Slovensku ještě v 70. letech.
Pšenice špalda (Triticum spelta L.)
V předhistorické době se vyskytovala na Blízkém Východě. Dlouhá staletí byla populární v Evropě např.Itálie (farro), jižní Německo (dinkel), Španělsko, Belgie, Švýcarsko, Anglie, Polsko, - Skandinávie .V ČR se objevila v polovině 18.století na Litomyšlsku a využívala se jako kávovina. V současnosti je využívána v ekologickém zemědělství.
Charakteristika:
Špalda je hexaploidní pluchatá pšenice. Klas je řídký má lámavé klasové vřeteno. Kořenová soustava je mohutná.Její význam spočívá ve vysokém obsahu bílkovin v zrnech 16 až 17%, má vysoký obsah i kvalitu lepku (35 –45%, až 54%),je to výborný zdroj vitaminů (skupiny B),má vyšší obsah prvků (K, S, Mg) a je lehce stravitelný.
Hojně se využívá v potravinářství(těstoviny, špaldové pivo,špaldová káva )
---
Kazdopadne: To Emmer (Bio)Pivo je zcela unikatni pivo, a chutna zcela skvele!! Neco takovyho jsem v CR jeste nepil. Muzu jen 100% doporucovat!
Ne ze bych byl nejakej agronom, nebo nejakej profik pres experimentalni archeologii.. to jiste ne, su jen obycejnej vycepni,ale vim tohle:
Einkorn neni zito. Zito je Roggen. Einkorn je cesky psenice jednozrnka. To se pestovalo v dobe kamenne :-) (+-par tisic let)
Spaldova psenice je stara odruda psenice, presne jak pises.. to se pestovalo nejak v dobe bronzove nebo tak nejak.. Dnesni moderni vyslechteny druhy psenice maji asi o 80% vetsi vynos.. proto tohle uz dneska skoro nikdo nepestuje.
Ten "Emmer" se rekne cesky psenice dvourznka, to je neco podobnyho, to se pestovalo taky za casu babylonu, sumeru, asyranu atd.. To je dnes taky uz prekonany, ten vynos na hektar byl mizernej :-)
Tady jeste zkopiruju par radku odborne literatury:#
Pšenice Jednozrnka (Triticum monnococcum L.)
Jedná se o vývojově nejstarší a nejprimitivnější kulturní pšenice. Poprvé se objevila v Tróji v době bronzové a ve střední Evropě v době neolitické. Dokáže přežít i v nepřístupných horách Afriky, na Balkáně,v Pyrenejích a na Kavkaze.
Charakteristika:
Pšenice Jednozrnka je diploidní pluchatá pšenice.Klas je křehký, dvouřadý osinatý s lámavým vřetenem. Stéblo je tenké, jemné s náchylností k poléhání. Z jednoho kvítku je vždy jen jedna obilka, která je malá, úzká, ze stran vmáčklá a okoralá.
Pšenice Dvouzrnka (Triticum dicoccon Schrank.)
Pšenice dvouzrnka pochází z hory Úrodného Půlměsíce, Irán, Irák, Jordánsko, Sýrie a Palestiny.Měla významnou roli ve výživě starobylých národů (Babyloňané, Asyřané, Egypťané).Byla nalezena v Evropě.Dokázala se udržet v extenzivních horských oblastech Pyrenejí, Středního Východu a severní Afriky. Vyskytovala se na východní Moravě a na Slovensku ještě v 70. letech.
Pšenice špalda (Triticum spelta L.)
V předhistorické době se vyskytovala na Blízkém Východě. Dlouhá staletí byla populární v Evropě např.Itálie (farro), jižní Německo (dinkel), Španělsko, Belgie, Švýcarsko, Anglie, Polsko, - Skandinávie .V ČR se objevila v polovině 18.století na Litomyšlsku a využívala se jako kávovina. V současnosti je využívána v ekologickém zemědělství.
Charakteristika:
Špalda je hexaploidní pluchatá pšenice. Klas je řídký má lámavé klasové vřeteno. Kořenová soustava je mohutná.Její význam spočívá ve vysokém obsahu bílkovin v zrnech 16 až 17%, má vysoký obsah i kvalitu lepku (35 –45%, až 54%),je to výborný zdroj vitaminů (skupiny B),má vyšší obsah prvků (K, S, Mg) a je lehce stravitelný.
Hojně se využívá v potravinářství(těstoviny, špaldové pivo,špaldová káva )
---
Kazdopadne: To Emmer (Bio)Pivo je zcela unikatni pivo, a chutna zcela skvele!! Neco takovyho jsem v CR jeste nepil. Muzu jen 100% doporucovat!
Ludwigu, díky za vyčerpávající odpověď.
Jak už jsem psal, to pivo bylo výtečné a nyní i vím co jsem pil :-)
Jak už jsem psal, to pivo bylo výtečné a nyní i vím co jsem pil :-)
Prosim.
Kdyz je pivo dobry, tak o nem rad napisu neco vic. Neze bych byl nejakej vyznavac BIO- Eko, ale ty BIO Piva v nemecku jsou skoro vzdycky pomerne dobry, spis dost dobry.
.. az na tu cenu :-)
Kdyz je pivo dobry, tak o nem rad napisu neco vic. Neze bych byl nejakej vyznavac BIO- Eko, ale ty BIO Piva v nemecku jsou skoro vzdycky pomerne dobry, spis dost dobry.
.. az na tu cenu :-)
Taky mám jedno v lednici, mě Bio zajímá, proto jsem po něm v Pivoňce hned šáhnul... :-) Koukám, že ho budu muset co nejdříve koštnout. Jinak pšenice špalda se naštěstí opět začíná využívat, právě díky výživné hodnotě. Současná vyšlechtěná pšenice má sice vyšší výnos, ale na úkor výživové hodnoty, která je u bílé mouky takřka o ničem. Špaldu vřele doporučuju...
Podíval jse se na net. Je to skvělé, že tady vznikl další specializovaný obchod a příležitostně jej určitě navštívím.
Ale, Gambrinus vedle Malého Rohozce, Corona vedle Bischofshofu. Možná trochu ubrat to co je běžné a nezajímavé a přidat chuťově zajímavější věci.
Ale jinak - nemusí pršet, hlavně když kape - sláva za to.
Ale, Gambrinus vedle Malého Rohozce, Corona vedle Bischofshofu. Možná trochu ubrat to co je běžné a nezajímavé a přidat chuťově zajímavější věci.
Ale jinak - nemusí pršet, hlavně když kape - sláva za to.
Mohu poprosit o přesnou adresu obchodu? Děkuji Martin
http://pivonka-hk.cz/, Tomkova 1230, 500 03 Hradec Králové
www.pivonka-hk.cz
Vyhledávání
Nejprve bych chtěl vyjádřit pochvalu - velmi chutné, zaujalo mne. Pivovar se specializuje na svrchní pšenky z ekozemědělství. Chuť tohoto piva byla velmi vrstevnatá, mírně svěže navinulá, kořeněná s lehce banánovým dozněním.
A teď k otázce: jaké suroviny jsou ve složení? Pomůže mi někdo?
Je použito 5 sladů, ječný, pšeničný, špaldový (Dinger - stará odrůda pšenice), pak je psán einkorn (což by mohlo být žito, ale to se zpravidla značí pojmem Roggen). Ale hlavní sladová surovina je ukrytá už v názvu a to Emmer - nenašel jsem ve slovníku.
Díky za odpovědi.