Ja to vim, a rad Ti pomuzu. :o)
Ne ze bych byl nejakej agronom, nebo nejakej profik pres experimentalni archeologii.. to jiste ne, su jen obycejnej vycepni,ale vim tohle:
Einkorn neni zito. Zito je Roggen. Einkorn je cesky psenice jednozrnka. To se pestovalo v dobe kamenne :-) (+-par tisic let)
Spaldova psenice je stara odruda psenice, presne jak pises.. to se pestovalo nejak v dobe bronzove nebo tak nejak.. Dnesni moderni vyslechteny druhy psenice maji asi o 80% vetsi vynos.. proto tohle uz dneska skoro nikdo nepestuje.
Ten "Emmer" se rekne cesky psenice dvourznka, to je neco podobnyho, to se pestovalo taky za casu babylonu, sumeru, asyranu atd.. To je dnes taky uz prekonany, ten vynos na hektar byl mizernej :-)
Tady jeste zkopiruju par radku odborne literatury:#
Pšenice Jednozrnka (Triticum monnococcum L.)
Jedná se o vývojově nejstarší a nejprimitivnější kulturní pšenice. Poprvé se objevila v Tróji v době bronzové a ve střední Evropě v době neolitické. Dokáže přežít i v nepřístupných horách Afriky, na Balkáně,v Pyrenejích a na Kavkaze.
Charakteristika:
Pšenice Jednozrnka je diploidní pluchatá pšenice.Klas je křehký, dvouřadý osinatý s lámavým vřetenem. Stéblo je tenké, jemné s náchylností k poléhání. Z jednoho kvítku je vždy jen jedna obilka, která je malá, úzká, ze stran vmáčklá a okoralá.
Pšenice Dvouzrnka (Triticum dicoccon Schrank.)
Pšenice dvouzrnka pochází z hory Úrodného Půlměsíce, Irán, Irák, Jordánsko, Sýrie a Palestiny.Měla významnou roli ve výživě starobylých národů (Babyloňané, Asyřané, Egypťané).Byla nalezena v Evropě.Dokázala se udržet v extenzivních horských oblastech Pyrenejí, Středního Východu a severní Afriky. Vyskytovala se na východní Moravě a na Slovensku ještě v 70. letech.
Pšenice špalda (Triticum spelta L.)
V předhistorické době se vyskytovala na Blízkém Východě. Dlouhá staletí byla populární v Evropě např.Itálie (farro), jižní Německo (dinkel), Španělsko, Belgie, Švýcarsko, Anglie, Polsko, - Skandinávie .V ČR se objevila v polovině 18.století na Litomyšlsku a využívala se jako kávovina. V současnosti je využívána v ekologickém zemědělství.
Charakteristika:
Špalda je hexaploidní pluchatá pšenice. Klas je řídký má lámavé klasové vřeteno. Kořenová soustava je mohutná.Její význam spočívá ve vysokém obsahu bílkovin v zrnech 16 až 17%, má vysoký obsah i kvalitu lepku (35 –45%, až 54%),je to výborný zdroj vitaminů (skupiny B),má vyšší obsah prvků (K, S, Mg) a je lehce stravitelný.
Hojně se využívá v potravinářství(těstoviny, špaldové pivo,špaldová káva )
---
Kazdopadne: To Emmer (Bio)Pivo je zcela unikatni pivo, a chutna zcela skvele!! Neco takovyho jsem v CR jeste nepil. Muzu jen 100% doporucovat!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Ne ze bych byl nejakej agronom, nebo nejakej profik pres experimentalni archeologii.. to jiste ne, su jen obycejnej vycepni,ale vim tohle:
Einkorn neni zito. Zito je Roggen. Einkorn je cesky psenice jednozrnka. To se pestovalo v dobe kamenne :-) (+-par tisic let)
Spaldova psenice je stara odruda psenice, presne jak pises.. to se pestovalo nejak v dobe bronzove nebo tak nejak.. Dnesni moderni vyslechteny druhy psenice maji asi o 80% vetsi vynos.. proto tohle uz dneska skoro nikdo nepestuje.
Ten "Emmer" se rekne cesky psenice dvourznka, to je neco podobnyho, to se pestovalo taky za casu babylonu, sumeru, asyranu atd.. To je dnes taky uz prekonany, ten vynos na hektar byl mizernej :-)
Tady jeste zkopiruju par radku odborne literatury:#
Pšenice Jednozrnka (Triticum monnococcum L.)
Jedná se o vývojově nejstarší a nejprimitivnější kulturní pšenice. Poprvé se objevila v Tróji v době bronzové a ve střední Evropě v době neolitické. Dokáže přežít i v nepřístupných horách Afriky, na Balkáně,v Pyrenejích a na Kavkaze.
Charakteristika:
Pšenice Jednozrnka je diploidní pluchatá pšenice.Klas je křehký, dvouřadý osinatý s lámavým vřetenem. Stéblo je tenké, jemné s náchylností k poléhání. Z jednoho kvítku je vždy jen jedna obilka, která je malá, úzká, ze stran vmáčklá a okoralá.
Pšenice Dvouzrnka (Triticum dicoccon Schrank.)
Pšenice dvouzrnka pochází z hory Úrodného Půlměsíce, Irán, Irák, Jordánsko, Sýrie a Palestiny.Měla významnou roli ve výživě starobylých národů (Babyloňané, Asyřané, Egypťané).Byla nalezena v Evropě.Dokázala se udržet v extenzivních horských oblastech Pyrenejí, Středního Východu a severní Afriky. Vyskytovala se na východní Moravě a na Slovensku ještě v 70. letech.
Pšenice špalda (Triticum spelta L.)
V předhistorické době se vyskytovala na Blízkém Východě. Dlouhá staletí byla populární v Evropě např.Itálie (farro), jižní Německo (dinkel), Španělsko, Belgie, Švýcarsko, Anglie, Polsko, - Skandinávie .V ČR se objevila v polovině 18.století na Litomyšlsku a využívala se jako kávovina. V současnosti je využívána v ekologickém zemědělství.
Charakteristika:
Špalda je hexaploidní pluchatá pšenice. Klas je řídký má lámavé klasové vřeteno. Kořenová soustava je mohutná.Její význam spočívá ve vysokém obsahu bílkovin v zrnech 16 až 17%, má vysoký obsah i kvalitu lepku (35 –45%, až 54%),je to výborný zdroj vitaminů (skupiny B),má vyšší obsah prvků (K, S, Mg) a je lehce stravitelný.
Hojně se využívá v potravinářství(těstoviny, špaldové pivo,špaldová káva )
---
Kazdopadne: To Emmer (Bio)Pivo je zcela unikatni pivo, a chutna zcela skvele!! Neco takovyho jsem v CR jeste nepil. Muzu jen 100% doporucovat!