Komentáře
článku: Spousta medailí, Česko dva úlovky
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Ani mne to neprekvapuje - spise by mne zajimalo jake podminky musely splnovat vzorky - tedy jestli pivovary dodavaly specialne pro soutez pripravene sudy, coz predpokladam, takze proc by G nemohlo neco vyhrat a dokonce i chutnat :-)
Proc by mel G ci jiny pivovar varit specialni varky? Jedine ze by to uvarili v tom svem cvicnem pivovaru v muzeu.
Viděl bych to na ten jejich cvičný pivovar. Jinak si myslím, že taková soutěž postrádá smysl, je-li možnost, aby se umístil takový nepitelný patok bez chuti a ´´bez zápachu´´...
nepitený patok to těžko bude, když ho pije nejvíce lidí v česku. já se přiznám, když jsem nucen si dát gambrinus, nedělá mi nejmenší problém ho vypít, dokonce bych řekl, že se pije dobře. ono totiž mezi námi je to celkem kvalitní europivo, kvalitní rozuměj takové, které nikoho neurazí a nemá žádné vady. Takže pokud bych hledal něco na posezení v hospodě, osvěžení a pokec s lidma, neni Gambáč celkem vůbec špatná volba.
Pokud hledám něco pivně zajímavého, poctivé pivo, které si člověk vychutná, tak samozřejmě gambáče do ruky nevezmu.
Takže záleží, co ta soutěž vlastně chtěla říci. Jestli hledala pivo které bude nejpřijatelnější pro většinu lidí, tak tam asi gambáč uspěl oprávěně. Pokud chtěla soutěž najít zajímavé pivo, které je vrcholem pivovarského umění, pak to oprvadu dopadlo tragicky.
Pokud hledám něco pivně zajímavého, poctivé pivo, které si člověk vychutná, tak samozřejmě gambáče do ruky nevezmu.
Takže záleží, co ta soutěž vlastně chtěla říci. Jestli hledala pivo které bude nejpřijatelnější pro většinu lidí, tak tam asi gambáč uspěl oprávěně. Pokud chtěla soutěž najít zajímavé pivo, které je vrcholem pivovarského umění, pak to oprvadu dopadlo tragicky.
V mých kuřáckých letech mi taky bylo celkem jedno co piju, Radegast byl nejlepší, zbytek patoky, Gambáč fuj atd. Poté co jsem přestal kouřit jsem zjistil, že i piva mají svoji chuť, některá lepší, některá horší, některá zničil hostinský zanedbávající trubky (když to naznačím mezi spolusedícími kuřáky i nekuřáky, nechápavě se na mne podívají a řeknou, že to pivo je dobré, vždyť je to Radek, kdežto já tam třeba cítím staré trubky). Osobně si víc užiju pokec s přáteli u poctivého kvasničáku (v mém okolí pouze jedna hospoda s Koníčkem) než u Radka :-)
Uzavřel bych to tím, že drtivá většina pijáků by klidně pila úplně něco jiného než G, kdyby to mělo stejně masivní marketingovou podporu a bylo rozlezlé do tolika hospod. Hlavně že to je rezavé a říkají tomu pivo :-)
Uzavřel bych to tím, že drtivá většina pijáků by klidně pila úplně něco jiného než G, kdyby to mělo stejně masivní marketingovou podporu a bylo rozlezlé do tolika hospod. Hlavně že to je rezavé a říkají tomu pivo :-)
Proč? No přece proto, aby vyhrál :-)) Jiný důvod opravdu nevidím ;-)
Vážený pane Kočko, reaguji na Váš komentář, že nová směrnice pro označení "České pivo" neurčuje metodu rmutování. Nevím, jakou směrnici máte na mysli, předpokládám však, že se jedná o žádost o zápis o ochraně zeměpisného označení "České pivo", která byla zveřejněna v úředním věstníku Evropské unie 23. 1. 2008. V této žádosti je metoda rmutování zdůrazněna třikrát:
bod 4.2 Popis: ... "Výroba Českého piva je pozoruhodná díky užití dekokční metody rmutovacího procesu, ..."
bod 4.3 Zeměpisná oblast: ..."Po staletí se zde ... vaří ... pivo stále stejným výrobním postupem, který je charakterizován dekokční metodou rmutovacího procesu, ..."
bod 4.5 Způsob produkce: ... "Vlastní proces rmutování probíhá dekokčním jedno až třírmutovým způsobem; nepoužívá se infuzní způsob rmutování. ..."
bod 4.2 Popis: ... "Výroba Českého piva je pozoruhodná díky užití dekokční metody rmutovacího procesu, ..."
bod 4.3 Zeměpisná oblast: ..."Po staletí se zde ... vaří ... pivo stále stejným výrobním postupem, který je charakterizován dekokční metodou rmutovacího procesu, ..."
bod 4.5 Způsob produkce: ... "Vlastní proces rmutování probíhá dekokčním jedno až třírmutovým způsobem; nepoužívá se infuzní způsob rmutování. ..."
Dekuji za vycerpavajici upozorneni a vyvedeni z omylu.
Me hlavne utkvelo v pameti geograficke vymezeni, ktere muze nektere pivovary znevyhodnit a ty suroviny. Jeste jednou dekuji. Kocka
Me hlavne utkvelo v pameti geograficke vymezeni, ktere muze nektere pivovary znevyhodnit a ty suroviny. Jeste jednou dekuji. Kocka
Ad Honza - už jsme se o tom bavili a já o tom něco málo napsal. Být degustátorem není jednoduché a v tom množství má člověk opravdu spíše tendenci shodit to co má nějaký charakter (zvláště v kategorii český ležák plzeňského typu, že Petře Žalio :-)).
Ad Rmutování - to mi také na definici "České pivo" od začátku velmi vadilo.
PS: Honzo, ale vůbec se Ti nedivím že jsi volil G. Vždyť takový sponzor na server svetpiva.cz se hodí, že :-DDD
Ad Rmutování - to mi také na definici "České pivo" od začátku velmi vadilo.
PS: Honzo, ale vůbec se Ti nedivím že jsi volil G. Vždyť takový sponzor na server svetpiva.cz se hodí, že :-DDD
sakrys, zase jsi me odhalil:)
No zajímavé, ty kategorie, ale ještě tam dost chybí, naopak dělit některé na tři části (např Abbaye) je celkem zbytečné.
Ale nechápu co je to za kategorii Bohemian Style Pilsener?? Jelikož se u nás v současné době žádný typ Pilseneru nevaří, tak to moc nedává smysl. Kdyby to byl Bohemian Style Lager, tak ano, i když Gambrinus taky nemá žádné dočinění s Ležákem.
Takže otázka pro hlavního degustátora HK: pokud jsi testoval tento styl, jak bys ho popsal, co si máme pod tím představit (např ty USA+australské v této kategorii).
Do dnešní doby jsem věděl pouzeo 2 kat. Pilsenerů: severoněmecký a jihoněmecký typ.
Popř, která jiná piva Vás nejvíce zaujala?
Díky.
Ale nechápu co je to za kategorii Bohemian Style Pilsener?? Jelikož se u nás v současné době žádný typ Pilseneru nevaří, tak to moc nedává smysl. Kdyby to byl Bohemian Style Lager, tak ano, i když Gambrinus taky nemá žádné dočinění s Ležákem.
Takže otázka pro hlavního degustátora HK: pokud jsi testoval tento styl, jak bys ho popsal, co si máme pod tím představit (např ty USA+australské v této kategorii).
Do dnešní doby jsem věděl pouzeo 2 kat. Pilsenerů: severoněmecký a jihoněmecký typ.
Popř, která jiná piva Vás nejvíce zaujala?
Díky.
Pilsner nebo lezak, tedy lager? Da se vyjit ze specifikace Brewers Association:
Bohemian pilseners are medium bodied, and they can be as dark as a light amber color. This style balances moderate bitterness and noble-type hop aroma and flavor with a malty, slightly sweet, medium body. Extremely low levels of diacetyl and low levels of sweet corn-like dimethylsulfide (DMS) character, if perceived, are characteristic of this style and both may accent malt aroma. A toasted-, biscuit-like, bready malt character along with low levels of sulfur compounds may be evident at low levels. There should be no chill haze. Its head should be dense and rich.
Original Gravity (ºPlato): 1.044 1.056 (11 14 ºPlato)
Apparent Extract/Final Gravity (ºPlato): 1.014 1.020 (3.5 5 ºPlato)
Alcohol by Weight (Volume): 3.2 4% (4 5%)
Bitterness (IBU): 30 45
Color SRM (EBC): 3 7 (6 14 EBC)
Tedy az 14, alkohol jen do peti procent. Barva i tmavsi. Da se s tim samozrejme polemizovat. A nase piva technologicky vzdy odlisovalo rmutovani. Sice to nova smernice pro oznaceni "Ceske pivo" neurcuje, zameruje se na chutovy vysledek a pouzite suroviny( a geografickou lokalitu puvodu vzniku piva), takze infuze muze stacit.
Pokud vim, tak ani americani, ani AUS/NZ dekokci nepouzivaji. Ale chutove ty piva jako skupiny rozlisit neslo.
Bohemian pilseners are medium bodied, and they can be as dark as a light amber color. This style balances moderate bitterness and noble-type hop aroma and flavor with a malty, slightly sweet, medium body. Extremely low levels of diacetyl and low levels of sweet corn-like dimethylsulfide (DMS) character, if perceived, are characteristic of this style and both may accent malt aroma. A toasted-, biscuit-like, bready malt character along with low levels of sulfur compounds may be evident at low levels. There should be no chill haze. Its head should be dense and rich.
Original Gravity (ºPlato): 1.044 1.056 (11 14 ºPlato)
Apparent Extract/Final Gravity (ºPlato): 1.014 1.020 (3.5 5 ºPlato)
Alcohol by Weight (Volume): 3.2 4% (4 5%)
Bitterness (IBU): 30 45
Color SRM (EBC): 3 7 (6 14 EBC)
Tedy az 14, alkohol jen do peti procent. Barva i tmavsi. Da se s tim samozrejme polemizovat. A nase piva technologicky vzdy odlisovalo rmutovani. Sice to nova smernice pro oznaceni "Ceske pivo" neurcuje, zameruje se na chutovy vysledek a pouzite suroviny( a geografickou lokalitu puvodu vzniku piva), takze infuze muze stacit.
Pokud vim, tak ani americani, ani AUS/NZ dekokci nepouzivaji. Ale chutove ty piva jako skupiny rozlisit neslo.
Cože? Takže směrnice pro České pivo rezignuje i na dekokci? Hmmm....
A nejzajimavejsi skupina na degustovani - strong scotch ale, nejhorsi rozhodne Australasian, Latin American or Tropical-Style Light Lager
S Evanem Railem bych souhlasil. Také si totiž myslím, že každá podobná soutěž představuje hračku mocných marketingových oddělení a nadnárodních lobbistů. A to by bylo, aby se v některé kategorii "štěstí" neusmálo... Čeští pivaři přitom vědí, že kvalita Gambrinusu klesá od doby, co z něho zmizel pravý chmel a začaly se šetřit náklady. Ale porotcům třeba G chutná. Mně ne.
Usmalo se hned nekolikrat na velky pivovar, vcetne tech nejvetsich. Pivovar roku v kategorii nejvetsich bral Blue Moon, coz je divize Coors. Treba. Nebo taky Hoegaarden zlato v pivech wit...
Když může vyhrát Ambrosius v Táboře, tak proč ne Gambrinus ve Svatém Diegovi? Ó ano, ve Světě piva se diví, v Pivním infu žasnou :-)
.. ze Cesko zaboduje,jsem ocekaval.. ale ze oslni zrovna Nealko-Birellem.. k tomu se lepe nebudu vyjadrovat!
Vyhledávání