úvod
homepage

Komentáře

článku: Žitný Milk Stout

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

..., (, 03.01.2008 22:07) celé vlákno | reagovat
Ahoj, chtěl bych se zeptat, kde se dá sehnat laktoza.Díky.
Re:, (petrbrew, 09.01.2008 20:41) celé vlákno | reagovat
Zkus třeba tady: http://www.kompass.com/cs/CZ002927, ale určitě bude víc zdrojů. :-) O žádném maloprodejci nevím, ale mohli by ti tam poradit, jestli to lze koupit přímo u nich nebo u nějakého jejich odběratele ve tvém karaji. :-) P.
..., (petrbrew, 02.01.2008 09:35) celé vlákno | reagovat
Pro autora: Asi bych rozlišoval striktně slova sladší a plnější. Ano, plnější pivo bývá většinou i o něco sladší, ale opačně tomu být nemusí, pokud se používají přislazovadla, která zvyšují jen sladkost. Neřekl bych, že gluóza zvýší plnost piva. Zvýší obsah alkoholu, protože je to nejlépe zpracovatelná gorma cukru, ale k plnosti nepřispěje. To bych spíš použil fruktózu nebo med, kde jsou obě složky. :-) Já na stout, který se umístil, použil jen pražený ječmen, kandidní slad a 3 druhy chmele. Nic složitého, krom 2 druhů britského chmele.
Re:, (Petr Buriánek, 03.01.2008 10:48) celé vlákno | reagovat
To petrbrew: Ani nikde v článku nepíšu, že by glukosa měla zvýšit plnost piva. Jsou to pouze dvě věty za sebou (možná by bylo lepší je oddělit např. odstavcem... třeba někdy příště :-).
Můžu se zeptat, o jaké dva druhy britských chmelů se jednalo? Díky
Re: Re:, (petrbrew, 03.01.2008 14:56) celé vlákno | reagovat
Díky za vysvětlení. :-)
Jednalo se o odrůdy Goldings a Fuggles. Koupil jsem je při cestě na pivní festival v Londýně a vyplatilo se. Ten můj stout sice potřeboval nějakou dobu ležet ve sklepě, aby se mu zakulatila chuť, ale jinak byl fakt moc dobrý, přestože to byla jen 11°.
Re: Re:, (petrbrew, 03.01.2008 13:14) celé vlákno | reagovat
Díky za vysvětlení. :-)
Jednalo se o odrůdy Goldings a Fuggles. Koupil jsem je při cestě na pivní festival v Londýně a vyplatilo se. Ten můj stout sice potřeboval nějakou dobu ležet ve sklepě, aby se mu zakulatila chuť, ale jinak byl fakt moc dobrý, přestože to byla jen 11°.
..., (Tomáš, 01.01.2008 22:25) celé vlákno | reagovat
No, to zajdeš za zemědělcem a trošku ječmene od něj koupíš. Pak doma sebereš pánvičku a pražíš.Pražení netrvá dlouho a když to pak dáš do uzavřené nádoby, tak to vydrží i rok . Já to přidávám rozdrcené při vystírání v množství 43g/30l piva . Když budeš u toho zemědělce, tak si toho kup trošku víc a zkus si udělat vlastní slad. Já to udělal z obyč. ječmene a pivo bylo výborné. Dva dny bylo zrno namočené, pak ve vrstvě cca.5cm leželo na desce překližky. Ráno a večer jsem to obracel a rosil aby nedošlo k zaschnutí. Při velikosti klíčku cca.5 mm jsem to dal na síta a usušil.Pak to stačí promnout v rukou a vyfoukat ventilátorkem odpad.
Re:, (petrbrew, 02.01.2008 09:38) celé vlákno | reagovat
Ano lze to, dělám o něco složitěji i slad z bioječmene, ale nechat ječmen topit 2 dny ve vodě bez vzdušné přestávky nedělám. Udělal jsem to jednou a prostě se utopil a nechtěl klíčit. Raději to rozděl na 2 máčení a alespoň jednu vzdušnou přestávku. :-)
..., (Tomáš, 30.12.2007 13:31) celé vlákno | reagovat
To tam opravdu dáváš 0,6kg praženého žita? Já používám pražený ječmen a dávám ho na 30l 45g a je to až dost.
Re:, (ian, 01.01.2008 20:03) celé vlákno | reagovat
Ahoj Tomáš, kde se dá koupit pražený ječmen? Díky. Honza
Vyhledávání