úvod
homepage

Žitný Milk Stout vytisknout článek

Přidáno: 30. prosince 2007  •  Autor: Petr Buriánek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7083x

Jedno z prvních piv, které jsem kdysi zkusil uvařit, byl „Stout“. Na internetu jsem pročetl několik článků a návodů a první problém byl na světě – pražený ječmen. Nejprve jsem chtěl jít cestou vlastního pražení, ale ani normální ječmen jsem tehdy nesehnal

Jelikož mám raději plnější chuť piv, zaujal mne „Sweet Stout“ (kategorie 13 B v „Beer Judge Certification Program – BJCP – Style Guidelines for Beer, Mead and Cider“ www.bjcp.org), známý také pod názvem „Cream“ nebo „Milk Stout". Plnosti a sladkosti se zde dosahuje přídavkem nezkvasitelného mléčného cukru – laktosy. Také jsem dvakrát zkusil přidat trochu glukosy a řekl bych, že výsledek byl o něco jemnější. Laktosu, popř. i glukosu přidávám na konci chmelovaru.

Původní hustota by měla být mezi 1,042 – 1,056 (11 – 14° EPM; piva v Anglii mají nižší extrakt, exportní a americké stouty naopak vyšší). Finální hustota 1,010 – 1,023 a obsah alkoholu 4-6 % obj. Vystírám do 40° teplé vody (měla by být uhličitanová) a dále vařím infuzně, prodleva 60 minut při 68° C a 15 minut při 75° C.

Hořkost 25 – 40 IBU, tj. spíše o něco nižší, než je u i u nás dostupných „Dry Stoutů“ např. Guiness, Beamish nebo Murphy's. K dispozici mám obvykle pouze české odrůdy, z kterých většinou volím Premiant a na závěr chmelovaru trochu Žateckého poloraného červeňáku.

Kvasinky používám svrchní, většinou sušené Muntons a kvasím při cca 20°C. Ležení minimálně 2 – 3 měsíce (11°), ale čím déle, tím lépe. Menší hodnocení se již objevilo zde na serveru v článku Honzy Kočky „Rauchweizen“ ( ZDE). Pod dojmem ochutnávky Antéňákových stoutů jsem také vyzkoušel silnější verze. 17° Milk Stout jsem letos přihlásil na první ročník soutěže „Homebrew 07“. Ležel a dokvášel v lahvích 1 rok a umístil se na 5. místě s hodnocením 4-.

Návod na jednu z verzí 11° Žitného Milk Stoutu (cca 27 l).

3,2 kg plzeňského sladu 0,4 kg tm. karamelového sladu 0,4 kg bavorského sladu 0,6 kg praženého žita 0,27 kg barvícího sladu 0,48 kg laktosy 0,2 kg glukosy

chmelovar 30 g/60 minut Premiant 40 g/30 minut Sládek 7 g/1 minuta Žatecký poloraný červeňák

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 09.01.2008 20:41 Komentovat
Re: petrbrew09.01.2008 20:41
Zkus třeba tady: http://www.kompass.com/cs/CZ002927, ale určitě bude víc zdrojů. :-) O...
... 03.01.2008 22:07
Ahoj, chtěl bych se zeptat, kde se dá sehnat laktoza.Díky.
Re: Re: petrbrew03.01.2008 14:56
Díky za vysvětlení. :-) Jednalo se o odrůdy Goldings a Fuggles. Koupil jsem je při cestě...
Re: Re: petrbrew03.01.2008 13:14
Díky za vysvětlení. :-) Jednalo se o odrůdy Goldings a Fuggles. Koupil jsem je při cestě...
Re: Petr Buriánek03.01.2008 10:48
To petrbrew: Ani nikde v článku nepíšu, že by glukosa měla zvýšit plnost piva. Jsou to...
Re: petrbrew02.01.2008 09:38
Ano lze to, dělám o něco složitěji i slad z bioječmene, ale nechat ječmen topit 2 dny ve...
... petrbrew02.01.2008 09:35
Pro autora: Asi bych rozlišoval striktně slova sladší a plnější. Ano, plnější pivo...
... Tomáš01.01.2008 22:25
No, to zajdeš za zemědělcem a trošku ječmene od něj koupíš. Pak doma sebereš pánvičku...
Vyhledávání