Komentáře
článku: Homebrewářské degustační klání
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
tak kolik je přihlášeno vzorků?
prihlasek je dost na to, aby se uskutecnila degustace obou kategorii. Zalezi ale take na tom, kolik tech piv nakonec dorazi vcas do Prahy...
Som začiatočník a potreboval by som poradiť.
Moje skúsenosti- asi 10 várok-cca200l piva s pivných koncentrátov zn MUNTONS Je to jednoduchá záležitosť-kvasenie vrchné pri 18-25 stupnoch celsia. Sekundárna fermentácia je v PET- flašiach asi 3 dni a potom v chladničke zrenie asi dva týždne. Chcem prejsť na varenie zo sladu a tak ma napadlo či by primárna fermentácia nemohla prebehnúť s vrchným kvasením v kvasnej nadobe od "MISTRA SLÁDKA" s kvasným uzáverom. Poradte prosím rozdiel vrchné versus spodné.A ešte by som poprosil o jednoduchý a osvedčený recept. Dakujem.
Moje skúsenosti- asi 10 várok-cca200l piva s pivných koncentrátov zn MUNTONS Je to jednoduchá záležitosť-kvasenie vrchné pri 18-25 stupnoch celsia. Sekundárna fermentácia je v PET- flašiach asi 3 dni a potom v chladničke zrenie asi dva týždne. Chcem prejsť na varenie zo sladu a tak ma napadlo či by primárna fermentácia nemohla prebehnúť s vrchným kvasením v kvasnej nadobe od "MISTRA SLÁDKA" s kvasným uzáverom. Poradte prosím rozdiel vrchné versus spodné.A ešte by som poprosil o jednoduchý a osvedčený recept. Dakujem.
Zkus si napřed prostudovat tohle og Honzi Šuráně. http://www.homebrewing.cz/view.php?cisloclanku=200 6030002.
Rozdíl mez svrchním a spodním kvašením je především v použití rozdílných kvasinek - tyto kvasinky jsou si velmi příbuzné (stejný druh, ale různé poddruhy), ale spodní pracují optimálně při teplotách v rozmezí 1-13°C (přu hlavním kvašení 5-13) dokvášení v CKT i po 0°C. Svrchní kvasinky pak pracují nejlépe při teplotách okolo 20°C [15-25°C](vlastně to je stejný poddruh jako vinné kvasinky, ale ve vinařství se používají jiné kmeny). Svrchně kvašená piva mají více esterů a proto mají ovocnější nebo květový charakter, také se točí teplejší a proto tyto estery více vystupují. :-)
Rozdíl mez svrchním a spodním kvašením je především v použití rozdílných kvasinek - tyto kvasinky jsou si velmi příbuzné (stejný druh, ale různé poddruhy), ale spodní pracují optimálně při teplotách v rozmezí 1-13°C (přu hlavním kvašení 5-13) dokvášení v CKT i po 0°C. Svrchní kvasinky pak pracují nejlépe při teplotách okolo 20°C [15-25°C](vlastně to je stejný poddruh jako vinné kvasinky, ale ve vinařství se používají jiné kmeny). Svrchně kvašená piva mají více esterů a proto mají ovocnější nebo květový charakter, také se točí teplejší a proto tyto estery více vystupují. :-)
RAd bych seznamil homebrewarskou komunitu se stavem prihlasek k nedeli 2.12. poledne:
- ceske svetly lezak - 4 prihlasene vzorky
- open kategorie - 8 prihlaseny piv ( a rozmanitost piv a pivnich kategorii je opravdu velka:) )
Takze zbyva jeste par svetly ceskych lezaku a muzeme udelat degustacni soutez:)
diky
Honza
- ceske svetly lezak - 4 prihlasene vzorky
- open kategorie - 8 prihlaseny piv ( a rozmanitost piv a pivnich kategorii je opravdu velka:) )
Takze zbyva jeste par svetly ceskych lezaku a muzeme udelat degustacni soutez:)
diky
Honza
Tak fotky ve fotogalerii nam utesene pribyvaji
(http://www.pivnidenik.cz/galerie/28/Ho mebrewing.htm), s prihlaskama je to horsi:).
Zatim jsou oficialne prihlaseni dva zajemci. Proto vas chci poprosit, aby ti, co maji o degustacni soutez zajem, nebo o ni aspon uvazuji, napsali email na redakce@homebrewing.cz. Pokud zajem opravdu neni, neusime davat dohromady degustacni komisi atd...
(http://www.pivnidenik.cz/galerie/28/Ho mebrewing.htm), s prihlaskama je to horsi:).
Zatim jsou oficialne prihlaseni dva zajemci. Proto vas chci poprosit, aby ti, co maji o degustacni soutez zajem, nebo o ni aspon uvazuji, napsali email na redakce@homebrewing.cz. Pokud zajem opravdu neni, neusime davat dohromady degustacni komisi atd...
Mají být vzorky nějak označeny. Dejme tomu, jméno piva, použité suroviny/slady/druh chmele/další speciální přísady, datum várky/lahvování, použité kvasnice, stupňovitost? Nebo je to čistě na nás, jaké info dodáme?
Staci jmeno homebreware, jmeno ci oznaceni piva a kategorii, do ktere sve pivo prihlasujete.
Ostatni informace jsou dobrovolne. Pokud je poslete, rad bych je zde publikoval pro ostatni...
Ostatni informace jsou dobrovolne. Pokud je poslete, rad bych je zde publikoval pro ostatni...
Vyhledávání