úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříme Budvar

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

recepty, irish moss, (petrbrew, 01.09.2007 09:10) celé vlákno | reagovat
Honzo a všichni,
dobrými recepty se hemží knížka od CAMRA "Brew Clasic European Beers at Home". Je tam recept i na Budvar, Pilsner Urquel a Gambrihnus.

Jinak irish moss je mořská řasa (Chondrus crispus) a u nás se dá volně koupit v bylinkách pod názvem Karageen nebo Karagen. Je třeba ho pomlít (třeba v elektrickém kafemlínku) na hrubší prášek.

P. :-)
slad v recepture z ameriky na svetlý lezák, (urgusinka, 23.05.2007 11:26) celé vlákno | reagovat
ahoj

recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener

na 20 l budvar bych postoupil takto:

OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU

Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu

doporucuju toto rozdelení:

90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg

50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)

voda na scezování: max 12 l

varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:

60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU

BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry
slad v recepture z ameriky na svetlý lezák, (urgusinka, 23.05.2007 11:24) celé vlákno | reagovat
ahoj

recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener

na 20 l budvar bych postoupil takto:

OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU

Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu

doporucuju toto rozdelení:

90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg

50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)

voda na scezování: max 12 l

varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:

60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU

BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry
..., (Colega, 05.05.2007 04:51) celé vlákno | reagovat
A ještě přidám jeden vtípek z webu:

"Help! I need
to brew a beer for my brother's wedding and I need a recipe for Pilsner Urquell. It has to be an
extract recipe, and I don't want to use lager yeast. And hurry, the wedding is next week!"

volně přeloženo:

"Pomoc! Potřebuju navařit pivo na bráchovu svatbu a potřebuju recept na Plzeň. Má to bejt přesná receptura a nehodlám požít spodní kvasnice. A rychle, brácha se žení příští tejden!"
Re:, (Petr B., 08.05.2007 22:11) celé vlákno | reagovat
Ne přesná receptura, ale receptura na pivo z extraktu. Ale jinak :-))
Re: Re:, (Colega, 10.05.2007 19:33) celé vlákno | reagovat
No jo, teď koukám že tam není exact ale extract. Snad se ale tak moc nestalo :)
??!, (Colega, 01.05.2007 12:46) celé vlákno | reagovat
. German Light Crystal - určitě nerovná se plzeňský, de facto je to velmi světlý karamel, blíž to má ke kroupám než k plzeňskému sladu a především to diastaticky není aktivní, takže tahle úprava v receptu by mohla mít fatální dsledky
Vyhledávání