slad v recepture z ameriky na svetlý lezák,
(urgusinka, 23.05.2007 11:26)
celé vlákno | reagovat
ahoj
recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener
na 20 l budvar bych postoupil takto:
OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU
Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu
doporucuju toto rozdelení:
90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg
50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
voda na scezování: max 12 l
varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:
60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU
BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener
na 20 l budvar bych postoupil takto:
OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU
Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu
doporucuju toto rozdelení:
90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg
50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
voda na scezování: max 12 l
varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:
60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU
BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry