Komentáře
článku: Vaříme Budvar
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
ahoj
recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener
na 20 l budvar bych postoupil takto:
OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU
Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu
doporucuju toto rozdelení:
90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg
50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
voda na scezování: max 12 l
varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:
60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU
BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry
recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener
na 20 l budvar bych postoupil takto:
OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU
Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu
doporucuju toto rozdelení:
90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg
50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
voda na scezování: max 12 l
varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:
60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU
BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry
ahoj
recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener
na 20 l budvar bych postoupil takto:
OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU
Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu
doporucuju toto rozdelení:
90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg
50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
voda na scezování: max 12 l
varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:
60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU
BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry
recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho sehnat z bavorského weyermanna). melanoidin=supermunchener
na 20 l budvar bych postoupil takto:
OG 1050 (50 Ö)
FG 1013 (13 Ö)
30 IBU
Extrakt potrebný=50*20=1000 Öl
Extrakt v 1 kg svetlégo sladu=230 Öl
Potrebujeme tedy 1000/230=4,4 kg sladu
doporucuju toto rozdelení:
90 % svetlý slad (pilsener malt) 3,96 kg
5 % carapils 0,22 kg
5 % bavorský slad 0,22 kg
50 C 20 min (rozmíchat vsechen slad v 11 l vody v teplote 57 C; pH okolo 5,3)
62 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
70 C 40 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
75 C 10 min (pridat vrelou vodu, asi 1,5 l)
voda na scezování: max 12 l
varte mladinu 30 min bez chmelu. seberte penu. zkontrolujte, ze pH je max 5,3, kdy pridáte chmel:
60 min zatecký chmel (3,9%) 50 g 26 IBU (pribl)
15 min zatecký chmel (3,9%) 20 g 5 IBU
5 min zatecký chmel (3,9%) 10 g 1 IBU
BC 2000 Budvar kvasnice: HODNE! min 0,2 slurry
No jo, teď koukám že tam není exact ale extract. Snad se ale tak moc nestalo :)
Ne přesná receptura, ale receptura na pivo z extraktu. Ale jinak :-))
A ještě přidám jeden vtípek z webu:
"Help! I need
to brew a beer for my brother's wedding and I need a recipe for Pilsner Urquell. It has to be an
extract recipe, and I don't want to use lager yeast. And hurry, the wedding is next week!"
volně přeloženo:
"Pomoc! Potřebuju navařit pivo na bráchovu svatbu a potřebuju recept na Plzeň. Má to bejt přesná receptura a nehodlám požít spodní kvasnice. A rychle, brácha se žení příští tejden!"
"Help! I need
to brew a beer for my brother's wedding and I need a recipe for Pilsner Urquell. It has to be an
extract recipe, and I don't want to use lager yeast. And hurry, the wedding is next week!"
volně přeloženo:
"Pomoc! Potřebuju navařit pivo na bráchovu svatbu a potřebuju recept na Plzeň. Má to bejt přesná receptura a nehodlám požít spodní kvasnice. A rychle, brácha se žení příští tejden!"
. German Light Crystal - určitě nerovná se plzeňský, de facto je to velmi světlý karamel, blíž to má ke kroupám než k plzeňskému sladu a především to diastaticky není aktivní, takže tahle úprava v receptu by mohla mít fatální dsledky
Vyhledávání
dobrými recepty se hemží knížka od CAMRA "Brew Clasic European Beers at Home". Je tam recept i na Budvar, Pilsner Urquel a Gambrihnus.
Jinak irish moss je mořská řasa (Chondrus crispus) a u nás se dá volně koupit v bylinkách pod názvem Karageen nebo Karagen. Je třeba ho pomlít (třeba v elektrickém kafemlínku) na hrubší prášek.
P. :-)