úvod
homepage

Vaříme Budvar vytisknout článek

Přidáno: 30. dubna 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6725x

Zkoušeli jste uvařit pivo podobnému tomu, co jste ochutnali z komerčního pivovaru? Americký homebrewář Ralph E. Prchal, tak jako mnoho jiných ve Spojených státech, to ve svém klubu zkusil. A podělil se s vámi o svůj recept.

A proč vůbec vaří české pivo? Krom toho, že má české předky, české pivo mu velice chutná. A vzhledem k tomu, že v USA není problém sehnat cokoliv pro potřeby homebrewingu, od desítek kmenů kvasnic až po roztodivné chmely a slady, nebyl pro něj problém dát dohromady postup, podle kterého dle jeho názoru můžete uvařit Budvar. Tedy Budvar uvařený v domácích podmínkách. A protože podobnou věc zde uvádíme poprvé, nejdříve vám nabídnu jeho původní, „americký“ recept.

Budvar Recipe

6 oz. German Light Crystal 2 oz. German Munich Malt 1 oz. Belgian Aromatic Malt Steep Grains in 1 ½ quarts of 150 F water for 30 Minutes Rinse with 1 quart of 150 F water 6 lb. Pale Malt Extract Syrup 1.5 oz Saaz Leaf Hops (A.A. 2.8%) @ 60 minutes ½ oz. Saaz Leaf Hops (A.A. 2.8%) @ 15 minutes 1 tsp. Irish Moss 1 oz. Saaz Leaf Hops (A.A. 2.8%) @ 10 minutes ½ oz. Saaz Leaf Hops (A.A. 2.8%) @ 5 minutes 1 oz. Saaz Leaf Hops (A.A. 2.8%) @ 1 minutes 1 Wyeast 2000 Budvar

A protože ne každý se dokáže popasovat s americkými měrnými jednotkami, požádal jsem odborníka na slovo vzatého, Ing. Jana Šuráně, jestli by nám výše uvedený návod „nepřeložil do češtiny“. Zde vám mohu nyní nabídnout jeho „neoficiální“ verzi:

Budvar : 170 g Německý světlý Crystal (v podstatě plzeňský) 56 g Bavorský slad 28 g Belgický aromatický (nemám ponětí o co jde) snad by se dal nahradit naším karapilsem Rozmíchat do 14,2 l, 66 C teplé vody a nechat 30 minut stát, na vyslazování použít 9,46 l, 66 C horké vody.v Pohromadě před chmelovarem přidat 2,722 kg sladového extraktu (světlý) Chmelení : 46 g žatecký hlávkový chmel 60 minut vařit 14 g žatecký hlávkový chmel 15 minut vařit čajová lžička irského mechu (srážedlo na bázi polysacharidu) 28 g žatecký hlávkový chmel 10 minut vařit 14 g žatecký hlávkový chmel 5 minut vařit čajová lžička irského mechu (srážedlo na bázi polysacharidu) Z toho vychází var minimálně 60 minut Získáme cca 20 l mladiny Zakvasit kvasnicemi Wyeast 2000 Budvar

Pokud by někdo z vás chtěl zkusit výše uvedený postup a chtěl by se podělit se čtenáři se svými dojmy, rádi zde vaše postřehy zveřejníme.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 01.09.2007 09:10 Komentovat
recepty, irish moss petrbrew01.09.2007 09:10
Honzo a všichni, dobrými recepty se hemží knížka od CAMRA "Brew Clasic European...
slad v recepture z ameriky na svetlý lezák urgusinka23.05.2007 11:26
ahoj recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho...
slad v recepture z ameriky na svetlý lezák urgusinka23.05.2007 11:24
ahoj recept z ameriky není presný. aromatiic malt se dá nahradit melanoidinem (dá se ho...
Re: Re: Colega10.05.2007 19:33
No jo, teď koukám že tam není exact ale extract. Snad se ale tak moc nestalo :)
Re: Petr B.08.05.2007 22:11
Ne přesná receptura, ale receptura na pivo z extraktu. Ale jinak :-))
... Colega05.05.2007 04:51
A ještě přidám jeden vtípek z webu: "Help! I need to brew a beer for my brother's...
??! Colega01.05.2007 12:46
. German Light Crystal - určitě nerovná se plzeňský, de facto je to velmi světlý karamel,...
Vyhledávání