úvod
homepage

Komentáře

článku: Cestovanie za pivnou alternatívou

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

to JJ, (Dwarf, 16.10.2007 13:08) celé vlákno | reagovat
já si to nevymyslel, přednášeli pánové z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (p. Zoufalý a p. Faměra), za specifikum českého piva byl dáván podíl jisté látky, která je v cizině prý v pivu nežádoucí (bohužel si nepamatuju přesně, oč šlo... něco jako kys. máselná nebo máslová příchuť nebo něco tak...)
Chyba, (Jiri.J, 16.10.2007 12:24) celé vlákno | reagovat
Tím, jak se píše o SR jsem tam omylem vrazil i S, takže pro pořádek - samozřejmě ČR.
sTÁLE VŠAK ČEKÁM NA VYJÁDŘENÍ JAR. STOFKA
Nejlepsi pivo, (honza, 16.10.2007 12:11) celé vlákno | reagovat
Jak Ti spousta pivovarskych rekne, nejlepsi pivo je to, co se proda...:)
To JJ, (Chody, 16.10.2007 12:02) celé vlákno | reagovat
ČSR? Jako Československá republika? Nebo Česká socialistická republika?
odpověď, (Jiri.J, 16.10.2007 11:49) celé vlákno | reagovat
Tak jsem si přečetl ona specifika Cz Beer a je to tak neuvěřitelně obecné, že se pod tyto chatrakteristiky vejde s trochou nadsázky jakéhkoliv světlé pivo. Co se týče surovin, tak mnoho našich pivovarů český chmel vůbec nepoužívá, dokonce i slady se někde dováží...
Sám rovněž nechápu, co si pod pojmem "české pivo" mám vlastně představit. Rozumín tomu, že se piva rozdělují do standardních kategorii. V tomto směru bych jetě tak chápal spíše užití slovního spojení "pivo vařené v ČSR".
Jestli to Slávistu uklidní tak jsem od r. 1990 ozkoušel cca 800 druhů českých piv ze 135 pivovarů (počítám i 2 poksuné mikro) z nichž je již mnoho nenávratně pryč. Ale stejně bych nedokázal říct, že nejlepší pivo je Belgické, Britské, Americké.
To je přece hrozný nesmysl.
PI, (Chody, 16.10.2007 10:55) celé vlákno | reagovat
Každý má rád pivo jiné, někdo nedá dopustit na svou desítku, druhý jen plzeňskou dvanáctku či Radka, třetí zase pivo z mini, čtvrtý upřednostňuje piva zahraniční a každý chce svůj názor naroubovat na ostatní. Ale tak to nejde. Můžeme ostatním ukázat cestu, ale přesvědčit se o tom, co komu nejvíce chutná, se musí každý sám.
Pro někoho je prostě to české pivo nejlepší na celé planetě Zemi. I pro mě je to etalon, jak "má chutnat pivo", nehledám v pivu něco zvláštního, prostě mi stačí, když mi pivo chutná.
A že prosazuji menší pivovary? Ano a dokonce jsem schopen jim odpustit i nějaký ten úlet ve výrobě. Protože nejsou všudypřítomné a je pro mě svátek ochutnat jejich pivo, zase jinou chuť.
Tož tak!
České pivo, (Dwarf, 16.10.2007 10:50) celé vlákno | reagovat
včera jsem absolvoval zajímavou přednášku a odborný seminář o českém pivu, kde byl pojem 'České pivo' přesně definován:

http://www.pivovarskaskola.cz/pdf/07ceskePivo.pdf
Ach ouvej, kdopak je tu nejlepší..., (Weetek, 16.10.2007 10:21) celé vlákno | reagovat
Zajímalo by mě, jestli mine aspoň měsíc, aby se tu neřešilo české vs. zahraniční pivo stylem "české nejlepší na světě" kontra "u nás aby zajímavé pivo pohledal". Přitom se mi zdá, že brát pivo tahle po "národní" linii dneska už dávno nemá smysl. Vlastně ani nevím, co to přesně to "české pivo" je...
A co JJ?, (Slávista, 16.10.2007 09:41) celé vlákno | reagovat
Smím se na oplátku zeptat pana Jiřího J., kolik druhů českých piv přepil on, že je tak kritizuje? Dík za odpověď.
P.S. Cizí piva můžu, rád vychutnám cizí styly, některé ( např. lambic ) mám rád opravdu hodně. Ale k českému pivu se vždy rád vracím a i já si myslím, že je nejlepší na světě. Jak si pane JJ můžete být jist, že autor tohoto článku na tom není podobně?
No tak pánové, (Chronosphere, 15.10.2007 17:27) celé vlákno | reagovat
nedělejte zase ze Slováků čisté borovičkáře,kteří vaří pivo pro turisty,je to standartní pivní trh,kde se kvalita značek mění,ale rozhodně to nejsou v drtivé většině patoky.Pro mě,coby standartního návštěvníka Slovenska (nejezdím tam za pivem,ale ochutnám na co narazím)byl letos největším zklamáním Topvar,ještě před dvěma lety jsem ho pavažoval za nejchutnější velkovýrobek v bývalé Č-S(SF)R.Naopak mě překvapil Steiger.Za kategorii mimo mé hodnocení je Poprad,vždy se usmívám nad těma co ho koštujou,prostě se doplazím do campu,svlečna jedním střikem natočí Kamzíka do kelímku cestou k lavce spadne pěna,to vše třikrát a je mi uplně šumafuk,jestli to je lepší nebo horší než loni.Co bych taky za 25Sk chtěl.Jinak se mu samozřejmě vyhýbám,ale doufám že mi ho pan vedúci pod Otrhancama nevymění za něco "lepšího".Daleko skandálnější je zacházení maďarské menšiny s Bažantem poblíž termálních koupališť na jihu země,kde už snad podáváný nápoj nelze ani zařadit do kategorie "pivo". Tam si jako na jediném místě na světě dám radši čepovanou Kofolu a její místní klony,občas dokonce s ledem,pokud se mi podaří obsluze vysvětlit co to po ní chci.A´t žijí braťia Slováci,Tatry a Kamzík!
Ještě dovětek k Slovensku, (Jiri.J, 15.10.2007 14:25) celé vlákno | reagovat
Chutným pivem byl tmavý Martinský Porter 20%, svého času nejsilnější pivo v ČSSR, naposledy vařený tuším v r. 2002.
?, (jIRI.j, 15.10.2007 14:02) celé vlákno | reagovat
No a už je tady, ale ne od PŽ, ale jen od JJ. Na takové originální názory JS reaguji ze zvědavosti a čekám jak odpoví.
už je to tady, (Dwarf, 15.10.2007 13:22) celé vlákno | reagovat
jsem si říkal, kdy přijde podobná otázka od pánů PŽ nebo JJ :-)
Nejlepší je české pivo? Na celé planetě Zemi?, (Jiri.J, 15.10.2007 12:11) celé vlákno | reagovat
Milý Jaroslave Stofko.
České pivo je nejlepší na světě? Kde jste došel k tomu velmi svéráznému tvrzení? Kolik jste měl piv ze SRN, Belgie, Francie, Velké Británie, Holandska, USA..., když to tvrdíte s takouvou suverénní jistotou?
Golem, (Putef, 15.10.2007 10:37) celé vlákno | reagovat
Golem v Košicích je pivo, které ničím neoslní, jen je více pitelné, než ostatní sovenská piva, proto ho možná Slováci hodnotí hodně kladně. Je dobře pitelné, ale takové nicjaké, černé je navíc až moc karamelové.
Pivo na Slovensku, (Slávista, 15.10.2007 08:38) celé vlákno | reagovat
Slovenské pivovarnictví skutečně není na bůhvíjaké úrovni. Mně osobně chutná Stein a komárňanský Karl bier. Kdysi Topvar ( teď nedobré ) a Steiger, který mne však nepříjemně překvapil na slavnostech v Třebíči. Jako průměrné hodnotím Bytču, Urpiner a Rožňavu, nechutná mi Poprad a Šurany. Pokud jde o Zlatého bažanta, Corgoň a Šariš - europiva, dobrá leda na žízeň.
PS, (jaroslav stofko, 14.10.2007 13:03) celé vlákno | reagovat
české pivo je najlepšie na svete(často chodím do Čiech po minipivovaroch,a aj iných pivovaroch)
uvedenie na správnu mieru, (jaroslav stofko, 14.10.2007 12:49) celé vlákno | reagovat
Chlapi nebudeme hodnotiť ktoré pivo je dobré a ktoré je špatné,ale aby som vás kamarátov z Čiech uviedol na správnu mieru(mám strašne mnoho kamošov v Čechách) medzi naj pivá slovenské v súčasnosti patria-Urpiner všetky druhy,Bytča-Palatín 12°,predtým to bola 16°,Šariš 11°tmavý,Vyhne-Steiger v súčasnosti sú dobré pivá, z minipivovarov, samozrejme Rožňava - Kaltenecker,Banská Bystrica- Zlatá Perla 11°,Košice - Golem aj svetlé a tmavé.
medzi nie velmi pitelné (nehovorím že sú zlé)sú Všetky pivá z potfolia Heineken,Topvar už nie je to čo bolo pre niekolkými rokmi,minipiv.Komárno-Codecon,Šurany a máte pravdu Popradské pivo všetky druhy sú absolutne nie dobré,ako tak sa dá piť Tatran12°.Toto je môj názor,ale názor aj viacerých slovenských pivárov,ktorí ochutnali hore spomenuté pivá.
Mimochodom Vám všetkým dík za dotazy na tento článok
Slovensko, (Jiri.J, 12.10.2007 16:13) celé vlákno | reagovat
Bohužel Slovensko taky nevnímám jako zemi pivu zaslíbenou, právě naopak. Natož apk abychom zde nalezli nějakou "pivní alternativu". To co prezentuje pivovar Kaltenecker, je všude ve světě. Co do pivní kultury je Slovensko dosti chudé a nezajímavé. Jestliže tam existuje jediný pivovar, který se nějak odlišuje od tamní pivní scény, tak je to dost málo. Jako celekm zajímavé a chutné pivo lze označit Palatín z pivovaru Bytča, spadající do kategorie typu bock, který je vcelku chutný. Jinak mám Slovensko rád, avšak slovenské pivo nikoliv.
Pivko zo salaša, (Ander z Košíc, 12.10.2007 15:08) celé vlákno | reagovat
Chalani raz som mal vela chutné pivko na salaši. Bača mi priněsol črpák, pena nádherná. No chutilo, to sa vie. Bolo len akési biele. Ale to mi něvadilo. Pak som viděl, že to pivo čapuje priamo z ovce lebo barana...
123
Vyhledávání