úvod
homepage

Komentáře

článku: Věnek Zýbrt: Velká kniha piva - Vše o pivu

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Jednoduchá otázka, (Richard Bazant, 25.01.2016 19:10) celé vlákno | reagovat
Rád bych si knihu koupil přes známé v CZ. Možná, že už komentáře nejsou aktuální, ale snad to bude ještě někdo číst. Žiji v College Point, NY a pustil jsem se do domácího vaření piva. Vím o české pivní tradici, vyrostl jsem tam, ale nejsou mi naprosto jasné výtazy, jako sládek, mládek mladina a podobně - viceméně sllang professionálních pivivarníků. Existuje nějaká kniha/učebnice, kde bych se to mohl dozvědět?Ppokud o tom něco víte, dejte mi prosím vědět na můj email richardbazant@gmail.com Děkuji předem.
Kritika, (Tomáš Maier, 30.12.2006 15:28) celé vlákno | reagovat
Karel Čapek kdysi řekl, že kritik je člověk, který píše o tom, jak by umělecké dílo vytvořil on sám, kdyby to uměl. A recenze má velmi blízko ke kritice. Abych něco takového já sám dokázal napsat, tak bych toho musel ještě hodně sestudovat, zejména pak co se týče sběratelství. Pouze jsem knihu hodnotil z hlediska odborné pivní veřejnosti, mezi kterou se počítám. Jméno Čeňka Zíbrta mi samozřejmě není neznámé, ale vzhledem k tomu, že jsem další souvislost neobjevil (respektive jsem po nich ani nepátral), tak jsem to radši nezmiňoval.
Přece jen bych si za takřka pětistovku představoval kvalitnější počtení. Nedá mi to nezmínit zde taky poměrně novinku ze zhruba stejné branže s názvem Pražské hospody od Slavomíra Ravika (488 stran!). Stojí 99 Kč a Zíbrtova kniha ji kvalitativně nesahá ani po kotníky.
Pár poznámek na okraj, (Karpak, 28.12.2006 19:03) celé vlákno | reagovat
Je škoda, že autor recenze nevěnoval svou pozornost také vydavatelství Rubico a jeho zaměření, a také jménu autora. Nápadná podobnost autorova jména se jménem historika a archiváře Čeňka Zíbrta, který jako jeden z prvních se zaměřil také na studium pivní a hospodské kultury v českých zemí, přivádí k doměnce, že jde o autorův pseudonym a skutečné jméno nám zůstalo z neznámého důvodu skryto. Nakladatelství Rubico Olomouc, jak si lze na konci knihy povšimnout, nabízí za úplatu vydání děl autorům z jakéhokoliv oboru a nepožaduje a ani neprovádí lektorský dohled nad publikací. Zdá se tedy , že autor je pivní nadšenec a sběratel (obdobně jako řada čtenářů tohoto serveru), kterému podobná publikace na trhu chyběla a tak si ji prostě napsal a vydal sám na své náklady. Je pravdou, že u autora, který věnoval takovou píli sepsání a vydání knihy, zaráží, že nenechal svou práci zkontrolovat některému z odborníků z oboru. Nemyslím, že by byl odmítnut. Proto bych autorovu snahu rozhodně ocenil , ač není jeho dílo bez chyb a nepřesností, zaslouží si uznání.
Velká kniha piva : vše o pivu / Věnek Zýbrt . - 1. vyd . - Olomouc: Rubico, 2005 . - 287 s.: il., fot. ; 31 cm
hovno, (tor p, 21.09.2006 14:11) celé vlákno | reagovat
ví hovno o pive. dolu s takovými idioty.

t
Knihy o pivu, (Tomáš Maier, 19.09.2006 20:10) celé vlákno | reagovat
Nojo, Jirko, nějak jsem zaspal a teď si rvu zbytku vlasů, že jsem na sklonku loňského roku místo Zýbrta raději neinvestoval do Kratochvíleho.
Jinak děkuji všem za pozitivní hodnocení mé "kritiky".
Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, (Jiří Kaňa, 19.09.2006 14:18) celé vlákno | reagovat
Teď koukám, že už je to opravdu rozebráno...
re: Tom Maier, (Jirka, 19.09.2006 12:30) celé vlákno | reagovat
V pohodě :)
To už jako "Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století" není na VÚPS k sehnání??
No, já to teda rozhodně neprodám, nanejvýš ti můžu nabídnout její zapůjčení (až se mi vrátí z "oběhu").
Souhlas, (Jiří Jobánek, 19.09.2006 12:13) celé vlákno | reagovat
Souhlasím s autorem, knihu jsem si podrobně prohlédl v knihkupectví a přímo jsem se zhrozil. Nejenže pompézní a nadutý název nesplňuje očekávání kupujícího, ale navíc je v ní neskutečné množství nepřesností a nesmyslů. Pan Věnek Zýbrt by si napříště měl zvolit jiné téma k zpracování. Jeho naprosto laické a subjektivistické hodnocení chuťových vlastností piva typu lambic ap. mě přímo rozhořčila. Mnoho let píši s kamarádem do Kvasného průmyslu o evropském pivovarnictví, takže si troufám řící, že o této problematice něco málo vím.
Moc nového se z tohoto dílka nedozvíte. Pokud mohu doporučit (nejedná se o reklamu) tak peníze investujete raději do nějaké publikace Michaela Jacksona- lze je zakoupit jak v NJ tak v AJ. Mimochodem tato kniha byla kriticky přijata i mezi pivními sběrateli, kteréžto problematice se pan Zýbrt věnuje rovněž. viz. www.pivety.com. Doporučuji pánům varovat své drahé polovičky, aby se jim tato velekniha neobjevila třeba pod stromečkem.
Omlouvám se za poněkud drsnější tón, ale něco tak diletantského jsem dlouho neviděl. Když budu půl dne surfovat na intermetu dám dohromady lepší věc!

Díky tome za chválu, (Tomáš Maier, 19.09.2006 12:03) celé vlákno | reagovat
Díky za chválu. Ještě možná dodám, že v mnohem stručnější podobě najdete tento článek v druhém čísle Pivaře. A propos, že je řeč o těch pivních publikacích, neprodal by někdo publikaci České pivo od Basařové a Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století od Kratochvíleho?
Promiň Jirko za tento malý malý inzerát :-).
Souhlas s Tomášem Maierem, (Tomáš Semrád, 19.09.2006 11:49) celé vlákno | reagovat
Této publikace jsem si všiml na pultech knihkupectví již mnohokrát. Několikrát jsem se do ní ze zájmem i podíval, abych ji dle svého názoru zhodnotil. Sice ne tak podrobně, ale přesto jsem pár divokých komentářů a poznámek v ní také našel. Jsem moc rád, že Tomáš Maier na ně dost podrobně upozornil. Ať se na mě autor publikace nezlobí, ale mám pocit, že se jedná o pivní slátaninu. Proto i já na ni mám velice rozporuplné hodnocení a domů bych si ji za cenu, za níž se prodává, rozhodně nekoupil.. Nejvíce mě ale pobavila zmínka věnovaná mexickému pivu Corona, která je tady vychválena až do samotných nebes. Pochybuji však, že autor tuto žlutou tekutinu kdy pil...
Vyhledávání