úvod
homepage

Komentáře

článku: S Romanem Holoubkem o pivu Bon

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Proč?, (Tomáš Maier, 01.07.2007 21:28) celé vlákno | reagovat
Taky se Romane ptám proč? A proč nebylo u pana Pavlase? Tam třeba těch k padesáti účastníkům ho chtělo ochutnat. Kdybys mě požádal, tak bych Ti ho možná tehdy k panu Pavlasovi mohl dovést (pravda že jen z Prahy).
krátká epizoda..., (Martin Štros, 30.06.2007 22:18) celé vlákno | reagovat
Bon už v Praze zase není ?!? Proč ? :-((( To teda nevydrželo dlouho... Pročpak?
Bon na žižkovském Pivobraní, (Luděk, 16.06.2007 23:39) celé vlákno | reagovat
Pivovar Bon se snaží, nyní se jeho stánek objevil i na Pivobraní na vrchu Vítkově (včera a dnes), z těch mini tam byl vlastně jen on a Pivovarská bašta Vrchlabí
njn kraj géčkařů, (Martin Štros, 15.06.2007 19:55) celé vlákno | reagovat
Tak to je potom v pořádku, když to bude od pondělí OK... no my na Stodůlkách máme mimořádně pivně nevzdělané obyvatelstvo! Celá Praha 13, to jsou jen G-hospody a výjimečně nějaký staropramen či krušovice - o nic jiného se tady v kraji paneláků nestojí. možná bych tomu dal čas, třeba to přijde. třeba hosté časem ochutnají a poznají.
BON na Dočesné, (Standa Jakoubek, 15.06.2007 11:16) celé vlákno | reagovat
vloni to bohužel s dopravou BONa na Dočesnou nevyšlo; plánuje se BONova účast v Žatci i letos ?
Ad Martin Štros, (Roman Holoubek, 15.06.2007 10:56) celé vlákno | reagovat
U Drsnejch. Dvě poznámky. Ano dohodli jsme se na přidání našeho piva i když vím, že zde nikdy nebude velká výtoč, jenžto převážná většina zde popíjejících chce a vyžaduje svého G z tanku. Není to ta správná hospůdka, ale jsem vděčný provozovateli, že byl ochotný vzít a čepovat naše pivo a že za to nic nechtěl!!!
Druhá je k oprávněné výtce - sklo. Dovezl jsem výšky, ale až na místě jsem se dozvěděl, že tady točí zásadně do kryglů a číšníci nosí sklo v rukách. Proto toto provizorium. Ale už je sklo v Praze a dle slov našeho partnera bude v pondělí večer už BON U Drsnejch ve svém skle. Doufám.
PS: a děkuji za pochvalu.
U drsnejch..., (Martin Štros, 14.06.2007 19:26) celé vlákno | reagovat
Tak jsem dnes navštívil tu pivnici ... a skutečně! Bon na čepu, dvanáctka za 22Kč. Tak jsem ho poprví v živitě ochutnal! A musím opravdu upřímně jenom chválit, skutečně vynikající pivečko, poctivé přírodní! I když, nějaké stížnosti a "stížnosti" bych přece jen měl...
První stížnost je, že se Bon podává ve sklenicích Pilsner Urquel - chtělo by to aspoň neutrální sklo, když už nic jiného. No ale tak lepší než ve skle od Gambáče. Jenže se tam točí do stejného skla jako třeba Master. Přece jen, popíjet výborný Bon a koukat celou dobu na logo PU na skle neni úplně ideální...
No a pak je tu "stížnost". Bohužel Gambáč jel o hodně víc, snad tím, že je o 3,50 levnější.... ale Bon (tj. sklenice Pislnera) byl u stolů jen velmi, velmi řídkým jevem... :-(( Takže zájem teda zatím nic moc, lidi prostě pijou pořád to svoje Géčko, no hrůza, ale co naděláme ... každopádně jsem rád za Bona v Praze a snad i moje občasné návštěvy přispějí k tomu, že zde vydrží. Díky Romanovi za to, že ho sem zařídil.
Ukrajina nebo Zašová, (Tomáš Semrád, 09.06.2007 23:22) celé vlákno | reagovat
Zajímavá "schizofrenie". To co slyšel Zbyňa od jednoho ředitele "ukrajinského" pivovaru, mně potvrdil další ředitel zašovského pivovaru, osobně, takže je to tak. "U drsnejch" je opravdu na čepu BON, na soutoči s Gambrinusem. Holt šikovnejch ředitelů je jako šafránu, se nedá nic dělat...
"A život má říz...BON"....
U Drsnejch? ... jo!, (Zbyněk Holan, 09.06.2007 18:24) celé vlákno | reagovat
Zajdi tam a podej zprávu. Já bych tomu věřil, že tam je, protože mi to říkal jeden říďa z Ukrajiny...
Bon v Praze, (Martin Štros, 07.06.2007 22:10) celé vlákno | reagovat
V seznamu pražských hospod se zajímavým pivem se objevil Bon v pivnici U drsnejch (Praha 13), což je kouskek od mého bydliště. Tam se dycky točil jenom Gambrinus, to se tam fakt podařilo prorazit s Bonem 12? To by bylo dobrý. Asi se zajdu podívat. Je to fakt pravda? To bych tam fakt nečekal, neni to od pohledu můj oblíbený lokál. byl jsem tam jednou a stačilo, ale jestli tam bude bon... ?!
BON v Brně, (Tomáš Semrád, 16.04.2007 07:08) celé vlákno | reagovat
S Romanem jsem si i já minulý čtvrtek v Brně také dost dobře popovídal. O čem jiném než o pivu, paradoxně v jedné z brněnských kaváren a ještě víc paradoxněji u kávy a dvakrát dvou minerálek...Ne, že by se z nás stali pivní abstinenti, ale proto, že jak on, tak i já jsme dojeli na sraz autem.
Roman mi toho prozradil dost, samozřejmě i ze zákulisí, pakliže vyjde jeden z plánů, mohou se příznivci piva BON a fajnšmekři na co těšit, ale víc už prozradit nemohu, dal jsem Romanovi slib. Tentokrát ho musím dodržet stůj co stůj! Aby to totiž nedopadlo jako loni, kdy jsme se viděli na Radničních dnech v Brně a já do éteru vypustil v euforii zprávu (tehdy šlo spíše o zbožné přání, ale také tak trochu o hec) o možné účasti BONa na letošním ročníku této nevšední pivní přehlídky. Zatím, alespoň jak se Roman vyjádřil, to nevypadá s účastí BONa v Brně letos moc růžově (snahy dál probíhají), avšak hned dodávám, že problém nebude na straně "Valašska", nýbrž na straně pořádající organizace, která ač již několikrát Romanem oslovena, zatím nereaguje, mlčí....Že by se ostatní členové malých nezávislých pivovarů báli malinkatého valašského pivovárku a nechtěli ho k sobě na tuto přehlídku pustit, i třeba co by hosta?...
Tak jsem si vyrobil zásadité pivo!, (radek, 20.08.2006 07:58) celé vlákno | reagovat
Vzal jsem jeden jako vždycky kyselý Staropramen, přelil jsem ho do patentní lahve od Bernarda, vrazil jsem tam kávovou lžičku jedlé sody a ejhle - konečně zásadité pivo!
dočesná, (Standa Jakoubek, 14.08.2006 17:13) celé vlákno | reagovat
na Dočesnou do Žatce se letos 2.září chystám, takže se mám na co těšit :-)
Doufám ..., (Chody, 14.08.2006 09:31) celé vlákno | reagovat
... že se blíží okamžik, kdy i já ochutnám a doufám, že i vychutnám zašovský BON, protože si i letos nechci nechat ujít budějovickou výstavu Země Živitelka, která je každoročně i takovými malými pivními slavnostmi. Pokud mi ale Bon zachutná, obávám se, abych našel odvahu zde pít i dobrá piva z větších pivovarů. Také doufám, že BON bude na čepu i v poslední den výstavy, tedy v úterý 29. srpna, na kdy mi návštěva této akce vychází. Jinak bych byl hodně ale hodně zklamaný. Držím palce každému dobrému pivu, takže doufám, že i BONu
Ad Radek a PH piva, (Roman Holoubek, 10.08.2006 07:42) celé vlákno | reagovat
Radku mluvím o jiném pojmu než vy.
Rozlišujme PH piva a PH vody.

Neznám žádné zásadité pivo. U většiny piv se PH pohybuje okolo 4,2 až 4,6. Jsou výjimky, které mají hodnotu PH ještě nižší - pšeničná piva jsou pod 4 a například Lambicy můžou mít i PH okolo 3. Protože PH žaludku je nižší - pohybuje se v hodnotách PH cca 2-3 (v závislosti na jídle a zdraví člověka - vředař má PH ještě nižší), působí na něj pivo zásaditě. Zdůrazňuji téměř každé pivo! Záleží i na stupni prokvašení piva. Méně prokvašená piva mají schopnost po delší dobu purfovat (udržovat mírně stálé PH) obsah žaludku, než více prokvašená piva.

Kvalita vody (její chemické složení a vlastnosti) mají vliv na celý průběh výroby piva, především na rmutování. Je-li voda málo kyselá, musí se naopak upravovat. Ideální hodnota při rmutování je okolo PH 5,6. Buď voda má PH této hodnoty, což je málokdy, nebo se musí snižovat. Běžné je užití kyseliny mléčné.
U nás tuto hodnotu musíme jen velmi mírně snížit, k čemuž používáme speciální kyselý slad (tím se lišíme od většiny ostatních výrobců) - nepoužíváme žádné kyseliny, ale opět pouze přírodní surovinu - slad - a to i na úpravu PH.
Takto upravené PH při rmutování lépe podporuje práci enzymů při štěpení škrobů a pomáhá při pozdějším kvašení.
A už se mám smát?, (Radek, 09.08.2006 14:58) celé vlákno | reagovat
Tohle mě rozesmálo: "...velmi příznivý výsledek rozboru kvality vody, která má většinu parametrů podobných oné slavné z Plzně". Už zbývá jen dodat, že vaří pivo zásadité a že všechna ostatní piva jsou kyselá A smíchy se neudržím.
To Piwies - pozvánka, (Roman Holoubek, 08.08.2006 07:32) celé vlákno | reagovat
Dovoluji si zde připsat pozvánku na akci , kterou pořádá restaurace Písečná v Rožnově.

V Rožnově pod Radhoštěm se ve dnech 11. - 13.8.2006 budou konat jubilejní Desáté dny guláše a piva.
Pořádající Restaurace Písečná.
Mimo jiná piva se zde bude točit BON světlá desítka, BON světlá dvanáctka a BON tmavý speciál.
Celou akci provází kulturní program.
Pátek od 17.00 do 21.00
Sobota od 11.00 do 02.00
Neděle od 11.00 do 21.30

Avízováno je 13 druhů gulášů + grilované speciality.
to Petr Pavlas, (piwies, 07.08.2006 17:34) celé vlákno | reagovat
tak prosim ta naviguj, kde si to poochutnaval. Ja do Roznova idem tento tyzden. Samozrejme, ze Bon si urcite vyhladam dla tohto poucneho rozhovoru.
Škoda,, (Petr Pavlas, 07.08.2006 14:44) celé vlákno | reagovat
že tento článek nevyšel o týden dříve. Trávil jsem několik dní dovolené na vsetínsku, konkrétně 2.8. jsem byl v Rožnově. Reklamní štít BON jsem však bohužel nezahlédl. Ochutnal jsem alespoň Valáška, Trubače a Freudovo pivo.
Těžký život minipivovarů, (Martin Štros, 04.08.2006 19:09) celé vlákno | reagovat
Držím palce, sice jsem Bon nikdy neochutnal a jen tak se k němu asi ani nedostanu, ale podle popisu to vypadá na skvělé pivo...
Tlak velkých je samozřejmě silný. Mám to kousek do Chýně a vím, jak moc chtěl tento pivovar zničit Prazdroj, který má hned vedle minipivovaru své distribuční centrum. Nabízeli jim spoustu peněz za to, že přestanou vařit pivo, chtěli to tam koupit atd... a ubránili se. To můžou jenom nadšenci, pro které je pivo víc než peníze. A vidím, že takoví jsou i v Bonu. Hodně štěstí !
123
Vyhledávání