úvod
homepage

Komentáře

článku: Anonymní spotřebitelská degustace kvasnicových piv

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Ad Jirka, (Tomáš Semrád, 25.01.2007 15:50) celé vlákno | reagovat
Díky za info. Vida, tak Fléda, hned mám lepší náladu. Jen mi trochu vrtá hlavou, že na té Flédě se třeba kvasnicový Strakonice nechytly...
Pro Tomáše: K ochutnávkám v Brně, (Jiří Jobánek, 25.01.2007 14:10) celé vlákno | reagovat
V Brně jsou pravidelné ochutnávky piv na Flédě, stačí se podívat vždy na aktuální nabídku na těchto stránkách:
www.fleda-klubnetopyr.cz/pivnice.php
Pravidelně jsou tam novinky z projektu Svět piva a jinak co se domluví. Myslím, že v nejbližší době by se tam měla objevit piva z Pardubic (Porter a sna i něco dál). Jinak piva jsou tam ošetřena vždy na špičkové úrovni.
V pivnici Modrý Abbé jsem byl v létě a vcelku to ušlo. Měl jsem štěstí, že se zrovna točilo Koutské 12%.
Mordý Abbé, (Tomáš Maier, 25.01.2007 13:24) celé vlákno | reagovat
Já mám jenom kliku, že jsem si našel přítelkyni, která má odtamtud pár kilometrů chalupu a navíc pro moje pivní nadšení má pochopení. Ovšem z důvodu pracovní zaneprázdněnosti jsem tam dobrých pár měsíců nebyl, doufám, že se to brzo změní. Ale třeba si tam letos na anonymní spotřebitelskou degustaci uděláš výlet, fakt to stojí za to.
Kvasnicové, (Tomáš Semrád, 25.01.2007 12:35) celé vlákno | reagovat
Je škoda, že Klatovy a jejich Modrý abbé jsou od Brna túze daleko, my tady sice máme kultovní "Hluchou zmiji", kde se o pivko starají rovněž s patřičnou péčí a na vysoké úrovni, avšak chtělo by to vícero takových studií a zmijí ....Jinak mít někde v hospůdce takovou kvasnicovou pivní nabídku jaká se degustovala v Klatovech - jedním slovem paráda!!!!Naštěstí máme alespoň v té Zmiji kvasnicové Strakonice!
a ještě, (Colega, 01.06.2006 21:32) celé vlákno | reagovat
pro mně osobně je případné označení "kvasnicové" pro pivo, kde kvasnice (vč. dalšího blahodárného kalu) vidím - kroužkovaná piva by se i podle mně měla značit jinak, za pravý kvasnicák já prostě považuju jen a jedině nefiltrované
petr pavlas, (Colega, 01.06.2006 21:20) celé vlákno | reagovat
mně by to taky nenapadlo ani ve snu, ale někoho jiného to prostě napadlo - třeba belgický kvasnicový speciál Duvel je také pasterovaný, a další a další...

Tomáš Maier - inu jak sem řekl, lepší vyjádřit přesně, co pivo je, než se zaplést do tenat legislativních škatulek - beztak úřady nemají o vaření piva šajnu

a ještě zpět k pasterizaci - to se opravdu někde pasteruje pivo před kroužkováním? a nebyla by to zbytečnost?
kvasnicové pivo, (Tomáš Maier, 01.06.2006 21:03) celé vlákno | reagovat
Přiznám se, že jsem při psaní článku vycházel ze sekundárních údajů, přímo cituji: "... „pivem kvasnicovým“ zve (legislativa) pivo, do kterého po zfiltrování a pasteraci při plnění do lahve vložíme trochu pivovarských kvasnic, které pivo „oživí“." V životě by mě nenapadlo, že vyhláška 57/2003 definuje kvasnicové pivo jako pivo, které každý pivovarský nenazve jinak než kroužkovaným, takže jsem si to ani neověřoval. Patrně se ale domnívám, že to vzniklo tak, že průměrný spotřebitel netuší, cože to je "kroužkované pivo", tak to legislativa nazývá obojí stejně - "kvasnicovým pivem". Ostatně, dodatečně se tam přidává v obou případech něco "živého".
Co to je ?, (Petr Pavlas, 01.06.2006 13:51) celé vlákno | reagovat
"...pasterovaný nefiltovaný kvasnicový pšeničný primátor..." ??? To by snad nikdo nedělal, aby "uvařil" v pivu kvasnice.
Citace z uvedené vyhlášky popisuje výrobu tzv. kroužkovaného piva, které by tedy mělo být "normálním" kvasnicovým pivem.
ehm ehm, (Colega, 31.05.2006 14:37) celé vlákno | reagovat
Vyhláška Ministerstva zemědělství:

"r) kvasnicovým pivem - pivo vyrobené dodatečným přídavkem podílu
rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení,"

Krom toho by podle vaší specifikace chybovali při označování všechny pivovary. Když už tedy nějak třídit, tak ať pivo s přídavkem kvasnic je pivo s přídavkem kvasnic, nefiltrované nazýváno nefiltované, nepasterované sluje nepasterovaným, krouzkované zváno kroužkovaným. Ještě by se dalo zavést označení živé a mrtvé pivo; pasterovaný nefiltovaný kvasnicový pšeničný primátor by pak byl mrtvý, kdežto filtrovaný nepasterovaný bernard s přídavkem kvasnic živý.
terminologie, (Standa Jakoubek, 30.05.2006 21:11) celé vlákno | reagovat
přiznám se, že v terminologii "kvasnicové pivo - nefiltrované pivo - kroužkované pivo" jsem trochu nejasnosti měl, takže děkuju za info :-)
Schrems, (Tomáš, 30.05.2006 07:08) celé vlákno | reagovat
Předem se omlouvám, že otravuju s něčím, co s článkem nesouvisí, ale využiju vysoké čtenosti tohoto webu. Chystám se o víkendu k česko-rakouským hranicím a rád bych okoštoval žitné pivo Schrems, mohl by mi někdo doporučit nějaký podnik ať už u nás či v Rakousku?
Vyhledávání