úvod
homepage

Anonymní spotřebitelská degustace kvasnicových piv vytisknout článek

Přidáno: 30. května 2006  •  Autor: Tomáš Maier
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,67 hodnotících Hodnotících: 23 počet zobrazení Zobrazeno: 9479x

Poslední roky lze očima pivaře charakterizovat jako jakousi renesanci kvasnicových piv. Přece jen se méně než v minulosti nahlíží na kvasnicová piva (která jsou více či méně zakalená) jako na něco závadného.

Možná by bylo na místě nejprve vysvětlit, co to vlastně takové kvasnicové pivo je, i když pro většinu čtenářů tohoto webu to bude něco jako nošení dříví do lesa. Velmi často se do termínu „kvasnicová piva“ poněkud nepřesně zahrnují také piva nefiltrovaná a kroužkovaná. Kvasnicové pivo (aspoň jak ho dnes definuje legislativa) je pivo filtrované a pasterizované s přídavkem úplně nových kvasnic. Nefiltrované pivo je pak takové pivo, které se po stočení z ležáckého tanku nijak dál neupravuje a jde přímo ke spotřebiteli. Kroužkované pivo je filtrované pivo, do kterého se po stočení z ležáckých tanků přidávají tzv. kroužky, což je menší množství čerstvě rozkvašené mladiny. Kroužkování je totiž název jedné fáze hlavního kvašení na spilce. Každý druh piva má pak svoje výhody a nevýhody a to jak pro spotřebitele, tak pro pivovary. V každém případě jsou ale všechny tři výše definované druhy piva chuťově mnohem zajímavější než běžněji dostupná pasterizovaná (a filtrovaná) piva. Pasterizací se rozumí proces, kdy pivo je zahřáto na teplotu kolem 65 °C a výrazně se pak prodlouží jeho trvanlivost, ovšem za cenu ztráty některých chuťových a dietetických vlastností.

Nicméně cílem článku není definovat výše zmíněné druhy piva, ale informovat o nedávno konané anonymní spotřebitelské degustaci, která se konala 13. května v klatovském pivním studiu Modrý abbé. Majitel tohoto podniku pan Pavlas zde má na čepu pouze poctivá piva a zásadně se vyhýbá europivům, zvláště pak jedné konkrétní „vlajkové lodi českých europiv…“, takže pivní fajnšmekr si v této hospodě vždy přijde na své. Podobná degustační akce se zde koná víceméně každoročně a vždy se jí účastní kolem padesátky účastníků. Ta letošní degustace si vzala na mušku právě tzv. „kvasnicová“ piva. Degustaci měl moderovat pivovarník z Pelhřimova, bohužel se ale nedostavil.



Majitel pivního studia pan Pavlas (vzadu) si s pivem umí hrát jako málokdo.

Na úvod pan Pavlas přivítal účastníky svým nefiltrovaným nealkoholickým pivem a nutno dodat, že by patrně konkurenci dostupnou běžně na trhu porazil. Otázka je, zdali opravdu obsah alkoholu byl nižší než zákonem požadovaná polovina procenta.

Pak už se degustovalo všech 9 vzorků. Tzv. „kvasnicová“ piva byla z celkem 5 pivovarů – Chodová Planá, Kout na Šumavě, Pelhřimov, Protivín a Strakonice a bylo jich dohromady 8. Z toho 3 desítky a 5 dvanáctek. U desítek pak měli účastníci poněkud ztíženou situaci, protože degustovali 3 piva a na výběr měli všech 5 pivovarů. Sortiment „kvasnicových“ piv ještě doplňoval jeden, tzv. kontrolní vzorek, kterým byla filtrovaná pasterizovaná dvanáctka. Na výběr byly tři možnosti – Budvar, Gambrinus a Staropramen. Škoda jen, že do degustace nebylo zařazeno „kvasnicové“ pivo z nějakého většího pivovaru; mohlo by se jednat o kroužkovaný Budvar či kvasnicovou Plzeň, která, světe div se, se rovněž dá koupit.

Před degustací měli účastníci do formuláře vyplnit, zdali dávají přednost pivu filtrovanému či kvasnicovému a jak často jednotlivé značky konzumují. Vzhledem k tomu, že se jednalo o amatérskou degustační soutěž, tak hlavním účelem bylo piva oznámkovat, určování značek bylo spíše vedlejší. Degustovalo se v množství zhruba dvě deci od každého druhu piva, takže 9 vzorků bylo opravdu maximum možného. Zajímavé bezesporu bude zhodnocení, zdali je průkazný vztah mezi četností konzumace a odhalením konkrétního vzorku. Celkové výsledky jsou zde.



Vyplňování degustačního formuláře, uprostřed v černém tričku (s logem Sdružení přátel piva) je pozdější vítěz.

Nejvíce účastníky potěšilo pivo z nově obnoveného pivovaru Kout na Šumavě a nejeden účastník toto pivo zde pil úplně poprvé. Nejlépe se poznávalo pivo z Chodové Plané, přece jen je mírně tmavší než ostatní vzorky a také má sladší chuť, která s barvou obvykle souvisí. Nejvíce hořký byl patrně Poutník z Pelhřimova, jeho hořkost mohla být pro někoho až drsná kartáčovitá.

Podtrženo a sečteno, jednalo se o výborně strávené sobotní odpoledne. Když už nic jiného, tak každý člověk, který 13. května mezi druhou a pátou odpolední dorazil do klatovského pivního studia Modrý abbé, měl možnost za účastnický poplatek 50 korun ochutnat 8 druhů poctivých „kvasnicových“ piv a jedno europivo a k tomu si promluvit s lidmi, kteří mají více či méně podobné zájmy. Navíc nejlepší „degustátoři“ byli oceněni, vítěz (který jako jediný trefil všechny vzorky) si odvezl třicetilitrový sud poctivého kroužkovaného ležáku z pivovaru Platan.

Foto: Radim Váňa

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 25.01.2007 15:50 Komentovat
Ad Jirka Tomáš Semrád25.01.2007 15:50
Díky za info. Vida, tak Fléda, hned mám lepší náladu. Jen mi trochu vrtá hlavou, že na...
Pro Tomáše: K ochutnávkám v Brně Jiří Jobánek25.01.2007 14:10
V Brně jsou pravidelné ochutnávky piv na Flédě, stačí se podívat vždy na aktuální...
Mordý Abbé Tomáš Maier25.01.2007 13:24
Já mám jenom kliku, že jsem si našel přítelkyni, která má odtamtud pár kilometrů...
Kvasnicové Tomáš Semrád25.01.2007 12:35
Je škoda, že Klatovy a jejich Modrý abbé jsou od Brna túze daleko, my tady sice máme...
a ještě Colega01.06.2006 21:32
pro mně osobně je případné označení "kvasnicové" pro pivo, kde kvasnice (vč. dalšího...
petr pavlas Colega01.06.2006 21:20
mně by to taky nenapadlo ani ve snu, ale někoho jiného to prostě napadlo - třeba belgický...
kvasnicové pivo Tomáš Maier01.06.2006 21:03
Přiznám se, že jsem při psaní článku vycházel ze sekundárních údajů, přímo cituji:...
Co to je ? Petr Pavlas01.06.2006 13:51
"...pasterovaný nefiltovaný kvasnicový pšeničný primátor..." ??? To by snad nikdo...
Vyhledávání