úvod
homepage

Komentáře

článku: Vratné lahve, nevratná škoda aneb Kam s nimi?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

ekologické cítění versus realita, (Kuba, 26.05.2012 09:17) celé vlákno | reagovat
Ahoj, líbí se mi, jak většina malých pivovarů hudruje nad tím, jak velké piovary přecházejí na nové typy lahví, přitom by to pro ně měla být výhra. Ne, tohle opravdu není ironie.
Přijde mi, že s lahvemi se neskutečně plýtvá a ekologie jde stranou.
Pokud některý pivovar přechází na jiný typ lahev(nspříklad Prazdroj, Budvar, Heineken a mnozí další), staré lahve jsou jim k ničemu. Pokud staré lahve vykoupí, dají je k recyklaci, protože je už nepotřebují, či je prodají do zahraničí. Ale proč se takhle plýtvá?Vždyť by stačilo, kdyby si menší pivovary, které lahve NRW stále používají, připravily své přepravky a do nich by se tyto lahve dávaly. Pivovar, který přechází na jiné lahve by se nemusel zabývat jejich likvidací a pivovar, které lahve stále používá, by měl na několik let vystaráno. Proč proboha likvidovat lahve, které jsou v pořádku a dají se ještě x krát naplnit?
Vidím to sám v obchodě, velmi často je problém si koupit nějakou láhev která je, řekněme, trochu odřená od plnicího zařízení...místo toho je tu plno lahví, které jsou vyrobeny nově(na každé lahvi bývá uveden rok výroby). Kdyby si piuvovary vzaly ty staré lahve, nemusely by se vyrábět nyní nové.
A kromě toho, co se dnes vyrábí za lahve NRW, to je hrozné. Jsou neuvěřitelně lehké, že určitě nevydrží tolik cyklů jako ty, co se vyráběly dříve, a také jsou v mnohem světlejším odstínu než ty staré.
Nevím, kam tohle všechno spěje. Vždyť napříkad s přepravkami problém není. Pokud se nějaký piovar dostal do dluhů a podobně, jiný piovar si odkoupil jeho přepravky, tím ten piovar získal peníze na zaplacení dluhů a ten druhý zase ušetřil na přepravkách, které používal ještě dobrých deset let.
V případě Hanácké kyselky problém s lahvemi nebyl. Když Mattoni ohlásila, že končí s používáním lahví na minerálku 0,70l, všechny lahve se vracely Hanácké kyselce, jako poslednímu výrobci. Ta si sice musela pronajmout sklad, aby byly lahve kam dávat, ale má vystaráno na několik let dopředu. Navíc lahve od minerálek jsou kvalitně vyrobené.
Když už si kupuji výrobek ve vratném obalu, tak předpokládám, že ta láhev "už nude po někom". To je podsata vratných obalů.
Samozřejmě, že i vratné obaly se musí obměňovat, některé lahve se rozbijí a vyřadí, ale u těch NRW bych řekl, že se to přehání. A pokud se budou lahve NRW vyrábět tak křehké, jako se dělají teď(rok 2011,12), tak ta obměna bude ještě markantnější. Vážně pochybuju o tom, že tyto lahve vydrží těch 40 až 50 plnicích cyklů, tak jako vydrží například ty starší pivní lahve nebo lahve na minerálky.
Re: ekologické cítění versus realita, (MilanD, 29.05.2012 02:26) celé vlákno | reagovat
Reaguji na reakci Kuby, pokoušel jsem se zjistit, za kolik se dá pořídit nová láhev NRW, pod cenu 5Kč jsem se nedostal. Nevím, jakým způsobem se tyto lahve v pivovarech, které přešly na nové lahve likvidují, své k tomu by nám mohl např. sdělit někdo ze Staropramenu, kde toto zrovna probíhá, ale pakliže bychom uvažovali, že se to prodává jako střepy, bylo by výhodné pro pivovary, které do tohoto typu pivo stáčí, tyto lahve třeba za 1Kč vykoupit. Teď jde jen o to, zda jim to někdo nabídne.
V článku je zmiňován i případ skleněných lahví na minerálky, např. v Německu jsou opět zaváděny vratné skleněné lahve, již většinou s opětovně uzaviratelným uzávěrem. V tamní restauraci si vám nikdo nedovolí nalít nějaký nápoj z PET lahve, natož o objemu 1,5L.
Re: Re: ekologické cítění versus realita, (hroch, 29.05.2012 08:21) celé vlákno | reagovat
Všimněte si, že koncern Staropramenu zavádí zcela nové lahve pro Staropramen, ale svoje starší začal používat pro Branik, a NRW do kterých doteď dával Branik, stále využívá na Měšťana, Vratislav atd.. Využijou je prakticky až do konce. Téměř žádný pivovar nebude používat staré bedny s logem jiného pivovaru. Kdyžtak pouze bednu zadara a pouze na uskladnění prázdných lahví do rezervy. Ale pro dlouhodobé odložení je již pro úsporu prostoru jednoduší lahve narovnat na paletu s proložkami a stáhnout balící folií, stejně jako to dělají při výrobě.
Jinak vždy když se chystala výměna lahví u nějakého megavýrobce, předcházela tomu reklamní zlevňovací akce piv v kartonech a tím odplavení-prodej za 3Kč lahví do prodejní sítě bez stoporcentní vymahatelnosti stahování zpátky.
Minerálky, balené vody, cola, pepsi, kofola se stále dělají ve skle, ale v objemech 0,2, 0,25, 0,3, 0,33 pro restaurace a cena je vysoká- většinou cena za 0,25 nebo 0,33 je stejná či vyšší než stejný nápoj v 0,5 pet.
Větší opruz je, že jsou k mání jen ve velkoobchodech, případně zavážené rovnou výrobcem a je problém s lahvemi, prodejce na základě požadavků výrobce většinou nebere zpátky basy kde chybí nějaká lahev, více skladování a jednou za čas vám zbyde bedna na vyhození.
Re: Re: Re: ekologické cítění versus realita, (Kuba, 15.06.2012 17:06) celé vlákno | reagovat
Děkuji za Vaše reakce.
Říkáte 5,-Kč za novou pivní láhev typu NRW? To je ta láhev tedy pěkně drahá, a to se dnes dělají nejvíce lahve velice lehké(které pak samozřejmě moc cyklů nevydrží). Samozřejmě by je ty pivovary mohly nabídnout za nižší cenu, když jsou stejně už několikrát použité, ale jde o to, kolik pivovarů to udělá. Jinak máte pravdu, ve Staropramenu probíhá výměna lahví, právě jsem jim před časem psal, jak to bude s těmi starými lahvemi a ani se mi neobtěžovali odpovědět. Některé pivovary samozřejmě používají ty staré lahve až do jejich rozbití, ale určitě jsou i takové, které je právě dají do skla. Láhev se šroubovacím uzávěrem má u nás Mattoni 0,75l, určené většinou jen pro restaurace, ale i do běžné obchodní sítě.
Co se týče přepravek jiných pivovarů, bavíme se zde o malých regionálních pivovarech. Je možné, že je některé z nich dostaly zdarma, ale spíš se přikláním k nějaké slevě z původní ceny. Přepravku lze jednoduše upravit buď jednoduše barvou(starý nápis přebarvit), nebo jednoduše přelepit nějakou nálepkou. Staré přepravky s nápisem Budějovický Budvar jednoduše Budvar upravil nálepkou a z přepravky je hned přepravka Pardál. Není v tom problém.
Co se týče přepravek, kde chybí nějaká láhev, tak nechápu, proč je výrobci nechtějí zpět. Vztáhnu-li to na restauraci, tak je pochopitelně chyba, když hostovi tu láhev přinesou na stůl, neboť ji host často jednoduše ukradne(je mu pak na nic, protože ji většinou v obchodě nevezmou). Proto by se měla nosit jen nalitá sklenice. Na druhou stranu, může se mi nějaká láhev rozbít. Pokud mi nějaká láhev chybí, mohu ji dokoupit samostatně(například Makro, i když nevím, jestli je to možné). Některé třetinky jsou ale k dostání i v normálních obchodech.
Jinak nevím, proč by se měla bedna vyhazovat. Prázdnou bednu snad výrobce bere zpět, nebo ne? Těch lahví je také škoda, ale není to tolik peněz jako za tu prázdnou bednu.
Pokud výrobce nebere plné přepravky, je mi záhadou, jaký je tedy postup v běžném obchodě u lahví, které se moc nevracejí. Například lahve na víno 1l, těch se moc nevrací, měl jsem možnost se přesvědčit, že jich hodně končí v kontejneru. Než se mi zde nastřádá 12 lahví do přepravky, je to třeba čtvrt, půl roku dejme tomu. To pak opravdu musím tu bednu skladovat tak dlouho, než je úplně plná? U piva takovéto problémy nejsou, tam se přepravka naplní rychle.



pro martina 2., (paja, 30.03.2006 08:24) celé vlákno | reagovat
Píšeš, že kdyby neprodávaly pivovary pivo za 2,90 Kč, byly by na tom lépe, Jenže by je k tomu nesměly nutit obchodní řetězce. Pokud by tam seděli soudní lidé, museli by pochopit, že to je tak akorát na daně a částěčné pokrytí surovin. Pivovary nechtějí propouštět lidi a zavírat pivovary, tak raději přistoupí na smrtelné podmínky a jěště jsou za to kritozováni, že jsou neschopní. problém má vždycky několik pohledá a je třeba se na něj dívat z nadhledu.
Pro Martina, (Ondra, 29.03.2006 17:14) celé vlákno | reagovat
Napsal jsi: "Malé pivovary se nemohou divit, že mají problémy, když se daly na vaření piva za 2,90 ze kterého nic nemají a kazí si jím jméno."

Oni musí, jinak by zkrachovali. Rozhoduje pouze cena, což platí pro všechny potraviny (spíš otraviny). Bohužel. Většina potravin je na samé hranici poživatelnosti.
RE: Účelové nesmysly, (Míra, 29.03.2006 09:23) celé vlákno | reagovat
Nevím, za který řetězec hovoříš ani jakou tam zastáváš pozici a jaký máš tímpádem o celé situaci přehled, ale popravdě, moc Ti nevěřím. Za prvé Prazdroj zmiňovaný leták velkým obchodním řetězcům vůbec nedistribuoval, s řetězci se jedná jinak. Léták šel celému nezávislému obchodu - tedy drobným obchodníkům. Takže mi připadá divné, když říkáš, že jste manuál na třídění lahví u vás v řetězci dostali. Ale především někteří mluvčí obchodních řetězců veřejně přiznávají, že řetězce s výkupem a tříděním nových lahví problém mají. Např. tisková mluvčí Carrefouru Jana Havlíčková v pátečním zpravodajství na ČT1 nebo už 20. února uvedly HN, že záplava nových lahví dělá problémy Carrefouru, Makru, Aholdu a Delvitě.
Vycházím z toho, že tiskoví mluvčí mají větší přehled o celé situaci než běžný olomoucký zaměstnanec jedné prodejny.
Účelové nesmysly, (Martin Poncek, 28.03.2006 21:39) celé vlákno | reagovat
Pracuji v jednom řetězci v ČR, ale nechci uvádět jeho jméno. Piju různé značky, nevyhýbám se žádným, rád ochutnám i zahraniční piva. Rád si tady čtu články o pivu, ale tento mne hnul žlučí. Je mi líto že se tady pánové snižují k takovým nesmyslným článkům, plných polopravd. To co se tady prezentuje jsou podle mne účelové nesmysly. Návod na třídění lahví Prazdroje je jen jedna jeho část, účelově vytržena z kontextů. To, že nové lahve Gambáče se mají dávat do Gambáčské přepravky už se člověk tady nedozví, stejně tak, že už se ve výkupu (minimálně u nás v Olomouci) běžně vrací už nové lahve. Proto je tam to do velikonoc. Navíc Gambáče dáváme už do nových červených přepravek s barevným tiskem, jednoznačně nejhezčím na trhu. Navíc staré lahve NRW Prazdroj normálně vykupuje. Musí, vždyť v nich má Kozla, Klasik, Primus i Radegast. Do velikonoc bude většina Gambáče ze starých lahví dávno pryč, takže nevím v čem vidí malé pivovary takový problém. K tomu oznámení rok dopředu - obchodní zástupce Prazdroje nás na tuto skutečnost osobně upozornil a předal návod na třídění, navíc jsme tuto informaci dostali od nás z centrály. Do tohoto dne jsme s výkupem u nás problém neměli.
Malé pivovary se nemohou divit, že mají problémy, když se daly na vaření piva za 2,90 ze kterého nic nemají a kazí si jím jméno.
re postřehy, (paja, 28.03.2006 15:14) celé vlákno | reagovat
jestli máš hodne lahví a nemáš přepravky, zavoláš libovolnému pivovaru, který ti dodává pivo, že chceš x práznách přepravek a oni ti je dovezou s pivem, tak to u nás funguje
P.
re: RE postřehy II, (paja, 28.03.2006 14:38) celé vlákno | reagovat
chápu, že se ti nezdá, ale ty mumůžeš klást zákazníkovi podmínky při vracení lahví. když jsi půjde pro jeden rohlíka a donese sto lahví dostane od tebe 298 Kč. to samé pivovar je pivinnen vykoupit všechny lahve bez ohledu na obalové konto.
Tak je napsán zákon, jestli dobře nebo špatně je druhá věc. Porušení trestá ČOI.
re: RE: Postřehy II., (konsty, 28.03.2006 14:10) celé vlákno | reagovat
V čem se mýlím?
Čekám na konstruktivní připomínky, rád je budu konfrontovat s praxí v našem rodinném obchodě (malé potraviny ve vsi za hranicí krajského města).

vracení lahví, (paja, 28.03.2006 13:40) celé vlákno | reagovat
Vážení,
pracuji v malém pivovaru a zákon o obalech znám velmi dobře.
1. Gambrinus měl podle výkladu zákona půl roku dopředu oznámit změnu obalu, což neučinil. Bohužel tento paragraf je trochu nešikovně napsán.
2. každopádně je povinnen jeden rok tento zálohovaný obal odebírat zpět za podmínek platných pro dosud zálohovaný obal
3. jiný paragraf říká, že nelze vázat a ani omezovat výkup lahví koupí jiného zboží apod.
To znamená, že pokud přivezu kamion plný lahví do trafiky, která prodává pivo v lahvích ( třeba jen jednu bedýnku za měsíc), tak je povinna ze zákona celý kamion mi proplatit bez jakýchkoliv podmínek. Porušení trestá ČOI.
Pivovar, který přejde jako poslední na nové lahve může mít v ruce černého Petra, všechny pivovary mu mohou vozit staré lahve a za kždou dostaou 3.,-
RE: Postřehy II., (Míra, 28.03.2006 13:05) celé vlákno | reagovat
Kéž bys měl pravdu
Postřehy II., (konsty, 28.03.2006 10:54) celé vlákno | reagovat
1. Znovu odpovědně prohlašuji, že obchodník může vrátit pouze tolik lahví, kolik má prázdých beden. Zbytek nemá jak pivovaru vrátit.
2. Souhlasím s tím, že lahve v kartónech jsou elegantním způsob, jak se lahví zbavovat, nicméně dělá to spousta nejihoafrických pivovarů a stejně platí bod 1.
3. Do nových lahví se dává pouze G, ostatní produkty PP jsou nadále v lahvích NRW.
4. Do velikonoc už bude vypito téměř všechno pivo ze starých lahví a plynule se budou dávat do beden od G nové lahve.
5. Obchodníka sice možná nikdo nenutí lahve třídit, ale pivovary si to zkrátka prosadí, takže si budou odvážet své lahve ve svých bednách.
RE: postřehy z obchodu, (Míra, 28.03.2006 09:42) celé vlákno | reagovat
Předně díky za postřehy obchodníka a za uvedení vlastní zkušenosti. Nechci Tě urážet, ale nejdřív si přešlápni a zamysli se, než začneš útočit, že někdo plká blbosti. Pročti si zprávu ještě jednou. Podle zákona jsou pivovary povinny zpětně vykupovat lahve, které uvedly na trh. Přechodem na nové lahve jsou pro Prazdroj NRW lahve nepotřebné, tedy nemá zájem na tom, aby se mu vracely. Chce tedy po obchodnících, aby do jejich přepravek staré NRW lahve nedávali, že je nebude od nich brát zpět (čímž porušuje zmíněnou zákonnou povinnost). Obchodníci pak samozřejmě nacpou lahve ostatním pivovarům. Také si uvědom, že lahve se prodávají i v kartonech (tzv. multipacích), tedy nejde jen o přepravky. A to je ještě ta lepší varianta, co se může stát - představ si, že obchodník nebude třídit (nemusí, nic ho nenutí). Pak se budou ostatním pivovarům v jejich přepravkách vracet atypické lahve, které nebudou moci použít - navíc budou nové lahve zaregistrovány a tedy právně chráněny. Hromadění lahví drobných obchodníků je další nešťastný aspekt problému, ve kterém s Tebou bohužel musím souhlasit.
Postřehy z našeho obchodu, (konsty, 28.03.2006 07:15) celé vlákno | reagovat
Sice se mi nelíbí zavádění nových typů lahví a byl bych pro státem nařízenou povinnnou unifikaci VŠECH nápojových obalů, ale občas trochu plkáte blbosti. Jak se můžou u malých výrobců hromadit NRW lahve? Cožpak některý pivovar odebírá z distribuční sítě lahve, které nejsou v přepravkách? Hromadit se můžou pouze u prodejce, když si lidi koupí 10 lahváčů v Tesku a pak je dojdou vrátit do místního krámku. A co se týká nových lahví gamrinusu, tak ty už máme v krámu 14 dní minimálně, do velikonoc jsou téměř 3 týdny, takže mezitím se staré lahve vrátí a už se vrací i nové. Nevím o člověku, který by si strkal pivo(kór G) do archivu.
Mimochodem Plzeňské Patoky nevyhledávám a demonstrativně odmítám pít pivo z JAKÝCHKOLIV jiných lahví kromě NRW.
nové lahve, (Martin Štros, 27.03.2006 17:50) celé vlákno | reagovat
Docela by mě zajímalo, jestli už se nějak začaly nové lahve někde projevovat na nabídce piv menších pivovarů v obchodech. Možná by se o tom brzy měl tady někdo rozepsat. Osobně obavy nemám, ve svém okolí zatím nic nepozoruji a navíc v NRW pořád zůstává většina piva.
Vyhledávání