úvod
homepage

Komentáře

článku: Vratné lahve, nevratná škoda aneb Kam s nimi?

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

ekologické cítění versus realita, (Kuba, 26.05.2012 09:17) celé vlákno | reagovat
Ahoj, líbí se mi, jak většina malých pivovarů hudruje nad tím, jak velké piovary přecházejí na nové typy lahví, přitom by to pro ně měla být výhra. Ne, tohle opravdu není ironie.
Přijde mi, že s lahvemi se neskutečně plýtvá a ekologie jde stranou.
Pokud některý pivovar přechází na jiný typ lahev(nspříklad Prazdroj, Budvar, Heineken a mnozí další), staré lahve jsou jim k ničemu. Pokud staré lahve vykoupí, dají je k recyklaci, protože je už nepotřebují, či je prodají do zahraničí. Ale proč se takhle plýtvá?Vždyť by stačilo, kdyby si menší pivovary, které lahve NRW stále používají, připravily své přepravky a do nich by se tyto lahve dávaly. Pivovar, který přechází na jiné lahve by se nemusel zabývat jejich likvidací a pivovar, které lahve stále používá, by měl na několik let vystaráno. Proč proboha likvidovat lahve, které jsou v pořádku a dají se ještě x krát naplnit?
Vidím to sám v obchodě, velmi často je problém si koupit nějakou láhev která je, řekněme, trochu odřená od plnicího zařízení...místo toho je tu plno lahví, které jsou vyrobeny nově(na každé lahvi bývá uveden rok výroby). Kdyby si piuvovary vzaly ty staré lahve, nemusely by se vyrábět nyní nové.
A kromě toho, co se dnes vyrábí za lahve NRW, to je hrozné. Jsou neuvěřitelně lehké, že určitě nevydrží tolik cyklů jako ty, co se vyráběly dříve, a také jsou v mnohem světlejším odstínu než ty staré.
Nevím, kam tohle všechno spěje. Vždyť napříkad s přepravkami problém není. Pokud se nějaký piovar dostal do dluhů a podobně, jiný piovar si odkoupil jeho přepravky, tím ten piovar získal peníze na zaplacení dluhů a ten druhý zase ušetřil na přepravkách, které používal ještě dobrých deset let.
V případě Hanácké kyselky problém s lahvemi nebyl. Když Mattoni ohlásila, že končí s používáním lahví na minerálku 0,70l, všechny lahve se vracely Hanácké kyselce, jako poslednímu výrobci. Ta si sice musela pronajmout sklad, aby byly lahve kam dávat, ale má vystaráno na několik let dopředu. Navíc lahve od minerálek jsou kvalitně vyrobené.
Když už si kupuji výrobek ve vratném obalu, tak předpokládám, že ta láhev "už nude po někom". To je podsata vratných obalů.
Samozřejmě, že i vratné obaly se musí obměňovat, některé lahve se rozbijí a vyřadí, ale u těch NRW bych řekl, že se to přehání. A pokud se budou lahve NRW vyrábět tak křehké, jako se dělají teď(rok 2011,12), tak ta obměna bude ještě markantnější. Vážně pochybuju o tom, že tyto lahve vydrží těch 40 až 50 plnicích cyklů, tak jako vydrží například ty starší pivní lahve nebo lahve na minerálky.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání