úvod
homepage

Komentáře

článku: Vzpomínky na letní pivní Slovensko

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Černá Hora na Slovensku, (Tomáš Semrád, 15.06.2007 13:52) celé vlákno | reagovat
Černá Hora na Slovensku opravdu expanduje, hodně se jí točí i v okolí Žiliny, dále to velmi slibně vypadá i na východní Slovensko. Něco o tom vím, páč mám trh s naším pivem na Slovensku v přímé kompetenci. Víc už však prozradit z pochopitelných důvodů nemohu. Jenom malou poznámečku. Co se týká vybavení hospod jsme o dost rychlejší než Heineken...
Každopádně až pojedu na Slovensku, budu se snažit dát věci ohledně "pojmosloví" na pravou míru, aby nedocházelo k matení pivní veřejnosti. Davide, každopádně díky za reakci.
Tomáš Semrád, pivovar Černá Hora
Spargla v Cestine, (M.Hudak, 14.06.2007 02:27) celé vlákno | reagovat
Zdravim,
spargla je po Cesky chrest, po Latinsky asparagus...;-)
Ad: pšenice, (David Ručka, 13.06.2007 16:18) celé vlákno | reagovat
Mně se to taky s tím pšeničným nezdálo, ale tak to stálo v "ponuke". Díky za nápravu. Asi zblbnut psaným slovem jsem tam pšeničné náznaky cítil, i když rozhodně to bylo pivo vzdálené od pšeničného Pegasu nebo Náchoda. Na desítku výborné pivo, ač Rožňava to tentokrát vyhrála. Mimochodem ČH má v Bratislavě, ale i na jiných místech Slovenska sílící postavení. Nejvíce jsem ji vypil v zimě v Zuberci na Orave - krom čepovaného nabízeli asi 4 druhy lahváčů.
Kto prezradí špargľu? Křížaly to nejsou, i když mi by na pizze nevadily.
uvedení věcí na správnou míru, (Tomáš Semrád, 13.06.2007 10:05) celé vlákno | reagovat
Co se týká pšeničné desítky z Černé Hory, tak se zřejmě myslí nefiltrované "Moravské sklepní", kteréžto desítkou, s obsahem alkoholu 4% jest. Pivovar Černá Hora v současné době žádné pšeničné pivo nevaří.
Každopádně by to ale do budoucna nebyl špatný nápad. Rozhodně se na to zeptám našeho "braumeistera" jak by se na to tvářil.
S pozdravem
Tomáš Semrád, za pivovar Černá Hora
Špargle, (Luděk, 12.06.2007 23:01) celé vlákno | reagovat
Na horním i dolním Chodsku se špargle říká sušeným jablkům (křížalám), já bych to tak jasné neviděl :-)
ČH, (Jiří Kaňa, 12.06.2007 22:29) celé vlákno | reagovat
Špargľa je jasná... Ale nějak mi není jasná ta "pšeničná desítka z Černé Hory".
Opět k Bratislave - KOTOLŇA, (David Ručka, 12.06.2007 21:24) celé vlákno | reagovat
Musím poopravit svůj názor na bídu piva v Blave. Konečně jsem navštívil známý Kotolňa Pub! Podnik je to věru netradičně zařízený, tedy na místní poměry.
Nabízel 8 druhů čepovaného piva a spoustu lahvových. S kamarádkou jsme pominuli obligátní krušovice a plzeň, které však zřejmě v spotřebě vedou (bohužel) a vrhli se postupně na tmavý Brokát 13° a Zázvorovou 12° z Kalteneckeru, pšeničnou desítku z Černé Hory a čtrnáctku též odtud (ceny okolo 40 Sk za půllitr). Bohužel Hoagarden došel, ale zase jsem ušetřil (37 Sk za 0,25 l). Všechna zmíněná piva byla výborná, piva z Rožňavy ale stavím o dost výše nad ČH. Výčepní středního věku a pivní postavy byl velice sympatický a kontrastoval s obvyklými otrávenými zjevy odjinud. Přestože běžel fotbal, atmosféra byla poklidná a telka tichá.
Na jídlo jsme zvolili pizzu vegetarianu, která obsahovala krom jiného šparglu (hádejte Česi co to je), brokolici a kukuřici. Byla výtečná (130 Sk).
Na závěr jediný kaz, pro mne osobně výrazný. Zatímco pivo v půllitrech bylo načepováno dobře, v úzkých třetinkách z Černé Hory bylo přebublinkováno, což můj krk nesnáší. Je to paradox, neboť Kotolňa prý používá Biogon. Návštěvníkům Kotolňu a zde hlavně rožňavské však rozhodně doporučuju.
Slovensko, (Tomáš Semrád, 09.05.2007 21:21) celé vlákno | reagovat
Je hodně zajímavé natrefit na Slovensku na tato zajímavá německá piva. Na druhou stranu je moc škoda, jak to u našich východních sousedů vypadá s jejich vlastními zajímavými zástupci. Nemyslím nyní Heinekeny, ale ty podstatně menší, kteří stále tak nějak pomalu ustupují do pozadí, už by se to mělo zastavit a taky by tam mohly začít vznikat nové nevšední mini, kteří by mohly jít ve stopách třeba rožňavského Kalteneckera. Už aby!
Kaufland, (Petr Buriánek, 09.05.2007 18:36) celé vlákno | reagovat
Minulý týden jsem navštívol slovenský Kaufland v Hlohovci a měli docela zajímavou nabídku piv.

- Belhaven Scottish Ale (355 ml okolo 36 Sk)
- Maisel´s Weisse (299 Sk/5l soudek)
- Oettinger (Pils, Weizenbier, Doppelbock, Radler...) plechovky

Scottish Ale jsem ještě nepil, čeká na mne v lednici, Maisel´s Weisse patří mezi mé oblíbené...
Smädný mnich, (Tomáš Semrád, 17.11.2006 11:53) celé vlákno | reagovat
Aha, to jsem nevěděl, že Smädný mních se už dělá pouze v desítkovém provedení, i když jsem si ho loni na Slovensku dával, na "desítku" mně toto pivko připadalo příjemně plnější, hutnější chuti. Každopídně velmi dobře pitelné. Dvanáctku jsem měl taktéž, sice už hodně dávno a ta mně také chutnala, i když byla jen z lahve, bohužel tehdy jsem nevěděl, že už ji nikdy pít nebudu...
A Hell z pivovaru Vyhne? Ten se dělá hlavně na export do Anglie, jedná se o velmi zajímavé pivo. I když Tatran je Tatran!
Žíznivý řeholník, (Jiří Kaňa, 17.11.2006 11:18) celé vlákno | reagovat
No jo, jenže teď udělali ze Smädného mníška lacinější desítku, ležák zrušili úplně...
Hell jsem chutnal jednou a nebylo to špatné.
Jsou i další zajímavá piva, např...., (Tomáš Semrád, 17.11.2006 07:29) celé vlákno | reagovat
Smädný mních a Hell. Podle mě patří k tomu lepšímu co se na Slovensku dá pít...
Dalibor ozvi sa :-)), (Ľuboš KamnaPIVO.sk, 11.05.2006 00:09) celé vlákno | reagovat
Dalibor ozvi sa mi na mail, do Lycea chodím pravidelne a rád si pokecám o pive.
Pivovar Kaltenecker s.r.o.Rožňava, (Kovács Ladislav, 14.04.2006 12:26) celé vlákno | reagovat
Váš článok o hodnotení piva Kaltenecker nás nesmierne potešil a tiež aj uverejnená fotka. Pivovar je v prevádzke od roku 1997 a v roku 2005 po zmene majiteľa začal aj s rozsiahlymi zmenami v ponuke a aj s prestavbou interiérov pivárne. V súčasnosti ponúkame svetlú 10 ku a 11,5 ku nepasterizovanú filtrovanú a 13 ku tmavú nepasterizovanú nefiltrovanú kvasnicovú. Rekonštrukcie interiéru sa prevádzajú počas čiastočnej prevádzky a končia 12.mája 2006.Už 13.mája organizuje pivovar Kaltenecker vo vynovených priestoroch výmennú burzu pre zberateľov pivných suvenírov s bohatou účasťou a novinkami od nášho pivovaru. V tomto roku rozšírime sortiment o polotmavú 14 ku a tiež o čapovanú kvasnicovú nefiltrovanú 11,5 ku. Srdečne vás pozývame do Rožňavy na dobré pivo. Kolektív pivovaru Kaltenecker v Rožňave
Slovensko a já, (Roman Holoubek, 30.03.2006 08:12) celé vlákno | reagovat
Přiznám se, že poslední roky také ztrácím přehled o slovenských pivech. Troufnu si říct, že o českých minipivovarech něco málo vím, ale ze slovenských jsem navštívil jen Perlu v Banské Bystrici a ta ač s pivem chutným, tak před pár lety s prostředím "nádražní šestky". A Trnavského M.K.Unipolu (dnes již zrušený). A z průmyslových pivovarů se mi nepodařilo ochutnat pouze Košický před zavřením. Nyní už jen vzpomínám na Michalovce, originály Martinské, Trnavské, Ilavské, Nitranské.

Corgoň, dříve vcelku slušný, mi loni v Nitře připadal jako dosti nepitelná záležitost.

A kdo je můj favorit? Především Bytča a Steiger. Měl jsem rád i 16 % z Popradu, škoda jej. Bytču mám jen přes pár kopečků a tak si ji dopřeji každý rok.
Po 7 letech - skepse, (David Ručka, 29.03.2006 20:58) celé vlákno | reagovat
Bydlím na Slovensku sedm let a dlouho jsem se snažil najít nějaké "své" slovenské pivo a svou hospodu. Nakonec občas v naší obci chodím na Granát a do Bratislavy na Bernarda do Cafe Lyceum - prakticky kompletní sortiment včetně kvasničáku. Hospody se maličko vylepšily, se slovenským pivem je to dle mého slabé. Ano, dá se pít Steiger, ale proč je v pivu kyselina askorbová? Popper měl naposledy sic svéraznou, ale spíš nepříjemnou "vůni". Posledním objevem byl 13% polotmavý Stein. Barva asi jako světlý bernard, pach podivný, chuť tenká, alkoholická.
U všech slov. piv mám jeden problém: chutná mi jenom jedno, třetí už bych do sebe dostával pod tlakem. Nesdílím ani nadšení nad Keltem. Dle mého typický heinekenovský, tedy nevýrazný produkt. Nejhorší blivajz je šarišský kozel.
Od slovenských kolegů uvítám tip v Blave a okolí.
.., (Martin Borský, 27.03.2006 22:03) celé vlákno | reagovat
Všem, kteří na Slovensku hledají dobré pivo rád doporučím Steiger. Vloni v létě mě na dovolené pod Tatrami dostalo. V tom nejlepším slova smyslu. Také jsem si dobře pochutnal na Tatranu. Gemer v Plešivci - myslím, že už to tu někdo zmiňoval - byl ještě před třemi lety v Bus bufetě skvělý. Dnes ho tuším vystřídal všemi žádaný Velkošarišský Kozel... Před týdnem jsem se vrátil z lyží z Donoval. Zde bylo všechno více než skvělé, jen na chuť piva jsem si ne a ne zvyknout. V chatě a celém areálu totiž točili Bažanta, který chutnal jen ve stavu nouze! Ještě, že jsem měl sebou tajnou zásobu Poutníka 12%...
komárno, (Dalibor Hanzel, 24.03.2006 13:18) celé vlákno | reagovat
Sorry za to Piccolo, samozrejme, to bol prvý komárňanský minipivovar, teraz je to Sigip a pivo Karl Bier
Doplnky, (Ľuboš KamnaPIVO.sk, 24.03.2006 12:02) celé vlákno | reagovat
Tmavý Šariš je good, ale excelentný je pred pasterizáciou, filtráciou a dosladením v pivovare :-))

V BA na stanici Stein nedostaneš, najbližšie je kúsok nad stanicou s kolegom od Zubra:
www.kamnapivo.sk/pivodb/novemesto/36/

V Michalovciah nielen podľa Dalibora ale aj podľa nášho pivného prehľadu:
www.kamnapivo.sk/pivodb/nmesto/380/
nie až také zlé, je tam aj Heineken okolo 15 podnikov aj InBev 2 podniky ale aj spomínaný Zubr:
www.kamnapivo.sk/pivodb/michalovce/2082/
asi si išiel nesprávnymi chodníčkami :-)

Goralská karčma:
www.kamnapivo.sk/pivodb/krajpo_ost/10007/

Kaltenecker:
www.kamnapivo.sk/pivodb/roznava/6440/

Upresnenie Dalibora:
Piccolo Komárno už nevarí, v Komárne varí pivo Karl bier fy Sigip, minipivovarov je v súčasnosti 7:
www.kamnapivo.sk/area/minipivovary/
Šariš, (Jan Kocián, 23.03.2006 23:07) celé vlákno | reagovat
Mně nejvíc chutná Šariš tmavý ležák (11 %), byť "patří" SABMilleru.
12
Vyhledávání