úvod
homepage

Komentáře

článku: Fičák s hořkým ocasem

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Radegast, (Tomáš Semrád, 06.06.2006 07:07) celé vlákno | reagovat
Jak je ten pivní život paradoxní...Před cca půlrokem byl Emil reklamní tváří nošovického Radegastu, dnes, jak jsem měl možnost nedávno vidět, je číšníkem v hospodě, kde se točí Starobrno a Zlatý Bažant...
A ještě malou poznámku k "Radkovi". Nedávno, asi po třech letech, jsem ho při mé dvoudenní pracovní cestě po Hostýnských vrších (Rajnochovice) a Krnovsku znovu koštoval. Ne, že bych si ho vyhledal schválně, ale tam, kde jsem byl ubytován, ho prostě společně s Prazdrojem měli na čepu, takže se nedalo nic dělat. První den to byla desítka, druhý pak dvanáctka. Objektivně a překvapivě však musím uznat, že desítka mně hodně chutnala (zvlášť pak tolik pro Radegast typická suchost byla výborná), od dvanáctky jsem očekával právě tu větší hořkost, o níž v článku hovoří pan Gába. I když jsou hořčí piva než dnešní prémiové nošovické, taktéž s ním panovala spokojenost. Tudíž moje poslední zkušenost s Radegastem byla jen pozitivní.
Hořký Radegast!?, (Roman Holoubek, 13.12.2005 08:41) celé vlákno | reagovat
Ano, při vzniku piva a ještě do nedávné minulosti šlo o výraznou "Radkovu" vlastnost, jíž se odlišoval.

Pak ale přišlo zmírnění, aby se pivo stalo akceptovatelné u širší veřejnosti. K tomuto zmírnění nastalo ještě před vstupem zahraničních investorů a to v době výrazné porevoluční expanzi. Nynější další posun v chuti je již dán jen ekonomikou výroby... Dál se zde nebudu rozepisovat.

Naproti tomu některé další pivovary šly cestou zvýraznění hořkosti ať už u téměř celého portfolia (Bernard, Ostravar), nebo u některého ze svých speciálů (Svijany Bitter, Krušovice Extra hořký). Tato piva výrazně předčí dnešní hořkost Radegastu.

Daly by se jmenovat další piva (včetně mini), jež dnes mají vyšší počet jednotek hořkosti. Ale nejde jen o samotnou hořkost, kterou docílit není ani tak drahé při použití "levných" extraktů. Jde spíše o celkové vyvážení, aby hořkost nebyla jen plochá a prázdná, ale i aromatická a sladěná se sladovou chutí.

Jinak je krásné, že jsou zde k mání piva od výrazně hořkých až po nasládlá a každá příležitost, nebo momentální chuť pijáka by měla ovlivňovat jeho volbu.

radegast, (jirka, 10.12.2005 10:08) celé vlákno | reagovat
jenom dvě poznámky:
1. Radegast je pivo bez chuti, čili nemůže být hořké
2. Nošovice, Ostrava atd. leží ve Slezsku, čili nemohou být na Moravě
Jedinečně hořký Radek..., (Martin Borský, 08.12.2005 17:25) celé vlákno | reagovat
„Hořkost je specialitou Radegastu, která jej odlišuje od jiných piv a pro kterou je zvláště na Moravě tak oblíbené“, dodává Milan Gába.
Tak pan Gába asi moc piva v životě nevypil. Tedy alespoň jiného než Radegast... Jinak by takovou hloupost nemohl nikdy napsat (a to ani ve své momentální manažerské pozici). Stačí zůstat na ostravsku a hned máme skvělého hořkého Ostravara. A mohly by jsme jmenovat spoustu dalších.
Pro Radegast je spíš typické, že chutná jak hořká voda.
Vyhledávání