úvod
homepage

Komentáře

článku: Fičák s hořkým ocasem

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Hořký Radegast!?, (Roman Holoubek, 13.12.2005 08:41) celé vlákno | reagovat
Ano, při vzniku piva a ještě do nedávné minulosti šlo o výraznou "Radkovu" vlastnost, jíž se odlišoval.

Pak ale přišlo zmírnění, aby se pivo stalo akceptovatelné u širší veřejnosti. K tomuto zmírnění nastalo ještě před vstupem zahraničních investorů a to v době výrazné porevoluční expanzi. Nynější další posun v chuti je již dán jen ekonomikou výroby... Dál se zde nebudu rozepisovat.

Naproti tomu některé další pivovary šly cestou zvýraznění hořkosti ať už u téměř celého portfolia (Bernard, Ostravar), nebo u některého ze svých speciálů (Svijany Bitter, Krušovice Extra hořký). Tato piva výrazně předčí dnešní hořkost Radegastu.

Daly by se jmenovat další piva (včetně mini), jež dnes mají vyšší počet jednotek hořkosti. Ale nejde jen o samotnou hořkost, kterou docílit není ani tak drahé při použití "levných" extraktů. Jde spíše o celkové vyvážení, aby hořkost nebyla jen plochá a prázdná, ale i aromatická a sladěná se sladovou chutí.

Jinak je krásné, že jsou zde k mání piva od výrazně hořkých až po nasládlá a každá příležitost, nebo momentální chuť pijáka by měla ovlivňovat jeho volbu.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání