úvod
homepage

Lisované kvasnice dodávané VÚPS vytisknout článek

Přidáno: 24. srpna 2005  •  Autor: Ondra Koucký
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,38 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 11186x

Jedná se kvasnice taxonomického zařazení Saccharomyces cerevisiae var. Carlsbergensis kmen W 95 dle sbírky při Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Jedná se o v ČR nejrozšířenější hlubokoprokvašující kmen kvasnic spodního kvašení.

Lisované kvasnice připomínají svou konzistencí droždí, které je připravováno z jiného kmene kvasnic odstraněním mimobuněčné vody až na 30 % sušiny. Jedná se tedy o nativní (živé) kvasnice. Snížením obsahu vody tekutých kvasnic z cca 90 % na 70 % se do jisté míry omezí jejich metabolické procesy při zachování dobré vitality a viability (životnosti). Jejich výhoda spočívá v možnosti delšího uchovávání bez zvláštního ošetřování (stačí pouze chladnička) oproti kvasnicím tekutým, které je při delším skladování nutno přiživovat a pravidelně jim měnit vodu. Ve srovnání se sušenými nebo lyofilizovanými kvasnicemi, kde se obsah vody pohybuje kolem 3 - 5 % zde není nutná doba pro revitalizaci (znovuoživení) v tekutém médiu a rovněž nehrozí problémy s nežádoucími cizími příchutěmi v pivu, které jsou někdy pro suché kultury charakteristické.

Optimální podmínky pro skladování jsou 2 °C v čistém, suchém prostředí. Při dodržení této teploty je možno lisované kvasnice skladovat i déle než 14 dní. Obecně se však doporučuje kvasnice použít co nejdříve, zejména pak jsou-li skladovány při vyšších teplotách, které v běžných lednicích panují. Je velmi důležité, aby kvasnice nepřemrzly, tím by došlo k poškození kvasničných buněk a nebylo by možné je použít!


Před použitím je doporučeno kvasnice pro lepší nástup kvašení rozmíchat v malém množství mladiny, slabého cukerného roztoku případně vody v poměru 1 díl kvasnic ku 3 dílům mladiny zhruba 1 – 2 hodiny před zakvašením.
Zapomenete-li, nic se neděje. V takovém případě rozmíchejte lisované kvasnice do malého množství zakvášené mladiny a hned použijte. Kvašení se však o několik hodin (někdy i o 12 a více) protáhne.

S pozdravem DEJ BŮH ŠTĚSTÍ!

Lisované kvasnice budou od září k zakoupení v našem prodejním skladě v Cukrovarnické ulici č.78 na Praze 6.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 05.01.2006 08:56 Komentovat
to Colega Petr05.01.2006 08:56
>> Raděj pudu zkusit vyžebrat trochu W 95 do Pernštejna Ty jsi od Pardubic a varis doma...
Kvasnice jsou mezi potrvinami lékem Miroslav Herzog29.09.2005 12:50
Kvasnice obsahují velké množství vitamínů zejména z řady B a velmi lituji, že nejsou...
RE: W95 Ondra Koucky06.09.2005 07:55
Kmen W95 patri mezi "univerzalni" kmeny kvasnic - je vyuzivana radou pivovaru jak s CKT, tak s...
W 95 Colega01.09.2005 08:59
Už kdysi dávno mi vrtalo hlavou, jestli by se nedalo sehnat z českýho kvasinkovýho...
Vyhledávání