úvod
homepage

Vaření v paneláku III. vytisknout článek

Přidáno: 14. listopadu 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7562x

Dnes vám přinášíme závěrečnou část podrobného popisu vaření piva v panelákových podmínkách z klávesnice Jirky Vinopala. Tak jako u předešlých dílů, i tato má bohatou fotodokumentaci.

Zaležení je možné provést z hrnce přes hadičku, což se dá poměrně snadno s pomocí dalšího člena rodiny (někdo musí hlídat ústí hadičky, aby nesbíralo kvasnice nebo kal, druhý musí hlídat plněnou láhev). Výrazným vylepšením je pak právě instalace výpustných kohoutů do spodní části kvasných nádob. Jednak je to všechno mnohem snazší, než neustále natahovat ústy hadičku a hlídat oba její konce, jednak pivo neopustí tolik prozatím vzniklého CO2.

Vaření v paneláku III. - 1

Vaření v paneláku III. - 2

Ležení lze v bytě realizovat taktéž v lednici, stačí jenom nastavit nižší teplotu než při kvašení. Pokud lednice teploty pod 4°C nedosáhne, je možné si průběžně pomáhat vkládáním namražených PETek. Jenom upozornění na teplotu v lednici: moje lednice zvládne podle návodu i displaye 2°C. Ale v praxi je tato teplota asi jen „někde“ a obzvlášť když je plná piva, dostane se nejníže na 4°C. V každém případě se tedy vyplatí mít přímo u ležáckých nádob teploměr nezávislý na elektronice lednice (mimochodem, to platí i pro hlavní kvašení) a asi skoro v každém případě přemýšlet i o dochlazení PETkou co nejblíže k 0°C.

Co se týče ležáckých nádob, napoprvé jsem nadšeně už pár týdnů před vařením konzumoval Bernarda s keramickým uzávěrem... Je to sice efektní, ale poněkud nepraktické. Narovnat ty lahve do lednice není úplně snadné a navíc opět logistický problém: zaberou moc místa... Takže napodruhé už jsem ležel v klasických 1,5l PETkách, napotřetí v 5l hranatých PET lehvích od vody.


Vaření v paneláku III. - 3

Vaření v paneláku III. - 4

Vaření v paneláku III. - 5

5l PETky se mimochodem hodí i z jiného důvodu. Nejen, že jsou ideální vzhledem ke své skladnosti, výborné jsou také proto, že k separé víčku lze přimontovat vypouštěcí kohoutek. Víčko se pak při party jen předělává z jedné PEtky na druhou, a pokud si tu aktuální položím na improvizovaný pultík, může se pivo vesele čepovat rovnou z ležácké nádoby jako z pípy (přelívání z 1,5 PETtky zdaleka tak efektní není...).


Vaření v paneláku III. - 6

Tolik tedy k technologii vaření piva v podmínkách panelákové kuchyně. Jde to i s minimem skutečného pivovarnického vybavení (nezbytný je snad jen jod kvůli zkouškám zcukření a sacharometr kvůli hlídání prokvašení), člověk si určitě vystačí s běžným vybavením např. na zavařování, zabijačku atp. Dá to sice trochu práce, ale výsledek rozhodně může stát za to!


Vaření v paneláku III. - 7

Vaření v paneláku III. - 8

Takže žádný strach a hurá do toho!

Dej bůh štěstí!


Vaření v paneláku III. - 10
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 04.12.2007 07:50 Komentovat
Re: Re: petrbrew04.12.2007 07:50
K doplnění: Medové pivo uší vařit na kurzu vaření medoviny ve Výzkumném ústavu...
Re: petrbrew04.12.2007 07:47
Lze udělat medové pivo úplně z medu i v kombinaci se sladem. Nejdůležitější je uvědomit...
... adam03.12.2007 18:24
Mám doba přebytky starého medu, a proto jsem se rozhodl, že uvařím své první pivo...
No prostě krása. Sláva24.11.2007 09:07
Po přečtení Vašeho článku, jsem nelenil a začal hltavě vstřebávat veškeré informace o...
Re: Jirka21.11.2007 21:45
Ja dekuju! A preju pivo jako kren!
... Standa15.11.2007 11:15
Dík za krásný článek plný praktických zkušeností, už se těším na svoje první.. Standa
Vyhledávání