Vaření v paneláku III.
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 7633x
Dnes vám přinášíme závěrečnou část podrobného popisu vaření piva v panelákových podmínkách z klávesnice Jirky Vinopala. Tak jako u předešlých dílů, i tato má bohatou fotodokumentaci.
Ležení lze v bytě realizovat taktéž v lednici, stačí jenom nastavit nižší teplotu než při kvašení. Pokud lednice teploty pod 4°C nedosáhne, je možné si průběžně pomáhat vkládáním namražených PETek. Jenom upozornění na teplotu v lednici: moje lednice zvládne podle návodu i displaye 2°C. Ale v praxi je tato teplota asi jen „někde“ a obzvlášť když je plná piva, dostane se nejníže na 4°C. V každém případě se tedy vyplatí mít přímo u ležáckých nádob teploměr nezávislý na elektronice lednice (mimochodem, to platí i pro hlavní kvašení) a asi skoro v každém případě přemýšlet i o dochlazení PETkou co nejblíže k 0°C.
Co se týče ležáckých nádob, napoprvé jsem nadšeně už pár týdnů před vařením konzumoval Bernarda s keramickým uzávěrem... Je to sice efektní, ale poněkud nepraktické. Narovnat ty lahve do lednice není úplně snadné a navíc opět logistický problém: zaberou moc místa... Takže napodruhé už jsem ležel v klasických 1,5l PETkách, napotřetí v 5l hranatých PET lehvích od vody.
5l PETky se mimochodem hodí i z jiného důvodu. Nejen, že jsou ideální vzhledem ke své skladnosti, výborné jsou také proto, že k separé víčku lze přimontovat vypouštěcí kohoutek. Víčko se pak při party jen předělává z jedné PEtky na druhou, a pokud si tu aktuální položím na improvizovaný pultík, může se pivo vesele čepovat rovnou z ležácké nádoby jako z pípy (přelívání z 1,5 PETtky zdaleka tak efektní není...).
Tolik tedy k technologii vaření piva v podmínkách panelákové kuchyně. Jde to i s minimem skutečného pivovarnického vybavení (nezbytný je snad jen jod kvůli zkouškám zcukření a sacharometr kvůli hlídání prokvašení), člověk si určitě vystačí s běžným vybavením např. na zavařování, zabijačku atp. Dá to sice trochu práce, ale výsledek rozhodně může stát za to!
Takže žádný strach a hurá do toho!
Dej bůh štěstí!
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 04.12.2007 07:50 | Komentovat |
Re: Re: petrbrew | 04.12.2007 07:50 |
---|---|
K doplnění: Medové pivo uší vařit na kurzu vaření medoviny ve Výzkumném ústavu... | |
Re: petrbrew | 04.12.2007 07:47 |
Lze udělat medové pivo úplně z medu i v kombinaci se sladem. Nejdůležitější je uvědomit... | |
... adam | 03.12.2007 18:24 |
Mám doba přebytky starého medu, a proto jsem se rozhodl, že uvařím své první pivo... | |
No prostě krása. Sláva | 24.11.2007 09:07 |
Po přečtení Vašeho článku, jsem nelenil a začal hltavě vstřebávat veškeré informace o... | |
Re: Jirka | 21.11.2007 21:45 |
Ja dekuju! A preju pivo jako kren! | |
... Standa | 15.11.2007 11:15 |
Dík za krásný článek plný praktických zkušeností, už se těším na svoje první.. Standa |