úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaření v paneláku III.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

..., (adam, 03.12.2007 18:24) celé vlákno | reagovat
Mám doba přebytky starého medu, a proto jsem se rozhodl, že uvařím své první pivo (medové). Měl bych na vás 2 dotazy a to:
Jaké mám použít kvasnice? Pivovar poblíž žádný není, nevím jestli mám objednat kvasnice z http://www.homebrewing.cz/view.php?cisloclanku=200 7060002 nebo je mam rozmnožit z kvasnicového piva (točí ho vedle baráku), nebo popřípadě radši kvasnivce z lahvového Bernarda. Vzhledem k tomu, že vařím poprvé a plánuju vařit jen cca 20l je pro mě důležitá cena. Také by mě zajímalo, které kvasinky jsou nejrychleji použitelné, potřeboval bych už 8.ledna mít pivo hotové.

2. dotaz se týká vlastní výroby medového piva. Našel jsem totiž 2 recepty: 1. klasický, kdy se med přidá před chmelovarem a 2. kdy se pivo vaří pouze z medu chmelu a kvasnic (BEZ sladu), pili jste někdy takové pivo?

od: adam(email nezadán)

ještě mě napadlo, myslíte že použitím vinných kvasnic, chmele a medu by vzniklo něco kloudného?
Re:, (petrbrew, 04.12.2007 07:47) celé vlákno | reagovat
Lze udělat medové pivo úplně z medu i v kombinaci se sladem. Nejdůležitější je uvědomit si, že pokud je to světlejší med, je v něm příliš málo výživy pro kvasinky a musíš přidat živnou sůl podobně jako při výrobě medoviny.

Pokud jde o kvasinky, musíš se rozhodnout podle toho, jaké máš podmínky pro kvašení. Nejůležitější je při jaké teplotě budeš kvasit. Pokud jsi schopen kvasit při teplotách asi 4-13°C, tak by stálo za to sehnat si ležákové kvasnice (na VÚPS v Praze za 20Kč nebo přes internetové obchody nebo pivovary). Pokud budeš kvasit za vyšších teplot, tak použiješ svrchně kvasící (pivo.cz, servery s HB potřebami, nebo lze vyzkoušet i vinné kvasinky, ale je nutné je nechat pořádně rozkvasit 2 dny dopředu).

Vyzkoušet rozkvasit kvasnice z kvasničáku taky můžeš ale je otázka v jaké jsou kondici a jestli u nich nedojde ke kontaminaci.
Hodně štěstí. :-)
Re: Re:, (petrbrew, 04.12.2007 07:50) celé vlákno | reagovat
K doplnění: Medové pivo uší vařit na kurzu vaření medoviny ve Výzkumném ústavu včelařském. Samozřejmě je otázka, jestli při použití jenom medu tomu říkat pivo, metheglin, hydromel nebo medovina. :-)
No prostě krása., (Sláva, 24.11.2007 09:07) celé vlákno | reagovat
Po přečtení Vašeho článku, jsem nelenil a začal hltavě vstřebávat veškeré informace o vaření piva. Jsem již absolutně soběstačný ve výrobě vína a jiných, ale zkušenosti s pivem nemám. Doufám, že pivo bude dobré.
Sláva
..., (Standa, 15.11.2007 11:15) celé vlákno | reagovat
Dík za krásný článek plný praktických zkušeností, už se těším na svoje první.. Standa
Re:, (Jirka, 21.11.2007 21:45) celé vlákno | reagovat
Ja dekuju! A preju pivo jako kren!
Vyhledávání