úvod
homepage

Komunitní pivovar vytisknout článek

Přidáno: 10. října 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7829x

Chtěli byste vlastní pivovar, ale schází vám na něj finance? Řešení je možná mnohem jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Dá se očekávat, že většina čtenářů a čtenářek serveru homebrewing.cz by si jednou ráda pořídila pivovar. Nebo bych spíše měl napsat pivovárek. Takové to malé zařízení, které se vám vejde do garáže, kde si uvaříte hekťák či dva, dáte ochutnat nejen příbuzenstvu, ale i znám a kamarádům. Troufám si říct, že to už není v dnešní době problém.

Ale co dělat v případě, že byste chtěli pivovárek, který by vám měl přinést i nějakou tu korunu? Zde už je to složitější, neboť se zde objevuje hned několik problémů najednou. Komplikace se dají rozdělit na ty technického rázu, právně provozní a finanční. Samozřejmě je pak každého věc, jaké pivo chce vařit, jestli světlý ležák anebo nakuřované pivo – z toho vyplývají další problémy se sháněním surovin.

A když jsem v perexu napsal, že řešení je možná jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát, měl jsem na mysli něco, co bych nazval „společným úsilím“. Historie právovarečných domů je toho příkladem. A vlastně nemusíme chodit ani tak daleko do historie, stačí si zajet pár kilometrů za hranici po cestě na trase Plzeň – Rozvadov – Norimberk. Zde najdete evropskou, možná i světovou raritu, jak jí hezky popsal ve svém článku pro server Svět piva.cz Tomáš Mach „ Pivní kultura Zoigl“(zde).

Zde se jedná o komunální vaření piva vztažené na jedno město či spíše městečko. Využití zařízení, které by pro jednu rodinu bylo příliš nákladné, je využito vícerým obyvatelstvem ku spokojenosti všech. A to je vlastně podstata myšlenky komunitního pivovaru.

Označení komunitní pivovar používám záměrně, vycházím přitom z definice Wikipedie: Komunita je společenství živých bytostí, které sdílejí určité prostředí. Jednotlivé živé bytosti mohou být rostliny, zvířata nebo lidé, kteréhokoliv druhu nebo velikosti. Komunitu charakterizuje zejména sdílená vzájemná interakce, vycházející například ze společných potřeb nebo zájmů. Komunity se obvykle vytvářejí na jednom konkrétním místě (lidská komunita může být třeba obyvatelstvo obce nebo spolek), zejména s rozšířením internetu však toto omezení přestává platit (například komunity na diskusních fórech, linuxová komunita nebo narůstající komunita kolem otevřené encyklopedie Wikipedie).

Proto tedy komunitní pivovar – myšlenka je stejná jako u komunálních pivovarů typu Zoigl, nebo u historických právovárečných domů a principiálně je velmi jednoduchá – skupina lidí, která se zaváže smlouvou, složí se na vybavení pivovaru a pravidelně podle stupně používání pivovaru přispívá i na jeho provoz, vystupuje pod společnou značkou, i když v důsledku si každý pak vaří své pivo. Samozřejmě že se každý musí řídit danými pravidly, kupováním surovin počínaje až úklidem použitého zařízení konče. Musí se určit sankce pro případ rozbití či poškození společné věci atd. - proto jsem hned v úvodu napsal „skupina lidí, která se zaváže smlouvou“. Konkrétní řešení by se odvozovalo od dané situace.

A jak by to mohlo fungovat v reálném životě? Podle mých propočtů by byla zapotřebí skupina 4 – 8 lidí, která se složí na koupi zařízení (za jednoho člověka může být „schovaná“ i dvoji či trojice lidí, využití zařízení by ale odpovídalo podílu jednotlivce), každý přispěje částkou 50 – 70 tisíc Kč, za což se dá už pořídit i lepší vybavení pivovarů s várkou dvou až tří hektolitrů. Nákup surovin by se prováděl společně z předem složených peněz, každý by si pak odepisoval použité množství. Energie a světlo by se platilo na části – paušální a pohyblivá složka podle reálného využití. Každý by si po sobě uklízel, várky by se řešili dlouhodobým provozním plánem. Pivo by se dalo v důsledku i komerčně prodávat, pokud by se sehnal někdo, kdo má koncesi na vaření piva, kterou by provoz komunitního pivovaru „kryl“. Případné daně by se platily zálohově předem a odepisovaly by se podle reálného navaření piva.

Samozřejmě že výše popsaná situace je jen nástin toho, jak by to v reálu mohlo fungovat. Vše by se muselo řešit podle dané situace a dost by záleželo na dohodě případných zájemců. A také by se musela důsledně dodržovat dohodnutá pravidla včetně sankcí a postihů...

A proč o tom vůbec píšu? Důvodem byla diskuse na dané téma na srazu čtenářů minulou neděli k příležitosti uctění památky Michaela Jacksona. Jak to tak vypadá, tak v Praze by se tři čtyři zájemci našli.

A co vy čtenáři a čtenářky. Umíte si představit, že by u nás podobný pivovar mohl fungovat? A za jakých podmínek byste se podobného projektu měli zájem účastnit? Co by vás naopak odrazovalo? Jaká úskalí realizace této myšlenky vás napadají? Budu rád za každou připomínku buď v diskusi u článku, nebo na email redakce(zav)homebrewing.cz.

Dej Bůh štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 13 komentářů, poslední komentář: 16.09.2012 09:57 Komentovat
komunitný pivovar vasepivo16.09.2012 09:57
Neviem, neviem či by to v praxi fungovalo. U nás ale aj u vás je jedno porekadlo "SPOLKY...
Zkušenosti Petr Měrka06.08.2011 23:35
Má už někdo zkušenosti z provozu podobného komunitního pivovaru a hlavně s "nárazem" na...
Re: ... zizka18.06.2008 21:54
Prosím Tomáše z Plzně jestli se mi může ozvat na email jan.zizka71@seznam.cz nebo na...
kde se da sehnat zarizeni Ladha04.02.2008 19:22
Opravdu by mě zajímalo, kde se takové zařízení dá sehnat. Nejsem zatím schopen sehnat...
... Tomáš15.11.2007 17:18
Máš naprostou pravdu. Gambrinus už bohužel není pivo, ale rychlokvaška ředěná sifonem....
hospoda + pivovar 6614.11.2007 20:46
zdravim všechny příznivce piva, máme zaběhlou hospodu s kapacitou 60 lidí v létě dost...
Re: nejasné? Honza13.11.2007 23:38
Ano, 200 litru na domactnost. Ale ja vyse psal o sdilenem zarizeni. Tam je vyklad optavdu dvoji....
nejasné? Colega13.11.2007 18:54
zákon v tom hovoří zcela jasně - limit se vztahuje na jednu domácnost - a vztahuje se na...
Vyhledávání