úvod
homepage

Komentáře

článku: Komunitní pivovar

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

komunitný pivovar, (vasepivo, 16.09.2012 09:57) celé vlákno | reagovat
Neviem, neviem či by to v praxi fungovalo.
U nás ale aj u vás je jedno porekadlo
"SPOLKY ČERTOVE VOLKY"!
Zkušenosti, (Petr Měrka, 06.08.2011 23:35) celé vlákno | reagovat
Má už někdo zkušenosti z provozu podobného komunitního pivovaru a hlavně s "nárazem" na celníky?
Snažíme se v rámci občanského sdružení mimo jiné aktivity dát dohromady pivovárek, v první fázi by jsme chtěli aspoň pokrýt vlastní spotřebu (pravidelné schůze a akce).
Předpisy jsou v tomto směru velmi neurčité, erár s takovou eventualitou vůbec nepočítá.

Uvítám jakékoli rady, postřehy a zkušenosti
merka.petr(zav)email.cz
..., (Tomáš, 15.11.2007 17:18) celé vlákno | reagovat
Máš naprostou pravdu. Gambrinus už bohužel není pivo, ale rychlokvaška ředěná sifonem. Já to mám k bráně Prazdroje rovných 7km a je to pro plzeňáka docela potupa přiznat, že to, na co byla Plzeň po staletí pyšná se dokázalo během 15ti let kompletně zničit.Kdyby neměli reklamu, která dokáže zblbnout spoustu lidí tak už to museli dávno zavřít.Stačí se podívat na výsledky pivních soutěží a zkusit tam to "nejlepší" pivo najít.Jinak Ti přeji aby tvá kuchyně dokázala uvařit dobré pivo, a věř, že máš dobrej základ , který mnoha vařičům do začátku scházel.
Re: ..., (zizka, 18.06.2008 21:54) celé vlákno | reagovat
Prosím Tomáše z Plzně jestli se mi může ozvat na email jan.zizka71@seznam.cz nebo na tel.724114580 chci poradit ohledně vaření piva díky moc Žižka
kde se da sehnat zarizeni, (Ladha, 04.02.2008 19:22) celé vlákno | reagovat
Opravdu by mě zajímalo, kde se takové zařízení dá sehnat. Nejsem zatím schopen sehnat kdekoliv cokoliv takže to vypadá že budu navěky věků odkázán na vaření v hrncích.
I zmíněná částka cca 400 tisíc za slušné vybavení mi přijde nerálná. Ze zvědavosti jsem si nechal udělat rozpočet na minipovovar s roční výrobou cca 300hl ... a do pěti miliónů bych se i s instalací a dopravou nevešel.
Díky za jakýkoliv tip
hospoda + pivovar, (66, 14.11.2007 20:46) celé vlákno | reagovat
zdravim všechny příznivce piva,
máme zaběhlou hospodu s kapacitou 60 lidí v létě dost plno v zimě jede hlavně kuchyně , ale co předvádí plzen a gambrinus v poslední době (kvalita a cena piva) mě bere dech. hltám ted tyhle stránky a jsem přesvědčenej o tom zkusit výrobu piva přímo pro hospodu - nejdřív zkusím první várku pro sebe :( no mám z toho strach ale s takovýmahle vychytanýma informacema se už tolik nebojím (mám ztrach z toho že udělám pěknou břečku:) - moc díky za tyhle stránky a články o pivu zatím GL
petr
nejasné?, (Colega, 13.11.2007 18:54) celé vlákno | reagovat
zákon v tom hovoří zcela jasně - limit se vztahuje na jednu domácnost - a vztahuje se na pivo, tedy z tam uvedené definice kapalinu o alespoň 1,2% alkoholu vzniklou kvašením - limity na mladinu tam nikde uvedeny nejsou a tak je tedy možno (není zakázáno) aby výrobnu mladiny sdílelo více domácností (vařit společně, kvasi každej zvlášť)

to s ochutnáváním je taky blud - člověk nepotřebuje zakládat soukromej klub aby prokázal, že dává ochutnávat hostím - jelikož definici "hosta" jsem nikdy nikde v zákoně ani souvidejících normách neviděl, soudím, že je to jakákoliv osoba, která to bude pít zadarmo
Re: nejasné?, (Honza, 13.11.2007 23:38) celé vlákno | reagovat
Ano, 200 litru na domactnost. Ale ja vyse psal o sdilenem zarizeni. Tam je vyklad optavdu dvoji. Bud ze zarizeni muze uvarit 200 litru, nebo to , ze na zarizeni vari domacnosti kazda s limitem 200 litru. Z toho plyne vyse uvedene, ze kdyz si to celnik vylozi po svem, pokud by varili jen dva na jednom zarizeni, muze si kazdy uvarit 100 litru...
Úskalí komunitního pivovaru, (malwaz, 28.10.2007 13:18) celé vlákno | reagovat
Ta myšlenka samozřejmě láká, má několik ale..........
Jsem samozřejmě vášnivý pivař, obdivovatel a částečně i sběratel pivní historie - čehokoli, co se týká piva, pivovarnictví atd. , ale bohužel (nebo někdy bohudík) i právník, a tím jsem postižený ve svém uvažování.

Předně je nutné si uvědomit, že v Německu bez přerušení vlastnické kontinuity se jedná o staleté vazby mezi spoluvlastníky-nájemci pivovaru, kteří jsou zároveň občany obce. Dědí se to z rodiny na rodinu, z generace na generaci. Je to tradice, pýcha obce, i kdyby to nevydělávalo. Největší úskalí daného projektu komunitního pivovaru právě vidím

1. v počtu účastníků
2. v komerčním záměru

V okamžiku, kdy jde o peníze, jdou i pivní kamarádství a ideály stranou. S rostoucím počtem členů, roste i pravděpodobnost neshod. Ale vše jde vyřešit, možná by nebylo špatné založit (ať to zní z hlediska nedávné historie hrozně) družstevní pivovar.

Myslím, že právě na uliční bázi, kamarádství, koníčku a
Re: Úskalí komunitního pivovaru, (Malwaz, 28.10.2007 13:27) celé vlákno | reagovat
Nějak se to tam nevešlo, tak dopisuji.

Myslím, že právě na shora uvedené uliční bázi, kamarádství, koníčku by to mohlo určitě dlouhodobě fungovat, na komerční už méně.

Zcela chápu pohnutky autorů zdejších komentářů, i mým snem (a jak jsem zjistil na různých pivních webech, i snem dalších několika desítek, ne-li set pivařů) je mít také malý pivovárek, své pivečko, malé pivní muzeum, atd. Něco tvořit, vařit, zkoušet, ochutnávat, odpočívat, popíjet, udělat si pohodu - prostě něco, co je dneska vzácnější než ty peníze. Uvidíme, přeji splnění snů Vám i sobě. A jak někdo řekl, někdy i cesta je cíl.

Malwaz
Re: Re: Úskalí komunitního pivovaru, (honza, 29.10.2007 06:27) celé vlákno | reagovat
Jenze zatim je problem, ze kamaradsky pivovar, ktery nema alspon trochu komercni zaklad, tedy ze chcete sve pivo nekdy prodavat, j etezke zrealizovat.

Ze zakona muzete dat ohcutnat vytvory sve homebrewarske snahy jen svym rodinnym prislusnikum. Pokud chcete i verejnosti, musite si zalozit soukromy klub s registrovanymi cleny. Ale v tomto pripade dost zalezi na posouzeni dane celni spravy.

Pokud by navic melo nekolik lidi varit na jednom zarizeni, je zde zakon dost neurcity. Tenlimit 200 litru se totiz muze vztahovat jak na zarizeni(tudiz pri deseti lidech 20 litru na hlavu), tak i na jednotlivce. Potom by to bylo pri deseti lidech 200litru krat 10....

Proto pri urcite smlouve a dodrzovani predem danych pravidel je podle me schudnejsi cesta k realizaci nejakeho maleho pivovarku.
..., (Tomáš, 11.10.2007 00:49) celé vlákno | reagovat
Něco podobného se chystáme rozjet v naší ulici. Varnu na 250l už máme, Nějaké zkušenosti též, jenom schází čas vybetonovat sklep. Vařit budeme dohromady, kvasit každý sám.A náklady? Vyřazený varný kotel na zemní plyn za lahev Fernetu, cca. 4 hod práce na opravě( dle odborné firmy neopravitelné) a scezovací dno 2000. Celkově se vejdeme do 10 000tis.Kč .Potrubí bude ale použito plastové a scezovací káď taktéž a čerpadlo co dům dá.Mnozí nás za ten plast odsoudí, ale na nerez zatím není.
Re:, (honza, 11.10.2007 07:07) celé vlákno | reagovat
super:). Tak uz to budete mit hotove, podelite se se ctenari o zkusenosti?

Jinak ta ma cena vychazela z toho, ze by se v nem varilo "komercne". A hygiena kvuli povolenim ma urcite naroky.
Vyhledávání