úvod
homepage

Scezování II. vytisknout článek

Přidáno: 9. září 2007  •  Autor: Nikol Krmenčíková
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 11796x

Pivovarská scezovačka (scezovací káď) má dvojité dno. První je děrované tzv. jalové dno. Po celém povrchu jsou rovnoměrně rozprostřeny štěrbiny - jejich velikost se pohybuje okolo 0,6 – 0,7mm na šířku a 15 – 30 mm na délku.

Aktualizováno:
čte

Na jalovém dně se usadí vrstva mláta přes kterou proteče sladina a vyslazovací voda .

Pro nás , co vaříme doma v hrnci je prakticky nemožné scezovat jinak, jak jsem se již dříve zmiňovala, já jsem cedila přes cedníky, přesně řečeno přes tři cedníky, všechny byly nerezové a přes všechny to šlo dost složitě. Kamarád například scezoval svou várku přes plátno, přesněji řečeno přes dětskou bavlněnou látkovou plenu.

Ráda bych se ale dotazovala těch, co v garáži neparkují auto a ve sklepě nemají uskladněné brambory na zimu, ale mají tam svůj pivovarnický ráj… … přemýšlela jsem nad sadou hrnců nějakých starších , že by se taková scezovačka dala vyrobit proděravěním menšího z nich, tak by se naše homebrewářské scezování přiblížilo klasické technice scezování a vyslazování by probíhalo prakticky stejně jako v pivovaře…ano vím pivo není rohlík a nejde postupovat vždycky podle předepsaného receptu, a každé pivo je svým způsobem originál…ale zpětně si myslím , že dělat to takhle tak z hlediska pracnosti při scezování a úklidu po něm, by bylo značně jednodušší…je dost možné, že už někteří z vás mají v garážích, sklepích, kumbálech podobnou soupravu.

A tak se tedy ptám nechtěli byste se podělit se mnou a s ostatními Homebrewáři o své náčiní, teď myslím především scezovací náčiní :o) …

Na fotečky se budu těšit na adrese nikol.kr@centrum.cz

Aktualizováno: čtenář Tomáš Bárta nám zaslal fotografie zařízení, které používá pro scezování.

Ahoj.Také jsem řešil problém scezování a došel k velmi jednoduchému řešení. Používám dva 30l kýble od Primalexu. U jednoho je provrtané dno vrtákem 1,5mm (asi 200x)a u druhého je udělaná díra cca.1cm nad dnem, do které je zevnitř prostrčená špička od silikonové kartuše. Po zasunutí kýblů do sebe ještě přes provrtané dno dávám hruhou záclonu, která je několikrát přeložená.Po usazení mláta (asi 10 min)sejmu ze špičky uzávěr a prvních asi 5litrů sladiny která obsahuje kaly naleju zpátky . Celé zcezování trvá cca 50 min včetně vyslazování. . Tomáš


Provrtané dno

Provrtané dno II.

umístění výtokové trubičky

celkový pohled

použití záclony

pohled na horní stranu originálního scezovacího síta

pohled na spodní stranu originálního scezovacího síta
Poznámka: poslední dvě fotky - jedná se o originální scezovací síto z lícu a rubu.

Aktualizováno II.: čtenář Aleš Ondrůšek nám zaslal fotografie zařízení, které používá pro scezování.

Já mám doma udělanou zcezovačku ze 100l plastového HDPE barelu s víkem ( původně v něm byl jodový přípravek, pak voda na zahrádce, švestky na pálení a skončila jako úspěšné pokusné zařízení 8-) ).

Uřazal jsem vrchní část barelu, z víka jsem ponechal pouze obvodový kruh, ten jsem ovázal síťovinou ze skelných vláken ( ta proti mouchám do oken), na kousek 1/2´´ nereztrubky jsem si nechal vyřezat závity a na ni připevnil kohout... Aby se jalové dno neprohnulo a neucpával se kohout, podložil jsem je kouskem z komínové roury s vytvořeným přepadem.

Zcezeno mám 90 litrů za necelé dvě hodiny. A to vařím z 15 - 20 kg sladu...

Aleš


Scezovačka - Aleš I.

Scezovačka - Aleš II.

umístění výtokové trubičky

Scezovačka - Aleš IV.

Scezovačka - Aleš V.

Scezovačka - Aleš VI.

Mláto po předku

sladina pohromadě

stékání předku
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 16 komentářů, poslední komentář: 11.09.2007 21:09 Komentovat
Pokračování Franta11.09.2007 21:09
Nějak mi to uteklo a tak doplním bod, který už nevyšel celý. 4) nejvíc se mi líbil...
delka prispevku honza10.09.2007 22:06
VAzene ctenarstvo. Nevim proc, ale v psani prispevku u clanku je urcite omezeni. TAkze pokud...
Scezování Franta10.09.2007 21:07
Ahoj všem. Já sám problém scezování nemusím řešit, protože se mi podařilo sehnat...
filtrace po chmelovaru Tomáš10.09.2007 19:38
Dělám to naprosto stejně jeko Pivoňka, jen vkládám do středu hrnce plechovou mističku,...
Re: filtrace po chmelovaru Pivoňka10.09.2007 19:09
Po chmelovaru mladinu co nejvíc zamíchám jedním směrem,tak aby se vytvořil vír a veškerý...
filtrace po chmelovaru Měrka Petr10.09.2007 16:49
Jak řešíte odstranění chmele po chmelovaru? Mě zůstává mladina dost zakalená a...
Re: Re chyba na stránce Honza10.09.2007 16:14
ted uz by to melo fungovat i pod IE od MS. Musel jsem prejmenou fotky a znova ulozit. Nevim proc...
Re: Re chyba na stránce honza10.09.2007 15:57
Hm, tak to bude nejspis hloupym IE, FireFox to ukazuje spravne:(. Zkusim s tim neco udelat...
Vyhledávání