úvod
homepage

Sladové náhražky vytisknout článek

Přidáno: 30. srpna 2007  •  Autor: Nikol Krmenčíková
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5945x

Dneska bych se ráda zmínila o náhražkách sladu. Tím doufám, že mě neodsoudíte, že zneuctívám tradici českých pivovarníků, ale tak to vůbec není.

Tento článek je spíše takovým námětem k diskusi. Ve všech gigantických pivovarech se náhražky používají a pak vznikají tzv. Eurobeery , které jsou tolik opěvované většinou konzumentů, záměrně píši konzumentů a ne pivařů, pivař je pro mě ten, kdo ocení kvalitu a ne množství!

Jaké náhražky sladu tedy známe? Asi bych začala ječmenem. Ječmen se přidával v dřívějších dobách hlavně pro zlepšení pěnivosti. Výhodou je, že je ječmen o něco levnější než hlavní surovina slad, a až deset procent sladu lze nahradit obyčejným sladovnickým ječmenem. Rozdílné složení ječmene a sladu , co se týče sacharidů a bílkovin může působit i příznivě na chuť budoucího piva.

Další náhražkou by mohla být pro nás rovněž lehce dostupná rýže. Jestli se v nějakém českém pivovaru používá jako náhražka, to nevím, ale o rýžovém pivu už jsem několikrát slyšela. Rýže by mělo být asi taky maximálně deset procent. Jelikož rýžový škrob mazovatí až při vyšších teplotách, kdy už je většina enzymů in-aktivních, je dobré prodloužit doby prodlev u cukrotvorných teplot.

A asi jako poslední nejčastěji viděnou a nejpoužívanější náhražkovou surovinou v českých , moravských i slezských pivovarech je pánové obyčejný cukr krystal, samozřejmě rafinovaný, ale k vidění je i surovárenský. Které ho se ovšem nepoužívá deset procent, ale dokonce až dvacet procent. U cukru však hodně záleží na kvalitě sladu, protože neobsahuje bílkoviny a na výsledném pivu by se mohlo podepsat vysokým stupněm prokvašení, vysokým alkoholem, ale i nízkou pěnivostí.

Samozřejmě , že toto nejsou všechny náhražky, které se používají, ale jsou to asi ty nejobvyklejší…

A abych nezapomněla v pivovarnictví se vyskytují i o/do-chucovadla pro ozvláštnění chuti piva. Nedávno jsem četla článek o medovém pivu, docela se těším až ho ochutnám nebo v pražském pivovarském domě nám nabízejí k ochutnání piva s příchutí. Jednou jsem pila i konopné pivo.

A co Vy, milý Homebrewáři, jak jste na tom, máte nějaký speciální přídavek, který tvoří vaše pivo jedinečným, když ovšem opomenu osobitou technologii každého sládka(opět nemluvím o pivovarských velkovýrobnách).

Dej bůh štěstí . . .

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 03.09.2007 10:16 Komentovat
kukuřice a další doplňky v pivu Čmelák03.09.2007 10:16
Kukuřičnou krupici dávají do piva také v Chýni u Prahy do piva Manila. A jak mi sládek...
Sladové náhražky Petr Buriánek31.08.2007 09:43
Pivo s přídavkem rýže se u nás dá ochutnat na Smíchově licenčně vařené Asahi. Také...
Vyhledávání