úvod
homepage

Vaříme weizen(s pomerančovou kúrou) vytisknout článek

Přidáno: 13. srpna 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5982x

Dnes vám přinášíme recept na pivo typu weizen s pomerančovou kúrou pro objem 50 litrů. Recept nám poskytl Petr „Antéňák“ hošek z Hradce Králové.

Na 50 litrů tohoto piva budeme potřebovat: 11 kg sladu, z čehož je 70% pšeničného a zbytek ječný slad půl kila sušené pomerančové kůry namleté (nastrouhané) nahrubo (před sušením pomeranč omýt ve vlažné vodě kartáčkem).

A teď už k vlastnímu výrobnímu postupu:

- vystírání – do 50litrů 50°C teplé vody nasypeme smíchané slady. Pozvolna zvyšujeme teplotu až na 78°C – prodleva 15 minut. - Scezování – necháme usadit 20 minut ve scezovačce, scedíme. Sladinu vrátíme do varné nádoby, vysladíme mláto teplou vodou – nepřekročit nejvyšší použitou teplotu , což je v tomto případě 78°C . doplníme na původních 50 litrů objemu tekutiny. - Uvedeme do varu. Chmelovar 90 minut. Chmelení 50 gramů poloranného žateckého červeňáku rozdělíme na tři díly – první část hned zkraje, druhou uprostřed a poslední díl 5 minut před koncem varu. - Do plátěného pytlíku nasypeme drcenou pomerančovou kůru, kterou deset minut před koncem chmelovaru ponoříme do varné nádoby(pod skončení varu vyndat) - Mladinu necháme 30 minut odstát - Prudce zchladíme na 15°C a zakvasíme svrchními, nejlépe weizen kvasnicemi. Teplota může vzrůst i na 18°C, více ale ne- po celou dobu kvašení. Primární kvašení trvá 3-4 dny, konec kvašení poznáme podle ztmavnutí a propadání se pěny. Při fouknutí do pěny se neuzavírá, hladina je stále vidět - Stočíme do uzavřené nádoby - petka, keg. Vznikající tlak oxidu uhličitého postupně upouštíme. Pivo zraje při teplotě 1 až 4°C po dobu minimálně 21 dní. - Pivo s přáteli vypijeme:) - Poznámka: pokud používáte nesladovanou pšenici, pak poměr použitých sladů musí být 50 na 50. Nesladovaná pšenice má nižší výtěžnost a horší scezování.

Dej Bůh štěstí

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 14.08.2007 11:19 Komentovat
Re: weizen honza14.08.2007 11:19
Tak o tom neco malo sepis:). A muzes klidne i o zitu(treba ve stouttu):))
weizen Petr Buriánek14.08.2007 09:45
Vařil jsem 2 podobné druhy. Witbier - ječný slad + nesladovaná pšenice (i pšeničné...
Vyhledávání