úvod
homepage

Vaření piva u Krejzáků ve Staňkově vytisknout článek

Přidáno: 21. dubna 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7496x

Čtenář TOMÁŠ KREYSA nám poslal svůj recept na 15 litrů piva plzeňského typu (dvourmutové).

Potřebné ingredience pro 13 stupňové pivo.: 4,5 kg sladu, 22 g chmele, 1 dcl spodních kvasnic, 15 l vody

Zahřát vodu na 40 st. C a potom smíchat vodu se sladem a za stálého míchání zahřát na 53 st.C a 10 minut tuto teplotu udržovat. Po 10 minutách slít 2/3 objemu tekutiny do vedlejšího hrnce a zbylou 1/3 zahřát na 63 st.C po zahřátí nechat 15 minut odpočívat a potom zahřát na 73 st.C. Při této teplotě nechat 20 minut odpočívat a potom rychle zahřát do varu a vařit 20 minut. Po povaření vylít do odstaveného zbytku a při tom míchat.


Vystírka-vaření sladu světlé pivo

Vystírka-vaření sladu světlé pivo

Výsledná teplota by měla být 63 st. C--- po dosažení této teploty 1/3 celého objemu slít( při výrobě černého piva přidat do této odlité1/3 pražený slad jako barvivo a nechat až do konce výroby - tento slad se nesmí vařit) a zbylé dvě třetiny zahřívat na 73 st.C. Po dosažení této teploty nechat 20 minut prodlevu a potom rychle vařit 20 minut.


Prodleva štěpení cukrů - světlé pivo

Prodleva štěpení cukrů světlé pivo

Smíchat s odloženým zbytkem a výsledná teplota by měla být 73-75 st.C( neměla by překročit 77 st.C). Po dosažení této teploty nechat 30 minut odpočívat, potom celý obsah přecedit přes plachetku nebo síto do hrnce. Zbytek mláta se může propláchnout 70 st. C teplou vodou v množství asi dva litry(já dal i pět litrů vody a na kvalitu piva to nemělo vliv, jen bylo méně alkoholické) a znovu přecedit a přidat ke zbytku sladiny.


Vaření po prodlevě světlé pivo

Vaření po prodlevě světlé pivo

Potom sladinu dáme zpět na oheň a přivedeme k varu a budeme přidávat chmel, který rozdělíme na ½ a tuto přidáme do sladiny na začátku vaření a druhou polovinu rozdělíme také na dvě části , kdy první část přidáme v polovině vaření( 45 minuta vaření) a zbytek 5 minut před koncem vaření. Celkem vaříme 90 minut.


Chmelovar

Chmelovar

Po 90 minutách vaření vypneme oheň a necháme 20 minut odpočinout, potom vychladíme co nerychleji na 8 st. C.


Chlazení

Chlazení

Po vychlazení přidat kvasnice 100 ml, zamíchat a uložit ve sklepě, kde nechat kvasit při teplotě do 10 st.C podle teploty kvašení cca 5-7 dní.


Zakvášení první den

Zakvášení první den


Zakvášení druhý den

Zakvášení druhý den


Zakvášení třetí den

Zakvášení třetí den


Zakvášení čtvrtý den

Zakvášení čtvrtý den

Čas ke stáčení( stáčení provést nejlépe hadičkou kal zůstane na dně) do lahví, nebo pet lahví poznáme tak, že pěna tvořená kvašením se začne propadat a když do ní foukneme, tak se již neuzavře. Po stočení nechat pivo zrát při teplotě do 4 st. C ve sklepě nebo v ledničce nejméně 21 dní.


Doba stáčení piva do petek

Doba stáčení piva do petek

Poznámky: - kvasnice při zakvášení rozmíchat v 1 litru mladiny, několikrát přelít z nádoby do nádoby aby se provzdušnily a potom vylít do celého objemu. - doba kvašení by neměla přesáhnout 10 dní. - Na konci kvašení sebrat z piva deku nesmí přijít do piva a stáčet čisté.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 05.08.2007 20:59 Komentovat
Kvasnice Danone05.08.2007 20:59
Ahoj,jaké byli použity kvasnice ? Zkusil jsem tři várky ze sladu a chmelu.Prokvašeno při 6...
super jaro stofko01.05.2007 20:27
tak to čo som si teraz prečítal bolo vynikajúce,len tak dalej aj ja si robím pivo,ale z...
Slusny navod Lukas24.04.2007 13:39
Velice slusny navod, pouze chybi vice rozepsane nektere detaily, ktere by mohly u uplnych...
Vyhledávání