úvod
homepage

Pivní likér? vytisknout článek

Přidáno: 1. února 2007  •  Autor: Vlasta "Ivories"
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5280x

Tak nejdřív: není to žádný likér, ale jen pivo ze středočeského sladu, žateckého chmele a pražské vody. Likér je líhový nápoj s bylinnými extrakty a příchutěmi.

Nápad na přípravu tohoto nápoje vznikl v začátcích vaření domácího piva, když se hned po první várce ukázalo, že koncepce pivovaru s výstavem 30 litrů piva na jednu várku je naprosto nedostatečná. Omezené prostorové a finanční možnosti nedovolily udělat ze dvou tabulí měděného plechu dvě nádoby většího objemu než 54 litrů. Jak tedy zvýšit užitnou hodnotu (počet opivněných osob) při tak malém výstavu? Uvařit silnější pivo přidáním sladu. Hustota hlavního nálevu má však své hranice. Navíc příliš siného piva se nelze pořádně napít - viz Postřižiny. O řešení tohoto problému však jindy.


Pivní zesilovač

Jak je to ale s hodně silným pivem? Při podrážení předku je sladina před vyslazováním urputně sladká. Abych nestrhl podrážení pozdním vyslazováním, vyždímám v mé konfiguraci 20 litrů sladiny sladké jak šálek čaje s 12ti kostkami cukru. Chmelovar chmelím více než dvojnásobným množstvím chmele a výsledkem je cca18 litrů mladiny, ze které vyletí pivovarský hustoměr s rozsahem 10-20° až ke stropu - no, to jsem trochu přehnal, rozhodně "out of range". Pivo toto kvasí rozhodně dlouho a pomalu, a když už je to nesnesitelné, stáčí se toto (stále dosti sladké) do malého soudku. Soudek umístí se do kouta ležáckého sklepa a při stálé ležácké teplotě se na něj cíleně zapomene. Po roce je k dispozici velmi silný, zvláštně aromanitcký, již ne tak sladký nápoj, jež někteří z vás mohli ochutnat 22. ledna 07 v Pivovarském domě.


Pivní liquere

Užití tohoto nápoje je mnohostranné. Pro svou sílu a výraznou chuť zastoupí vermut. Nelze-li s sebou táhnout na tůru basu piv, lze ředěním se sodovkou získat mok, který rozhodně předčí Cocacoly a jiné limonády. Nejlepší je však jeho užití, vezmete-li si s sebou do restaurace s dobrou desítkou chlebník s 1 dcl lahvičkami od Campari Soda a do každého piva přilejete tento "pivní zesilovač", který z desítky udělá pivo, na které jste zvyklí.

Tudíž: je lépe ho nazývat PIVNÍ ZESILOVAČ.

Vlasta


Podpis Ivories
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 09.03.2007 10:10 Komentovat
pivní likér? Čmelák09.03.2007 10:10
No vzpomněl jsem si na svou první várku někdy na podzim v roce 2004... To jsem místo 20...
... HROCH22.02.2007 11:20
Navrhoval bych spíše název likérové pivo. Sám jsem měl doma koncentráty medové...
To je mi náhoda Colega07.02.2007 19:15
zrovna nedávno jsem podstoupil experiment s 25° světlým pokládákem (ležák dotažený do...
... slávek06.02.2007 19:09
ten leden jsem tak trochu prošvihnul ,budete pokračovat s výrobou této zajímavosti?
O cem je clanek? Lukas01.02.2007 17:37
Nechci popichovat, ale precetl jsem si clanek 4x a nejak porad presne nechapu o co v nem presne...
Vyhledávání