Komentáře
článku: Co se pije v Březnici?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Přesně to jsem měl Chody na mysli. A podotýkám, že také nejsem od Protivína!
Jak jsem již psal jinde. Pokud výroba licenčních a privátních značek umožní výrobu "Plátýnka", je to jen dobře. A prosím, nejsem od Protivína.
U Holby si troufám tvrdit, že většinu výstavu stále tvoří velice kvalitní piva, tj. vlajkový Šerák a Premium, i když ti "light" pravda dosahují nemalé úrovně. Na druhou stranu, ale superlevný Ambrosius, který většina pivařů-fajnšmekrů (i na našem webu) považuje pouze a jen za super levné pivo, musí být přeci extra kvalitní, když v Táboře obdržel zlatou pivní pečeť v kategorii ležáků, a to už je co říct...:-).
Jinak souhlas s tím, že měřit úspěšnost pivovaru velikostí výstavu není úplně objektivní. Důležitý je zisk, marže, poněvadž kolik toho pivovaru zbyde, může dál do sebe a to buď do technologií či marketingu pak investovat. Je ale také pravda, že je pořád pro pivovar lepší, když zařízení vyrábí, i když super laciné pivo, než aby technologie byla mimo provoz, poněvadž pojem "odpisy" je pro něj také dost důležitý. Alespoň z ekonomického hlediska. A jsme zas u těch peněz.
Co se ještě týká zmíněného Platanu, výroba jeho originálního piva je sice oproti produkci piv pro Prazdroj a diskonty v menšině, ale jedná se o velmi kvalitní pivo. Právě díky kooperací s Prazdrojem, se Platan stal "bohatým pivovarem". To není má domněnka, to mám ze zasvěcených kruhů, a jsme zas u peněz...
Ad "chlemtání". I když v Belgii se podílí na spotřebě ležáky 70%, pořád je potřeba se ptát o jaké ležáky se jedná. Ono není ležák jako Ležák.
Jinak souhlas s tím, že měřit úspěšnost pivovaru velikostí výstavu není úplně objektivní. Důležitý je zisk, marže, poněvadž kolik toho pivovaru zbyde, může dál do sebe a to buď do technologií či marketingu pak investovat. Je ale také pravda, že je pořád pro pivovar lepší, když zařízení vyrábí, i když super laciné pivo, než aby technologie byla mimo provoz, poněvadž pojem "odpisy" je pro něj také dost důležitý. Alespoň z ekonomického hlediska. A jsme zas u těch peněz.
Co se ještě týká zmíněného Platanu, výroba jeho originálního piva je sice oproti produkci piv pro Prazdroj a diskonty v menšině, ale jedná se o velmi kvalitní pivo. Právě díky kooperací s Prazdrojem, se Platan stal "bohatým pivovarem". To není má domněnka, to mám ze zasvěcených kruhů, a jsme zas u peněz...
Ad "chlemtání". I když v Belgii se podílí na spotřebě ležáky 70%, pořád je potřeba se ptát o jaké ležáky se jedná. Ono není ležák jako Ležák.
Ono je to ale s tim podle tebe "chlemtanim" vsude na svete stejne. V USA, kde jsou s pivni kulturou podle me dal nez u nas, polovinu trhu tvori Bud a Bud Light(Anheuser-Bush). A to se bavime o trhu ve stovkach milionu hektolitru za rok. A tzv. "craft breweries" je na tisic a maji podil na trhu 12%.
V Belgii, ktere je i u nas znama svymi specialy, lagery tvori pres 70% trhu. A na ostatnich velkych trzich je to podobne.
Takze se "chlemta" vesele po celem svete.
V Belgii, ktere je i u nas znama svymi specialy, lagery tvori pres 70% trhu. A na ostatnich velkych trzich je to podobne.
Takze se "chlemta" vesele po celem svete.
Vůbec, měřit úspěšnost pivovaru podle výše výstavu je dost problematické, protože to bychom mezi největší pivovary (a nejúspěšnější) zařadili Holbu nebo Platan... kde je většina výstavu tvořena superlevnýámi značkami pro obchodní řetězce. Jinými slovy, jedna věc je KOLIK piva se prodá, druhou věcí JAKÉHO a v neposeldníé řadě je třeba se ptát ZA KOLIK, tedy jak moc na tom pivovar vydělává. Prostě je nesmysl srovnávat hektolitr lahvové osmičky za 3,90 a hektolitr exportního ležáku/speciálu směřujícího do USA (herold)... Pokud bychom počítali tržby, tak si Herold určitě nevedě špatně ve srovnání s dalšími malými pivovary.
Jistě, to je pravda! Avšak tato situace je odrazem úrovně české pivní scény, která bohužel ve velkém "chlemtá" unifikované srágory velkoproducentů (kterých, ať si každý dosadí sám...) a zajímavé pivní produkty (viz Herold) jsou stále tak trochu na vedlejčí koleji, i když situace se pomaloučku lepší. Jsem optimista. Nakonec díky zahraničí můžeme být rádi za existenci tohoto pivovaru. Ještě, že tady máme tu "proklínanou" Evropskou unii a zámoří (to v případě Heroldu platí zvlášť), v nichž dokáží ocenit skvosty českého pivovarnictví!
Jenze vyssi vystav neni bohuzel odrazem vyssiho prodeje v CR. Za to v zahranici tmava 13 slavi uspechy.
Tak co se týká s odbytem březnického pivovaru, tak zas tak špatně to nevidím. Třetím rokem po sobě mu výstav, sice nepatrně, ale přece roste, a s povědomím o tomto pivovaru, alespoň u nás na Světu piva, to vůbec není špatné....Naopak!
Bohužel situace ohledně Herolda se nezlepšuje.
Možná v nějaké hospůdce poblíž Březnice ho snad točí (Počáply), ale jinak v Březnici, kromě hospody na Statku nic.
Výborně ošetřený a chutný nápoj je možno vypít v Grillbaru na Míšově. Bohužel zde brzo postaví radar a pak už tam návštěvu nedoporučuji. Taky malé mínus je to, že ho dostanete pouze do plastového kelímku, ale to je dáno charakterem provozovny a nelze čekat změnu.
Snad i trochu mým přispěním lze očekávat točeného Herolda ve dvou hospodách v Bohutíně - na Plzence a na Drmlovce. Majitel přislíbil Herolda na čepu od května 2007. Bude to taková okresní rarita...
Prastarý pivovar, výborné pivo, ale za komínem se žádné neprodává a celkově to jde s odbytem i s povědomím o pivovaru u odborné i neodborné veřejnosti velmi s kopce...
Škoda.
Možná v nějaké hospůdce poblíž Březnice ho snad točí (Počáply), ale jinak v Březnici, kromě hospody na Statku nic.
Výborně ošetřený a chutný nápoj je možno vypít v Grillbaru na Míšově. Bohužel zde brzo postaví radar a pak už tam návštěvu nedoporučuji. Taky malé mínus je to, že ho dostanete pouze do plastového kelímku, ale to je dáno charakterem provozovny a nelze čekat změnu.
Snad i trochu mým přispěním lze očekávat točeného Herolda ve dvou hospodách v Bohutíně - na Plzence a na Drmlovce. Majitel přislíbil Herolda na čepu od května 2007. Bude to taková okresní rarita...
Prastarý pivovar, výborné pivo, ale za komínem se žádné neprodává a celkově to jde s odbytem i s povědomím o pivovaru u odborné i neodborné veřejnosti velmi s kopce...
Škoda.
Nevím teda jak ostatní, ale já poměrně často piji strakonickou desítku Nektara, často je to v regionu, a nemám ten pocit, že by snad toto skvělé pivo mělo v poslední době nějaký chuťový problém. Poslední dobou jsem měl spíš pocit, že naopak. Dokonce jsem se ptal v Sedlici přímo majitele Na Velké hospodě, kde si již léta strakonické dávám, zda nemají už tu novou Měšťanskou desítku, že se mi to jeví poněkud trochu jiné než ten klasický Nektar, ale bylo mně řečeno, že se jedná o "původní" Nektar. A jako návdavek mi pan vedoucí ještě prozradil, že kdyby strakoničtí víc investovali u něj v hospůdce do reklamy a marketingu, pak by dal klidně z hospody pryč Staropramen (ten je zde marketingově hodně vidět a v podstatě si tuto hospodu koupil) a Plzeň....Tak teda nevím...
Loni v létě byl Herold k dostání i v kavárně v jedné z bašt březnického zámku. Bylo možno získat i sklenici. Dále u toho dětského hříště mezi zámkem a pivovarem (tady měli i točenou tmavou třinácku ). Ale jinak bída.
Pánové, pokud chcete ochutnat skutečně výborně ošetřeného Herolda, doporučuji navštívit hospodu U Krále Václava IV. přímo v Točníku (1km za Žebrákem u stejnojmenných hradů); hospoda, dnes krásně opravený penzion, vše ve dřevě s nádherným sálem, ale především krásně vychlazený, do ušáků točený Herold, se smetanově krémovou pěnou i u desítky! K tomu všechny pivní pochutiny a příjemná obsluha, která se s pivem laská. Před návštěvou si ale ověřte otevíračku, občas zde bývají svatby a restaurace je uzavřena. Na oplátku dejte někdo vědět, jako to vypadá v pivovarské hospodě v Březnici.
V úterý 17.5. jsem projížděl Březnicí.
Pivovarská už je otevřena.
Jinak to jistí lahváče v marketu Spar na náměstí.
To je pro mne jedinná možnost (jako řidiči) jak ochutnat Březnické (vychlazené doma z ledničky).
Pivovarská už je otevřena.
Jinak to jistí lahváče v marketu Spar na náměstí.
To je pro mne jedinná možnost (jako řidiči) jak ochutnat Březnické (vychlazené doma z ledničky).
Protoze to tady v nasich diskusich neni poprve, co si vzajemne radite, kam v jednotlivych mestech zajit na dobre pivo, zridili jsme v nasi diskusi(modra lista nahore) rubriku "KAm za pivem". Zatim jsem tam na ukazku zaradil prispevek MArtina Borskeho o PArdubicich.
Zalezi na vas, jestli se to bude nejak rozvijet.
Zalezi na vas, jestli se to bude nejak rozvijet.
V Pardubicích se poslední dobou situace v hospodách pro pardubické pivo zlepšuje. Dostává se hlavně jako druhé pivo na pípy různých hospod. Doporučuji navštívit www.pernstejn.cz kde je mapa hospod v Pardubicích a v okolí s Pernštejnem. Pozor, mapa není úplně přesná, takže některé hospody na ní chybí a jiné jsou vyznačeny ne úplně přesně. Ale jejich názvy sedí... Moje doporučení: Pivovarská restaurace, Vatikán - pivovarská restaurace U kostelíčka (směr Černá za Bory). Přímo v centru bistro Rathouský (kousek od světelné křižovatky u Tesca směr CR) nebo na Pernštejnském náměstí pohodový podnik Bushman (12%) a U Dušičků (točený Porter)
diky, jsem asi slepej ....
.... nebo spis se nepovazuju za znalce :-(
dik
.... nebo spis se nepovazuju za znalce :-(
dik
Už se na Poličku těším. Příští středu ji vezmeme útokem!
Pro naprosto opačný případ než jsou Březnice či Pardubice, zvu všechny do Poličky.
No a co myslíte v Pardubicích tam místní pivo točí jen v pivovaru.
Stačí kouknout na horní lištu na odkaz Hospody pro znalce.
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání