Komentáře
článku: Zázvorové "pivo"
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
PS: kdyby vás zajímalo něco konkrétního, nebo něco nač jsem zapoměl, nebojte se zeptat :)
ještě bych se rád podělil o "vylepšení"
ke štědrovečeřní tabuli jsem uvařil zázvorový speciálek kde jsem cukr nahradil medem (na stupňovitost 13) cca 3/4 kg květového medu a jeden z citronů limetkou a zázvoru skoro 50g, po týdnu kvašení s kvasinkami California Ale (3 polévkové lžíce rozjetých co mi zbyly z přípravy "Plzeňského Guinesse")jsem stáčel při stupňovitosti cca 4,5 a ještě 2 dni nechal dokvašováním v uzavřených lahvích nasytit CO2 (celou dobu kvašení probíhalo pouze v hrnci s těsnou poklicí, při +- 21 °C). Výsledek je naprosto skvělý jak pro mně tak i pro zůčastněné totální nepivaře... :)
ke štědrovečeřní tabuli jsem uvařil zázvorový speciálek kde jsem cukr nahradil medem (na stupňovitost 13) cca 3/4 kg květového medu a jeden z citronů limetkou a zázvoru skoro 50g, po týdnu kvašení s kvasinkami California Ale (3 polévkové lžíce rozjetých co mi zbyly z přípravy "Plzeňského Guinesse")jsem stáčel při stupňovitosti cca 4,5 a ještě 2 dni nechal dokvašováním v uzavřených lahvích nasytit CO2 (celou dobu kvašení probíhalo pouze v hrnci s těsnou poklicí, při +- 21 °C). Výsledek je naprosto skvělý jak pro mně tak i pro zůčastněné totální nepivaře... :)
trošku lepší ... přesnější recept pro doplnění infa.
1. 1 Galon vody
2. 1 unce kořene zázvoru
3. 1 libra krystalového cukru
4. 2 unce citrónové šťávy
5. kvasnice, 1/2 pinty na 9 galonů
6. vyzina (vyzí klih), 1/2 pinty na 9 galonů
Výrobní doba: 2 týdny.
Ke každému galonu pramenité vody přidáme jednu unci nakrájeného bílého zázvoru, jednu libru krystalového cukru, a dvě unce (nebo tři velké lžíce) citrónové šťávy. Vaříme přibližně jednu hodinu.
Po částečném zchladnutí a usazení spodiny stočíme z kalů a přecedíme přes jemné síto do kvasné nádoby. Po ochlazení na 25 stupňů Celsia přidáme kvasinky, v poměru půl pinty kvasinek na 9 galonů roztoku. Necháme kvasit při pokojové teplotě dva dny. Během této doby roztokem šestkrát až osmkrát zamícháme.
Po dvou dnech stáhneme nápoj do sudu, který udržujeme plný až po okraj zátkovnice, u které pak průběžně sbíráme vystupující kvasnice lžící.
Za čtrnáct dní přidáme půl pinty čeřidla (použijeme kvalitní vyzinu nebo lístkovou želatinu rozpuštěnou v pivě) na devět galonů. Jestliže kvašení proběhlo správně, tak vyzina výrobek vyčistí.
Sud udržujeme stále plný a vystupující částečky kalu sbíráme lžící u zátkovnice.
Po vyčeření výrobku (asi za 24 hodin) stočíme do lahví a dobře zazátkujeme. Nápoj necháme asi čtrnáct dní ve sklepě uzrát. Pijeme převážně v letním období pro osvěžení.
(Dle rodinného receptáře, z r. 1819.)
1. anglický galon = 4,546 l
1. anglická libra = 0,454 kg
1. pinta = 0,568261 l
1. unce tržní = 28,3495 g
1. unce lékárnická = 31,1035 g
1. 1 Galon vody
2. 1 unce kořene zázvoru
3. 1 libra krystalového cukru
4. 2 unce citrónové šťávy
5. kvasnice, 1/2 pinty na 9 galonů
6. vyzina (vyzí klih), 1/2 pinty na 9 galonů
Výrobní doba: 2 týdny.
Ke každému galonu pramenité vody přidáme jednu unci nakrájeného bílého zázvoru, jednu libru krystalového cukru, a dvě unce (nebo tři velké lžíce) citrónové šťávy. Vaříme přibližně jednu hodinu.
Po částečném zchladnutí a usazení spodiny stočíme z kalů a přecedíme přes jemné síto do kvasné nádoby. Po ochlazení na 25 stupňů Celsia přidáme kvasinky, v poměru půl pinty kvasinek na 9 galonů roztoku. Necháme kvasit při pokojové teplotě dva dny. Během této doby roztokem šestkrát až osmkrát zamícháme.
Po dvou dnech stáhneme nápoj do sudu, který udržujeme plný až po okraj zátkovnice, u které pak průběžně sbíráme vystupující kvasnice lžící.
Za čtrnáct dní přidáme půl pinty čeřidla (použijeme kvalitní vyzinu nebo lístkovou želatinu rozpuštěnou v pivě) na devět galonů. Jestliže kvašení proběhlo správně, tak vyzina výrobek vyčistí.
Sud udržujeme stále plný a vystupující částečky kalu sbíráme lžící u zátkovnice.
Po vyčeření výrobku (asi za 24 hodin) stočíme do lahví a dobře zazátkujeme. Nápoj necháme asi čtrnáct dní ve sklepě uzrát. Pijeme převážně v letním období pro osvěžení.
(Dle rodinného receptáře, z r. 1819.)
1. anglický galon = 4,546 l
1. anglická libra = 0,454 kg
1. pinta = 0,568261 l
1. unce tržní = 28,3495 g
1. unce lékárnická = 31,1035 g
Vyzkoušela jsem váš recept a jsem nadšená, je to jediné pivo, které jsem měla možnost udělat v současných podmínkách. Udělala jsem ochutnávku a přátelé byli nadšeni,dobré bylo i bez citrónu.Díky moc,tleskám :)
udelal sem 1. část, smíchal jsem 360 ml vody se lžičkou a pů droždí a 2 lžícemi cukru. dal sem to do asi pul litru a neco sklenene nadoby. prisel sem za hodinu a bylo to vypeneny ze to skoro pretejkalo,tak nevim jestli je to tak dobre
Díky za odpověď, dělám to tedy správně :-) Nechávám to kvasit v nerez termovárnici (bývá třeba ve školních jídelnách, točívá se z ní čaj) s lehce pootevřeným víkem.
Ne, až ve třetí. (Ve 2. max. kvasnou zátkou.)
v druhé fázi má být nádoba uzavřená bez přístupu vzduchu?
Pozor, mě to taky vybouchlo, mimo pevně držícího uzávěru s víčkem jsem nalezl pouze 10000 trsátek! Jak to doma vypadalo si dovedete představit! Upouštět, upouště, upouštět je-li Ti manželský život milý!!! PB
šak to taky není pvo ale ginger ale
ps: cool kontrolní otázka - hodně ožralí budou diskvalifikováni zrovna jako roboti
ps: cool kontrolní otázka - hodně ožralí budou diskvalifikováni zrovna jako roboti
... se mi to celé zdá. Kde je slad, abych to mohl nazvati pivem???? Samý cukr a zázvor, to bude nějaký likér či víno, nee???
Lžíce cukru ,nebo lžičky.Výsledek-lahev jsem dal do vany a odjel na 5 dní.Po návratu bylo vymalováno a PETka zničená tak,jak jsem to jště nikdy neviděl.Nevím jak to chutnalo,pouštím se do nové várky.Jen musím počkat až nebude takové horko.
:o)))))))))))))))))))))))))
Uvařil jsem zázvorové pivo podle tohoto receptu, ale pít se to nedalo. Chuť byla hořkopálivá. Tak nevím jestli mi v zelenině prodali místo zázvoru něco jiného, nebo soudruzi z NDR někde udělali chybu :-)
Prosim, mel bych prosbu. Jake mnozstvi pripravime? Toto je recept pro např. jednu PET lahev? nebo pro vice? Ci pro kazdou lahev je dany postup zvlast?
Zázvoru jsem dával lžíce a citron až nakonec (před dokvašením).
Prosím, můžete mi někdo poradit, kdy se tam dává ta citronová šťáva? A mají se tam přidávat LŽÍCE nebo LŽIČKY strouhaného zázvoru a cukru - viz rozpor mezi surovinami a postupem. Díky, Hana
opravdu tam patri ta stava ze dvou citronu? v receptu o ni neni ani slovo a nerad bych to mel cely kysely.
POZOR VŠICHNI
PET lahve tlak nevydrží, mě už bouchly dvě.
PET lahve tlak nevydrží, mě už bouchly dvě.
Ginger ale jsem si samozřejmě taky zkusil vyrobit. Tlak v lahvi jsem sice neměřil, ale podle tvrdosti a hlavně počínající deformace PET lahví jsem usoudil, že je potřeba občas upustit a taky jsem to dělal.
Jinak doporučuji méně cukru, podle návodu je to dost sladké. Snad by mohlo pomoci i delší kvašení, než v návodu uváděný týden.
Jinak doporučuji méně cukru, podle návodu je to dost sladké. Snad by mohlo pomoci i delší kvašení, než v návodu uváděný týden.
1 | 2 |
Vyhledávání