Komentáře
článku: Zázvorové "pivo"
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
ještě bych se rád podělil o "vylepšení"
ke štědrovečeřní tabuli jsem uvařil zázvorový speciálek kde jsem cukr nahradil medem (na stupňovitost 13) cca 3/4 kg květového medu a jeden z citronů limetkou a zázvoru skoro 50g, po týdnu kvašení s kvasinkami California Ale (3 polévkové lžíce rozjetých co mi zbyly z přípravy "Plzeňského Guinesse")jsem stáčel při stupňovitosti cca 4,5 a ještě 2 dni nechal dokvašováním v uzavřených lahvích nasytit CO2 (celou dobu kvašení probíhalo pouze v hrnci s těsnou poklicí, při +- 21 °C). Výsledek je naprosto skvělý jak pro mně tak i pro zůčastněné totální nepivaře... :)
ke štědrovečeřní tabuli jsem uvařil zázvorový speciálek kde jsem cukr nahradil medem (na stupňovitost 13) cca 3/4 kg květového medu a jeden z citronů limetkou a zázvoru skoro 50g, po týdnu kvašení s kvasinkami California Ale (3 polévkové lžíce rozjetých co mi zbyly z přípravy "Plzeňského Guinesse")jsem stáčel při stupňovitosti cca 4,5 a ještě 2 dni nechal dokvašováním v uzavřených lahvích nasytit CO2 (celou dobu kvašení probíhalo pouze v hrnci s těsnou poklicí, při +- 21 °C). Výsledek je naprosto skvělý jak pro mně tak i pro zůčastněné totální nepivaře... :)
PS: kdyby vás zajímalo něco konkrétního, nebo něco nač jsem zapoměl, nebojte se zeptat :)
Vyhledávání
1. 1 Galon vody
2. 1 unce kořene zázvoru
3. 1 libra krystalového cukru
4. 2 unce citrónové šťávy
5. kvasnice, 1/2 pinty na 9 galonů
6. vyzina (vyzí klih), 1/2 pinty na 9 galonů
Výrobní doba: 2 týdny.
Ke každému galonu pramenité vody přidáme jednu unci nakrájeného bílého zázvoru, jednu libru krystalového cukru, a dvě unce (nebo tři velké lžíce) citrónové šťávy. Vaříme přibližně jednu hodinu.
Po částečném zchladnutí a usazení spodiny stočíme z kalů a přecedíme přes jemné síto do kvasné nádoby. Po ochlazení na 25 stupňů Celsia přidáme kvasinky, v poměru půl pinty kvasinek na 9 galonů roztoku. Necháme kvasit při pokojové teplotě dva dny. Během této doby roztokem šestkrát až osmkrát zamícháme.
Po dvou dnech stáhneme nápoj do sudu, který udržujeme plný až po okraj zátkovnice, u které pak průběžně sbíráme vystupující kvasnice lžící.
Za čtrnáct dní přidáme půl pinty čeřidla (použijeme kvalitní vyzinu nebo lístkovou želatinu rozpuštěnou v pivě) na devět galonů. Jestliže kvašení proběhlo správně, tak vyzina výrobek vyčistí.
Sud udržujeme stále plný a vystupující částečky kalu sbíráme lžící u zátkovnice.
Po vyčeření výrobku (asi za 24 hodin) stočíme do lahví a dobře zazátkujeme. Nápoj necháme asi čtrnáct dní ve sklepě uzrát. Pijeme převážně v letním období pro osvěžení.
(Dle rodinného receptáře, z r. 1819.)
1. anglický galon = 4,546 l
1. anglická libra = 0,454 kg
1. pinta = 0,568261 l
1. unce tržní = 28,3495 g
1. unce lékárnická = 31,1035 g