Komentáře
článku: Pivní extremismus
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Právě jsem ochutil 90 minute Imperial IPA a jsem asi ve stavu beztíže a v jiné dimenzi, protože to je naprosto neskutečně nejlepší IPA, kterou jsem kdy pil!
pivo je strašně dobrý doporučuju káždému ho ochutnat
U piva 120 Minute IPa se nejedna o stupnovitost, ale opravdu o obsah alkoholu.
Nejsem sice chemik a odborník na pivní kvašení ale 21% neznamená množstvý alkoholu ale objem cukru který se při výrobě piva používá proto taky např Plzeň 12° obsahuje jen 4,4 % alkoholu a např Platan 11° 4.9%
ráda by jsem se zeptala jestli má někdo zkušenosti s pivní tankem a počítadlem.nesedí nám litry piva které byly vyčepované i nevyčepované.Dá se počítadlo OBEJIT??děkuju za všechny postřehy
Sice nejsem odborník na chemii kvašení, ale pokud vím, tak chemici zásadně používají hmotnostní zlomky a ne objemové!
Proto jestli jak říkáte je ta hranice 18 %, tak tipuji, že se má na mysli 18 % hmotnostně. A jelikož ethanol má menší hustotu než voda, bude odpovídající objemová koncentrace (% vol.) větší.
Ale berte tuto poznámku prosím s rezervou.
Proto jestli jak říkáte je ta hranice 18 %, tak tipuji, že se má na mysli 18 % hmotnostně. A jelikož ethanol má menší hustotu než voda, bude odpovídající objemová koncentrace (% vol.) větší.
Ale berte tuto poznámku prosím s rezervou.
K hodně silným českým pivům patří i Jubiler z pivovaru Vyškov. Ten má 7,5 % alkoholu a co se týká stupňovitosti tak se defakto jedná o 17-ku, respektive 16,8-ičku (symbolika s datem založení pivovaru - 1680). Předevčírem jsem ho zkusil. Byly na něj velmi dobré reference a musím uznat, že je to dobrota. Je pravda, že jedna třetinka mně úplně stačila, na jistou dobu jsem byl velmi příjemně "paralyzován", ale zážitek za to rozhodně stojí. Je to chuťově plné hutné pivo, ale bez lihového ocásku, který je pro většinu piv s podobným obsahem alkoholu typický a který mně vadí. Samozřejmě jedna maximálně dvě třetinky a dost..Jubiler se panu sládkovi opravdu vydařil.
Co se týká černých silných piv tak k dobrůtkám rozhodně řadím např. i Lion Stout ze Srí Lanky. Tento černý "lev" má 8% alkoholu a je to síla. A i když v něm už trochu ta lihová chuť je poznat, pořád je to v mezích, které se dají ještě chuťově tolerovat.
Co se týká černých silných piv tak k dobrůtkám rozhodně řadím např. i Lion Stout ze Srí Lanky. Tento černý "lev" má 8% alkoholu a je to síla. A i když v něm už trochu ta lihová chuť je poznat, pořád je to v mezích, které se dají ještě chuťově tolerovat.
I mně se zdá, že to lihové číslo je pro přírodní kvašení poměrně vysoké.Sám bych byl rád, kdyby se něco podobného mohlo udát, ale nevím, nevím. Snad nějaký odborník by se k tomu mohl vyjádřit.Na vojně jsem byl s jistým Vendou Veverkou a Jurou Morávkem, oba byli biochemici a i pivo měli rádi. Ti by snad mohli.
No, nejsem specialista na kvasnou chemii, ale co jsem tak zaslechl od kolegu, tak hranice prirozeneho obsahu alkoholu, dosazitelneho kvasenim byla nekde okolo 18%. Muze to nekdo rozvest?
Vyhledávání