úvod
homepage

Pivní extremismus vytisknout článek

Přidáno: 23. června 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,13 hodnotících Hodnotících: 35 počet zobrazení Zobrazeno: 6844x

Jak to tak bývá, najdeme v každém koutku všedního života extrém. Stačí
se dívat na komerční televizi, kde nás extrémy ve všech možných podobách
mají za úkol přitáhnout právě k tomu danému televiznímu kanálu.

Všichni ti bratři, velcí či neviditelní, v nás mají vyvolat pocit údivu, který tomu, kdo za licenci zaplatil, má urvat větší díl z koláče sledovanosti. Extrémy najdeme ale i v běžných životních situacích, najdeme je také u předmětů denní spotřeby. Někdy mívají charakter úsměvné blbiny, jindy myšleny vážně, se snaží zapsat do knihy, které tyto počiny již nějaký ten pátek sledují a jejíž jméno nemá daleko k jednomu proslavenému pivu, barvy černé jako noc. Extrémy najdeme i u jídla. Stačí se trochu zamyslet a většína z nás si vzpomene, že už někdy četla o největším dortu, hod dogu, vánočce, či jiné dobrotě.

I svět piva má své rekordmany. Pro českého konzervativního pivního konzumenta je to sice věc nevídaná, ale ten kdo popustí trochu uzdu své fantazii, nebude litovat. V českých zemích je pivní extrémismus spojován zejména s původní stupňovitostí extraktu mladiny, kdy na trhu lze najít několik piv s číslem 20 a vyšším. Se stupňovitostí koresponduje i obsah alkoholu, kde pouze dva čeští zástupci překonávájí pro nás magickou hranici 10%.



Ve světě jsou však tyto hranice považovány za celkem běžnou záležitost. Stačí nahlédnout do análů a zjistíme, že nesilnější pivo spodního kvašení Samichlaus, vařené v sousedním Rakousku, nás omámí svými 14% alkoholu. U piv svrchně kvašených se dostáváme ještě mnohem dál, a to až za hranici dvaceti procent, jako v případě piva Utopia z pivovaru Sam Adams z Bostonu ve Spojených státech. A to se prosím stále bavíme o procentuálním obsahu alkoholu / objemovém /, ne o stupňovitosti piva.

Ona ta Amerika i v pivu je věrná své všeobecné image a tradici - všeho více, a pro jistotu ještě jednou tolik. Proto zde hamburger je minimálně dvojitý, auta větší, domy vyšší. U piva se extrémismus neprojevuje jen u obsahu alkoholu, ale i po jiných stránkách. Myslíte si, že piva u nás vařená jsou hořká? Pak vězte, že hořkost našich piv se pohybuje v průměru okolo 30 IBU (= mezinárodních jednotek hořkosti. Jednotka se rovná 1 ml hořkých látek v litru piva ). A právě v Americe najdete piva, jejichž hořkost se udává kolem 100 IBU! Samozřejmě, že v takovémto extrému je už pitelnost výsledného produktu občas diskutabilní. Ono totiž není problém do piva "nacpat" spoustu hořkosti, ale zařídit, aby vás výsledný dojem vyzýval k dalšímu napití, to už je kumšt.

A co se stane, pokud spojíte dva extrémy? Tedy obsah alkoholu na úrovni, kdy se česká nejsilnější piva pohybují se svojí stupňovitostí a hořkost, která několikanásobně převyšuje tu, na kterou jsme zvyklí z našeho ležáku? Dostaneme pivo 120 Minute IPA z pivovaru Dogfish Head z amerického státu Delaware.



Tento malý pivovárek, jehož majitel a hlavní sládek Sam Calagione, začínal jako homebrewář v garáži domku svých rodičů, je pivním extrémismem proslavený. Nejenže vaří výše zmiňované pivo 120 minute IPA, ale v jeho nabídce najdete i pivo World Wide Stout, které se svými 18% alkoholu nejsilnějším cernym pivem na světě. Pivní extrémismus (v dobrém slova smyslu) a Sam prostě patří k sobě . A v čem je pivo 120 minute IPA vyjímečné? Stačí uvést dvě čísla: 21% alkoholu a 120 IBU!

Toto svrchně kvašené pivo se kromě velmi dlouhého zrání vyznačuje i odlišným způsobem chmelení. Ono získat v pivu 120 IBU není jen tak. Na rozdíl od českého ležáku, který se během 90-ti minutového vaření (hořké látky obsažené v chmelu se díky varu mění na isomerické deriváty, které dávají pivu onu pověstnou hořkost) chmelí třikrát, chuťovka z pivovaru Dogfish Head má chmelení kontinuální.Po celou dobu 120 minut se každou minutu přidává malá část chmele! A aby toho chmele nebylo málo, hotové pivo se během zrání ještě chmelí za studena po dobu dvou měsíců (dry hoping), což pivu dodává charakteristické chmelové aroma. Sečteno a podtrženo, do piva prostě více chmele a hořkých látek nemůžete dostat!

Kdo se tedy odváží zakoupit si třetinku tohoto hořkého elegána, nechť si připraví asi 13 amerických dolarů. Pokud se vám to zdá příliš, stačí si uvědomit základní charakteristiky tohoto piva a hned je jasné, že vyšší cena k tomuto pivu prostě patří. A jedna dobrá zpráva pro ty méně odvážné na konec. Pivovar Dogfish Head má ve svém portfoliu i piva méně extrémní, i když z úhlu pohledu českého pivaře rozhodně ne " usazená či fádní". Sam Calagione totiž ještě nabízí podobná piva ve verzi 60 Minute IPA a 90 Minute IPA, kdy zvláště "šedesátka" je opravdu velice dobře pitelné pivo.

Pro zvědavého českého pivního fajnšmekra je připravena ochutnávka těchto piv na říjen v rámci akce "Pivní Halloween v Čechách". Stačí sledovat Svět piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 23.02.2011 22:29 Komentovat
90 minute IPA pinkano23.02.2011 22:29
Právě jsem ochutil 90 minute Imperial IPA a jsem asi ve stavu beztíže a v jiné dimenzi,...
p 27.02.2006 10:03
pivo je strašně dobrý doporučuju káždému ho ochutnat
Obsah alkoholu honza13.02.2006 18:16
U piva 120 Minute IPa se nejedna o stupnovitost, ale opravdu o obsah alkoholu.
21% 21%13.02.2006 14:57
Nejsem sice chemik a odborník na pivní kvašení ale 21% neznamená množstvý alkoholu ale...
pivní tank IVETA06.01.2006 21:59
ráda by jsem se zeptala jestli má někdo zkušenosti s pivní tankem a počítadlem.nesedí...
21 % Fyzik28.11.2005 00:53
Sice nejsem odborník na chemii kvašení, ale pokud vím, tak chemici zásadně používají...
Jubiler Tomáš Semrád09.11.2005 07:32
K hodně silným českým pivům patří i Jubiler z pivovaru Vyškov. Ten má 7,5 % alkoholu a...
21% Nikotin27.10.2005 22:56
I mně se zdá, že to lihové číslo je pro přírodní kvašení poměrně vysoké.Sám bych...
Vyhledávání