úvod
homepage

Komentáře

článku: Odhalil jsem tajemství pana Karla Kvapila – nejznámějšího příznivce GGGG

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Takže..., (Zbyněk Holan, 17.04.2007 15:54) celé vlákno | reagovat
....pořád jste se ještě nechytli??? Proč???
Expedice, (Martin Povýšil, 10.04.2007 10:28) celé vlákno | reagovat
Romane, dík za pozvání. Vyloženě mi káplo do noty, protože Váš pivovar už mám zařazený do harmonogramu expedice, takže bych se s tebou stejně potřeboval domluvit. Zítra máme malou degustaci brazilských piv, kde budeme schvalovat i přesný termín výpravy. Předběžně tě mám v plánu 22.6. dopoledne. Ozvi se mi na e-mail. Dík Martin
Ambrosius, (Roman Holoubek, 09.04.2007 17:35) celé vlákno | reagovat
Nepatří to sem, ale odpovídám Martinu Štrosovi. Jak probíhá výběr a s ním spojená únava chuťových buněk - to jsem již popsal zde: http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2007020005

Osobně jsem rád (ale je to jen náhoda), že jsem toto pivo v ochutnávkách neměl, asi bych dopadl jako ostatní co mu dali hlasy. Ano pivo jsem si pak koupil a plně souhlasím - prázdné ve spojení s plochou hořkostí. Na druhé straně nemělo žádné vedlejší chutě a výrobní chyby a proto postoupilo!!!
PI, (Chody, 08.04.2007 23:32) celé vlákno | reagovat
Zapomenul jsem "dle"
To Karel a Štros ad Beroun, (Chody, 08.04.2007 23:26) celé vlákno | reagovat
Nevím, zda jste měli v Berouně zrovna špatnou várku, ale zdejší pivo je opravdu pokaždé jiné, vesměs ale velmi dobré. Nalákal jsem sem kolegy z práce (Plzeň) a dnes již neexistuje jediná služební cesta do Prahy bez zpáteční zastávky pro několik lahví Medvěda, kterého si každý schovává jako lahůdku. A vychutnání si zdejšího piva ruku v ruce s vynikajícím jídlem nemá zde mě chybu.
Co se děje?, (Zbyněk Holan, 08.04.2007 22:28) celé vlákno | reagovat
Skutečně na výzvu téměř nikdo nereaguje, a to pod článkem o "nejlepším" pivu GG bylo přes 100 komentářů... komón evrybády!

to Roman Holoubek, (Martin Štros, 08.04.2007 21:54) celé vlákno | reagovat
Musim přiznat, že ani mně minulé léto v Berouně pivko nechutnalo, hlavně ta světlá jedenáctka.
Zato bych rád jmenoval Chýni, kde se vaří pivo stále výborné !
BTW - chtěl bych se zeptat Romana Holoubka, jestli si někdy po degustacích v Táboře dal pivo Ambrosius. Já ho vyzkoušel tedka v pátek a byl dost hořký a nedobrý... něco jako radegast ... nechápu, jak mohlo vyhrát dvanáctku roku ?!?
To Roman Holoubek, (Karel, 08.04.2007 20:23) celé vlákno | reagovat
S vašimi názory se dá jen souhlasit. Ale proč je nedotáhnout do konce? Zatímco se tady pořád nadává na Géčko nebo Staropramen, decentně se říká "některé minipivovary" mají občas/často špatné pivo. To se bojíme jmenovat? Nebo je tu nějaká falešná solidarita? Já jsem si loni natěšeně přivezl 4 PETky z Berouna, a to pivo bylo skutečně hnusný, v podstatě na vylití. Snad to byla jenom nepovedená várka.
To Zbyněk Holan a Honza Kočka, (Roman Holoubek, 08.04.2007 17:45) celé vlákno | reagovat
Díky Honzo a Zbyňku.
Očekával jsem, že právě teď bude nějaká diskuze nad někdy velmi rozdílnou kvalitou piv z restauračních pivovarů. Holt, někdy báseň a někdy pivo plné chyb. U někoho občas, ale znám i pár takových, kteří mají svůj špatný den příliš často.

Tento server je plný nadšenců piva a čím menší, tím lepší. U mne to platí také!!! Ale má láska není zaslepená a pokud mi dané pivo z nějakého důvodu nechutná (mám na mysli výrobní vady a nedodržování technologie - většina věcí pak je na výsledku vidět), tak se nestydím a na místě sládkovi, či obsluze (zajímá-li je můj názor) sdělím.

Ale většina diskutujících pod článkem Karla Kvapila, jako by tento článek vůbec nečetla. Nebo se vyjadřujete jen a zásadně hanobně vůči všemu z velkovárenských a ostatní je OK?

Proto vznikly oba články, nešlo zde primárně o aprílový žert.

To Martin Povýšil - kdy se zase potkáme? Zvu tě i s partou k nám do pivovaru.
jaro stovko, (Martin Štros, 07.04.2007 21:41) celé vlákno | reagovat
vypadá to, že jsi příspěvek, na který reaguješ, příliš nepochopil ;-)
reakcia na Martina Povýšila, (jaroslav stofko, 07.04.2007 21:18) celé vlákno | reagovat
Martin ,nehnevaj sa, ale súhlasiť s "Karlom Kvapilom" s tým pivom U Bulovky,tak to je trochu vrchol.To pivo je tisíckrát lepšie ako Gambáč,to sa absolútne nedá porovnať. To pivo v minipivovare u Bulovky-Richter Brewery nemá žiadnu chybu, nehnevaj sa (nezlob se),ale ty nevieš čo je dobré a zdravé pivo. s pozdravom jaro







Super, (Tomáš Semrád, 07.04.2007 20:21) celé vlákno | reagovat
Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!
Ještě, že jsem tam nenapsal žádnou reakci, a jak mě cukalo, vlastně napsal, pak ji však smazal, prozřetelnost moje, teď byste ze mě měli prdel, jak jsem si na vějičce pošmáknul...
Karle, dobrý!, (Martin Povýšil, 07.04.2007 10:53) celé vlákno | reagovat
Tak to bych do tebe neřekl. Takhle veřejně se přiznat - to chce odvahu. Ale je poznat, že děláš do piva profesionálně.
Např. tvůj postřeh - cituji:"A teď poslední vzorek z Bulovky z minipivovaru – silně zakalené, páchlo po kvasnicích a bylo až moc plné a také mělo výraznou hořkost – fuj, ještě kdyby mělo v sobě zeleninovou chuť jako Eggenberg, tak to by byla koruna všeho." Tak to je vyloženě skvost. :-). Plné pivo - no fuj, že to bereš do úst.
Držím to palce a přeji hodně úspěchů při dalším sebemrskání.
Martin Povýšil, SPT Jihlava
omluva, (Njorloj, 05.04.2007 13:32) celé vlákno | reagovat
grafomanum a pismoznalcum se za predchozi prispevek omlouvam - metr ode me sedi sef a ja v napeti, kdy se otoci a musim prepnout okno, nestiham kontrolovat gramatiku ani pravopis, ale snad pochopite...:-) :-)
I maly chybuji, (Njorloj, 05.04.2007 13:31) celé vlákno | reagovat
Ano, muzeme se oprit i do malych, to neni problem, nejsou svate a chybuji stejne jako ostatní – ale me se libi, ze z principu nevari hnus, který vydavaji za tradicni cesko pivo, ze zakladu treba neredi vodou. Myslim, ze je kazdemu jasne, ze v lete, kdyz se nestiha prevladnou vetsinou nizke pudy ekonomicke :-) a něco malo se osuli. Kadopadne se da ale rict, pokud je jista kvalitova rezerva a je z ceho brat, tak se to da snest (treba zkratit nejaky ten den zrani při klasickem 60ti dennim je asi něco jineho, nez kracovat klasicke 10tideni odlezeni). Kazdopadne to co nejmene musí zaznamenat zakaznik, zvlaste ten staly. Takze ja osobne obas nejake chbycky odpustim – male chybicky bych odpustil i velkym.Jako priklad uvadim, dle meho, nedavno zkazenou varku packeho Kumburaku, ten ma vzdy cestne misto v lednici, ale ona lahvova varka prosla nejakou nestandardni upravou, po naliti zasumi jako kofola a pena klesne rychlosti blesku, v pivu se pak nachazi cizi nasladla prichut. U toceneho Kumburaku jsem podobny pokles nezaznamenal, kazdopadne verim, ze další varka uz bude OK. Zkuste treba porovnat Svijanskou 11ku v lete a v zimne – nejen ja vidim velky rozdil – duvod je dle meho jasny – 11ka tvori prevaznou část produkce Svijan a prazaci v Ceskem raji pijou jako o zivot (prazak není oznaceni obyvatele města Prahy) :-) :-) :-), ale to vsechno jsou zcela odpustitelne chybicky, kterych si dle meho vsima kazdy. Kdyz si koupim vzorek me neznameho piva, zkousim ho sehnat i pozdeji a teprve pote vynasim vlastni soud a hodnoceni. Pokud nechutna poprve, je mozne, ze pivovar neco pochybil at uz schvalne nebo ne. Myslim, ze odsuzovani a zdejsi hon na velkovarenske :-), vychazi ze zcela jineho duvodu. Každý pivar dle meho vidi chyby a dokaze to posoudit - nevice pak u toho sveho domaciho pivka.
Správně Honzo!, (Zbyněk Holan, 05.04.2007 10:12) celé vlákno | reagovat
Chtěl jsem reagovat, ale ještě nebyl čas, tedy:

cituji "Už to tady proběhlo víckrát - informace o délkách zrání v mini - tu 2 týdny, jinde 3 týdny, někde měsíc. Ale kde je klasická délka 45-50 dnů na dvanáctku?"

reakce: zrání měsíc to je ještě skvělé, těch 14dní však rozhodně ne!

cituji "...zvyšování teplot při hlavním kvašení, používání extraktů, náhražek sladu. Ale i jiné věci, jako třeba míchání starého piva s rozkvašeným mladým pivem, míchání nepovedené (třeba i zkyslé) várky s jiným pivem, šizení na chmelení, nepořádek (nečistota) nejen na varně, ale i ve sklepě"

reakce: něco z těchto praktik může přinést i zajímavé chuti piva, ovšem pro "cechovního" sládka (třeba toho, který dodržuje RG 1516) to musí být "ee"

cituji "prodávání cizího piva (pod svou značkou - nestíhám-li )"

reakce: proč ne, ale přiznat to!!! - Vážení hosté nyní čepujeme pivo z X......y, protože naše pivo bylo vypito a další není ještě uzrálé, tudíž vám ho nemůžeme nabídnout. Děkujeme za pochopení. - takto by to mohlo vypadat.

A teď proč se to děje (to jest problém i těch velkých - ale tam je to snad jasné ne?), protože sládek a majitel (ekonom) jsou rozdílné osoby! Pouze sládek, který je zároveň i majitelem (nebo je majitel pivovaru v pivovarnictví vzdělaná osoba nebo umí pochopit oč jde) si to může dělat po svém - tedy poctivě pivovarsky! Bohužel realita je realita!!! Proto mě opravdu těší, když se nedějí alespoň vyložené pra...ny! (to samozřejmě platí i pro jednotlivce...!).

A co z toho vyplývá? No přeci, že pivo z malého pivovaru, z minipivovaru i od homebrewáře může být hnusné!!!! Nebojte si to přiznat a nechvalte pivo jen proto, že je od nich! I když je to váš kamarád - např. (ale prosím kritizujte s mírou, protože dokud neuvaříte své pivo - nevíte o co jde - jako já!)

P.S. je dost malých pivovarů, od kterých mě některá piva vůbec nechutnají a jeden, od kterého mi pivo nechutná žádné. Prostě má takovou příchuť (silně železitou), kterou zkrátka opravdu nemusím!

Zdravému rozumu zdar!


Zadna reakce?, (honza, 05.04.2007 07:48) celé vlákno | reagovat
Jak tak koukam, nic nevidim. Roman tu sel v diskusi s kuzi na trh, uvedl konkretni priklady podle nej nesvaru malych pivovaru a ...nic. Zadna reakce z rad ctenaru? Takze je podle vas vse v poradku? Nebo je, rekneme, neeticke upozornovat na to, co obcas i male pivovary provedou? Nebo chyby vuci pivovarskemu kodexu delaji jen velke pivovary, nejlepe ty, ktere jsou soucasti nadnarodnich koncernu...?
zahnání žízně, (MirEgg, 04.04.2007 12:08) celé vlákno | reagovat
To je právě ono, většina bere pivo jen jako obarvenou vodu s jakoustakous chutí k zahnání žízně (na to stačí i lahváč z Lidlu za 3 Kč i se zálohou). Jenže právě ona většina (a samozřejmě zaplacení hospodští) nám, tedy menšině, která v pivu hledá neunifikované chutě, hodně znepříjemňuje život vytlačováním zajímavých piv...
Dobrá zpráva, v 10 km okolí mého města (cca 50x Radegast, 1x Černá Hora, 1x Bernard, 1x Staropramen) jsou i oázy jiného piva (když nepočítám 1x Bernard, 1x Staropramen, 1x Gambrinus): 1x Zubr a 1x Vojkovice! Posledně jmenované jsem ochutnával o víkendu a olizoval se až za ušima, fakt dobrota :-)
Velmi dobrý článek, (CzechBeerMan, 04.04.2007 08:40) celé vlákno | reagovat
Toto je článek mého srdce. Souhlasím se vším. je jedno zda jde o April či ne. tento článek je více než pravdivý
a odráží naší pivní scénu-nescénu.
Neščlo jen o apríl, (Roman Holoubek, 03.04.2007 07:10) celé vlákno | reagovat
Pánové, těmito dvěma články nešlo jen o apríl. Spíše jsem chtěl odlehčenou cestou upozornit na celkem 3 fakta.

1) že jsme různí a většina z lidí bere pivo jen jako prostředek k zahnání žízně, nebo jako součást relaxace a těm nejde o chutě piva - díky tomu může G a jemu podobná piva prosperovat

2) že když má někdo jiný názor, neznamená to že je špatný, jen se na věc dívá z jiného úhlu pohledu - okřídlené to rčení "pravda je relativní"
- a proto se jej také snažme pochopit

3) ani ti nejmenší z minipivovarů (a to platí pro každý obor) nejsou všichni svatí, prostě ekonomika vládne všude. Už to tady proběhlo víckrát - informace o délkách zrání v mini - tu 2 týdny, jinde 3 týdny, někde měsíc. Ale kde je klasická délka 45-50 dnů na dvanáctku? To nemluvím o extrémech typu 90 dní na dvanáctku, takových je nás velmi málo co pivo necháme skutečně zharmonizovat a přirozeně nasytit.
To samé je s podtáčením. Budu konkrétní - podívejte se na Dětenice. Jejich velikost varny a jejich výstavu. V létě nemůžou na 100% stačit se svou produkcí a musí zákonitě nakupovat pivo od někoho jiného. To samé je se Štramberkem. Zvyšování teplot při spílání - opět snaha urychlit výrobu piva z důvodu zvýšené poptávky a nestíhání vyrábět. atd.....
12
Vyhledávání