Komentáře
článku: České pivo roku 2004 - velcí převálcovali malé
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Podle informaci Mgr. Fr. Frantika, sefredaktora mesicniku Kvasny prumysl, si vzorky piv do degustace vzdy vybrali zastupci degustacni komise v pivovare. Neni tedy mozne, ze by si pivovar, at uz maly ci velky, navaril "lepsi" pivo, ktere by podsunul komisi do souteze. JEdine snad, ze by navaril nekolik nekolik set hl varek, zaplnil tim cely skald a modlil se, ze zrovna prijede komise si neco vybrat...
Honza
Honza
Honza
Honza
Otázkou také je, zda degustované vzorky byly totožné s pivem, které výrobci běžně dodávají na trh. Uvařit před soutěží lepší várku není problém pro žádný pivovar, pro velký ani pro malý.
Pokud je mi znamo, degustatori jsou nejen z velkych pivovaru, ale i z tech mensich, z VSCHT a potravinrske prumky. Je jich 24 ( snad se nepletu). Uplatit vsechny by asi bylo tezky.
Vysledky kontroluje a na prubeh souteze dohlizi Vyzkumny UStav pivovarsky a sladarsky (www.beerresearch.cz), ktery tez dava dohromady (nebo spis zajistuje) analytickou cast souteze. Myslim. ze by nemeli zapoptrebi menit bvysledky analyz.
Je mi jasne, ze tim, ze male pivovary neprorazi a nejsou videt, muze to svadet k tomu, ze se nadrzuje velkym, ktere to ani nemaji zapotrebi.
Dalsi otazka taky je, kolik malych ci mensich pivovaru se zucastnilo...
Honza
Vysledky kontroluje a na prubeh souteze dohlizi Vyzkumny UStav pivovarsky a sladarsky (www.beerresearch.cz), ktery tez dava dohromady (nebo spis zajistuje) analytickou cast souteze. Myslim. ze by nemeli zapoptrebi menit bvysledky analyz.
Je mi jasne, ze tim, ze male pivovary neprorazi a nejsou videt, muze to svadet k tomu, ze se nadrzuje velkym, ktere to ani nemaji zapotrebi.
Dalsi otazka taky je, kolik malych ci mensich pivovaru se zucastnilo...
Honza
O nesporných kvalitách 14° piva Baron Trenck, Black draka nebo Červeného draka se přít nebudu, jsou to vynikající speciály, vzrušená debata se tady totiž vede kolem tradiční 10° a ležáku a jejich pochybném zisku druhých míst v anketě. Nebo jinak, všechny nás dosti mrzí hegemonie velkých pivovarů obecně, a když si k tomu zavzpomínám na chuť Litovelské desítky u nás za rohem, pak je mi z výsledků dost smutno
JAk to tady ctu,tak me napada, ze tu nejspis nikdo neochutnal Barona Trencka nebo Black Draka. Mozne by potom zmenil nazor. respektive jsem o tom dost presvedcenej...
Honza
Honza
Už několik let se marně snažím přijít na to, proč má Starobrno tak strašlivou pověst. Já osobně jsem na něm nikdy nic divného nepozoroval a vždycky jsem ho považoval spíš za průměr, který ani neuchvátí, ani neurazí.
Rovněž odmítám věřit historkám o akutních průjmech jinak zdravých lidí způsobených vypitím rozumného množství jakéhokoliv u nás běžně dostupného piva. Samozřejmě nekontaminovaného, nezkaženého atd...
Rovněž odmítám věřit historkám o akutních průjmech jinak zdravých lidí způsobených vypitím rozumného množství jakéhokoliv u nás běžně dostupného piva. Samozřejmě nekontaminovaného, nezkaženého atd...
Jinak pro vasi informaci v listopadu budeme pokracovat v anonymnich moderovanych degustacich. Tentokrat to budou dvanactky. Bude to deset piv, pulka z Cech, druha z Moravy, pulka velke pivovary, druha male. Do degustace zahrneme i vitezna piva.
Poprve s nasi degustaci vyjedeme i mimo Prahu- zatim jsou dojenany Klatovy a Brno.
honza
Poprve s nasi degustaci vyjedeme i mimo Prahu- zatim jsou dojenany Klatovy a Brno.
honza
Svaz vyhlasuje v degustacni soutezi jen prvni tri mista, v oblibe novinaru prvnich sest. Vsechny tedy mate v nasem clanku.
Honza
Honza
nevíte někdo, kde se na netu potulují celkové výsledky soutěže ? dík.
Jejikož se podobné pravdě nepodobné výsledky v "nejprestižnějších" soutěžích stávají pravidlem, asi bude nejlépe, když je poctiví výrobci budou do budoucna bojkotovat. Ať si velkovýrobci "navzájem pochválí svá díla a rozdělí se o ceny" !
Samoser vítězem, kam to spěješ národe pivařů???,
(Marek Richtár, 05.10.2004 09:18)
celé vlákno | reagovat
Nechápu, nerozumím, a nejde mi do hlavy jak je to možné,
že něco takového jako je RADEGAST mohlo uspět. "RYCHLOKVAŠKY" - pivní napodobeniny, které jsou s prominutím "ojebány" o vše co pivo dělá pivem, hýbou světem. Byly ovšem časy kdy Radegast patřil mezi mé oblíbené značky. Ty časy jsou však nenávratně pryč. Budeme lidem blbnout hlavy přihlouplými reklamními spoty. O tradici,kvalitě, o bohu přátelství. S pivovaru radegast se stala pouze a jen továrna na cosi co je pod hrdým názvem PIVO dodáváno do celého světa. Je to hnus, kvantita,kvantita,kvantita na úkor kvality. Jak může jeden pivovar vařit tak tradiční značky jako jsou KOZEL,PILSNER URQUELL, a přitom tvrdit, že je stejně kvalitní jako uvařené v domovském pivovaru? Tady u nás na sevrní moravě je Kozel
a plzeň nepitná. Stačí však zajet do jiného koutu naší republiky konkrétně do Prahy a zcela zodpovědně mohu říci,
že ony dvě značky jsou v těchto místech skutečným nefalšovaným tradičním českým pivem. Kde byli všichni ti ochránci českého piva všichni ti pivní bozi, když se rozhodovalo? Zřejmě seděli s "Bohem přátelství"a nechali se uplatit.
že něco takového jako je RADEGAST mohlo uspět. "RYCHLOKVAŠKY" - pivní napodobeniny, které jsou s prominutím "ojebány" o vše co pivo dělá pivem, hýbou světem. Byly ovšem časy kdy Radegast patřil mezi mé oblíbené značky. Ty časy jsou však nenávratně pryč. Budeme lidem blbnout hlavy přihlouplými reklamními spoty. O tradici,kvalitě, o bohu přátelství. S pivovaru radegast se stala pouze a jen továrna na cosi co je pod hrdým názvem PIVO dodáváno do celého světa. Je to hnus, kvantita,kvantita,kvantita na úkor kvality. Jak může jeden pivovar vařit tak tradiční značky jako jsou KOZEL,PILSNER URQUELL, a přitom tvrdit, že je stejně kvalitní jako uvařené v domovském pivovaru? Tady u nás na sevrní moravě je Kozel
a plzeň nepitná. Stačí však zajet do jiného koutu naší republiky konkrétně do Prahy a zcela zodpovědně mohu říci,
že ony dvě značky jsou v těchto místech skutečným nefalšovaným tradičním českým pivem. Kde byli všichni ti ochránci českého piva všichni ti pivní bozi, když se rozhodovalo? Zřejmě seděli s "Bohem přátelství"a nechali se uplatit.
To je neskutečné co si lze za peníze dnes pořídit. Také si asi vytvořím svou soutěž a pak budu vyhlašovat své vítěze. Startbrno na druhém místě.
Doufám, že je to celé jenom nějaká šaškárna v té okurkové sezoně!
Doufám, že je to celé jenom nějaká šaškárna v té okurkové sezoně!
Tak se nějak nestačím divit. To že Starobrno sbírá "úspěchy" na domácím bojišti Pivex bych byl částečně díky tomu domácímu prostředí schopen pochopit, ale že se vyšvihne na druhé příčky v soutěži mimobrněnské se mi zdá jako sci-fi. Každý průměrný brněnský občan jako já přece ví, že produkty pivovaru Starobrno mají prvořadě za úkol decimovat sliznice trávícího traktu počínaje chuťovými pohárky přes žaludek, střeva až po jeho úplný konec. Nejotřesnějším příkladem budiž chyba mé sestry, která, nevěda vážných skutečností, navštívila pivovarskou restauraci na Mendlově náměstí a po vypití jednoho 10° piva nevalné chuti, barvy a jarové pěny se odebrala domů. Žel projevila se známá průjmová vlastnost brněnského piva jež ji okamžitě zahnala na rušném Mendlově náměstí do keříčků mezi bezdomovce .... kteří si o ní povídají dodnes.
No a o Kozlu bych se raději ani nerozepisoval.
No a o Kozlu bych se raději ani nerozepisoval.
Vyhledávání
O prubehu souteze lze psat nekolik stranek ale budu strucny. Vsechna piva se degustuji anonymne - nikdo z degustatoru nevi co prave pije a nedozvi se to ani zpetne, takze neni mozne, aby nekdo z ucastniku vedome nadrzoval te ci one znacce. Co se tyce hodnoceni, tak kazdy degustator vyplnuje degustacni protokol, ktery musi i vlastnorucne podepsat, aby byl tento protokol zarazen do vysledku. Na cely prubeh souteze dohlizi statni notar.
Mozne rozdily mezi nazory degustacni komise a beznym spotrebitelem v hospode mohou byt zpusobeny faktorem nazyvanym "pitelnost" - ta se poradne projevi az pri vypiti vetsiho mnozstvi piva, coz vzhledem k mnozstvi vzorku, kteremu jsou degustatori vystaveni, neni mozne realizovat. Degustatori proto posuzuji predevsim vzhled piva, charakter a intenzitu vune, charakter jednotlivych slozek chuti a jeji celkovou vyrovnanost.
Co se tyce vyberu degustatoru, tak komise je slozena ze zastupcu prihlasenych pivovaru, tedy malych i velkych a dale pak dalsich organizaci pr. VSCHT, SPSPT (jak jiz uvedl Honza)
- je jednoduche napsat "giganti si to zaplatili" ci "je fascinujici co se da za penize poridit" pokud ovsem neznate souvislosti...