úvod
homepage

České pivo roku 2004 - velcí převálcovali malé vytisknout článek

Přidáno: 4. října 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,8 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 4968x

Minulý čtvrtek v hotelu Intercontinental v Praze nastala ona velice očekávaná chvíle. Proběhlo zde vyhlášení výsledků nejprestižnější degustační soutěže u nás, soutěže České pivo roku 2004. Výsledek se dá popsat jednoduše: radovali se velcí, malým zbyly o

Radegast Premium, jehož výrobcem je Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovar Radegast, se stal mezi 31 přihlášenými značkami vítězem kategorie světlé ležáky v nejprestižnější soutěži českých piv České pivo roku 2004, kterou vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (www.cspas.cz) společně s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským. Na druhém místě se umístilo Starobrno Ležák, jenž se vyrábí v pivovaru Starobrno, a. s., a třetí místo obhájil Velkopopovický Kozel Premium z Pivovaru Velké Popovice, který patří do skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s.

V kategorii světlá výčepní piva, do které bylo přihlášeno 26 značek, se na třetím místě umístilo pivo značky Velkopopovický Kozel světlé výčepní od stejného výrobce, na druhém místě skončil loňský vítěz Starobrno Tradiční, jehož výrobcem je Starobrno, a. s. Vítězem se stal Janáček Patriot, vyráběný Pivovarem Janáček, a. s., z Uherského Brodu.

 Výrobní ředitel pivovaru Janáček, ing. Petr Horehleď, přebírá ocenění za první místo v kategorii světlé výčepí pivo.
Výrobní ředitel pivovaru Janáček, ing. Petr Horehleď, přebírá ocenění za první místo v kategorii světlé výčepí pivo.

U přihlášených vzorků jsou zkoumány senzorické vlastnosti piva a vyhodnocuje se, která piva nejlépe chutnají. Specifikem této nejprestižnější soutěže u nás, kterou jako jedinou akci svého druhu vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven, je, že součástí testování piv jsou i analytické rozbory. Ty zjišťují původní koncentraci, obsah alkoholu, barvu a obsah oxidu uhličitého v nápoji. Dalšími posuzovanými kritérii jsou pěnivost piva, hodnota pH-koncentrace vodíkových iontů a též další vybrané analytické parametry. Analýzy provádí akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS), a. s., v Praze. Ten také odpovídá za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků.

Odborná soutěž České pivo roku 2004 navazuje na předchozí ročníky a na akce pořádané v rámci zaniklého veletrhu PIVEX. Soutěž je vyhlašována pouze pro piva vyrobená v ČR a podobně jako anketa o popularitě piv Naše pivo 2004 je součástí projektu České pivo. Ten byl Českým svazem pivovarů a sladoven vyhlášen v prosinci 1999 a zahájen v létě roku 2000. Projekt je dlouhodobý a neklade si za cíl přesvědčovat formou nákladné reklamní kampaně o přednostech té které značky piva. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organizmus. Dalším cílem projektu je rovněž zlepšení image piva. Vysoká kvalita a vynikající parametry českých piv potvrzují, že tento nápoj patří nejen do hospod a hospůdek, ale má své místo v restauracích té nejvyšší úrovně a je vhodný i při slavnostních příležitostech. Projekt České pivo si klade za cíl oslovit i další cílové skupiny, k nimž patří např. ženy a mladší generace. V pořadí šestý ročník projektu bude slavnostně vyhlášen v listopadu během Slavnosti nového piva.

Malá rekapitulace.
Soutěžní degustace proběhla ve dvou, dnes již klasických kategoriích: v kategorii světlé ležáky a kategorii světlá výčepní piva. Z devíti možných ocenění (3 místa v obou výše zmíněných kategoriích plus tří umístění v anketě novinářů), jich velké pivovary pro sebe získaly sedm, z toho pivovary sdružené kolem Plzeňského Prazdroje celkem pět. Bernard se dělí o třetí místo se známějším pivovarem z Českých Budějovic u novinářů. Jediný pivovar Janáček dokázal prolomit hegemonii velkých pivovarů. Navíc po letošním prvenství v degustační soutěži Pivex je to další významné ocenění kvalit tohoto piva (rozhovor s výrobním ředitelem a vrchním sládkem v jedné osobě, ing. Horehleděm, přineseme ještě tento týden).

Co dodat závěrem?
Nedá mi to, abych se zde neodkázal na článek, který jsem pod titulkem Pivní Grand Slam (ZDE) publikovali na našem serveru na jaře tohoto roku. Podle mého názoru je toto cesta, jak ještě více zviditelnit úspěchy jednotlivých pivovarů při degustačních soutěží.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 15.10.2004 10:26 Komentovat
degustace Ceskeho Piva Ondra Koucky15.10.2004 10:26
Rovnez se priklanim k nazoru Jirky Kani - neverim, ze by jakekoli pivo u nas prodavane melo za...
Vyber vzorku piv Honza12.10.2004 16:01
Podle informaci Mgr. Fr. Frantika, sefredaktora mesicniku Kvasny prumysl, si vzorky piv do...
Vzorky a běžně dostupné pivo Standa07.10.2004 17:48
Otázkou také je, zda degustované vzorky byly totožné s pivem, které výrobci běžně...
Vysledky degustace Honza07.10.2004 16:37
Pokud je mi znamo, degustatori jsou nejen z velkych pivovaru, ale i z tech mensich, z VSCHT a...
Starobrno Karel Bidlo06.10.2004 13:58
O nesporných kvalitách 14° piva Baron Trenck, Black draka nebo Červeného draka se přít...
Starobrno? Starobrno... Honza05.10.2004 21:34
JAk to tady ctu,tak me napada, ze tu nejspis nikdo neochutnal Barona Trencka nebo Black Draka....
Starobrno Jiří Kaňa05.10.2004 14:14
Už několik let se marně snažím přijít na to, proč má Starobrno tak strašlivou pověst....
Listopadova degustace 12 honza05.10.2004 10:28
Jinak pro vasi informaci v listopadu budeme pokracovat v anonymnich moderovanych degustacich....
Vyhledávání