úvod
homepage

Komentáře

článku: Cantillon - Po belgických pivovarech II.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Pivo beersel, (Honza, 31.05.2004 22:25) celé vlákno | reagovat
Drie Fonteinen - myslim ze jde o pivo Beersel, coz je psenicne pivo se sladovanou psenici bez prisad beznych v Belgii u techto piv - takze spise takove organicke psenicne pivo bavorskeho typu
Oud Beersel, (Jiří Jobánek, 31.05.2004 22:20) celé vlákno | reagovat
V Oud Beersel jsme byli pravděpodobně tedy těsně před zavřením bylo to v prosinci 2003. Ještě jsme absolvovali prohlídku a vzali si čtyři kartony piv, to mě mrzí, že už jej pravděpodobně neobnoví. V Drie Fonteinen jsme byli samozřjmě taky, ale bohužel ne na exkurzi. Pouze jsme konzumovali, ale to ke spokojenosti stačilo, pivo v tradičních keramických džbáncích čepované ruční pumpou, jen smutně vzpomínám... Jejich lambic je fantastický.

Všiml jsem si, že vaří i nějaké "normální" pivo, ale my jsme je nezkoušeli, nemohli jsme se od jejich lambicu odtrhnout. nevíte, jaké je to pivo? Navštívili jsme samozřejmě i Lambeek, v pivnici na náměstí mají dokonce točený Kriek Boon- geniální+ kompletní boonův sortiment.

Před asi osmi lety tam v jedné pivnici měli točený Vámi zmiňovaný Jacobins Kriek. No tyhle západovlámské lambicy mě nejdou moc pod fousy. Naposledy jsme zkoušeli i ST. Luis, ale není to zkrátka ono, ale kyby jej měli tady u nás, tak bych se nezlobil.
Oud Beersel a dalsi..., (honza, 28.05.2004 09:56) celé vlákno | reagovat
Sakra, Vy tedy mate prehled:)). Opravdu se jedna o Oud Beersel. Stary pan uz nechtel varit a tchan, ktery ho par let zaskakoval, z nejakych duvodu nechtel pokracovat. a ted by jim to ani nepovolili.

Vsechny zasoby skoupil Armand Dabelber, ktery zije ve stejnem mestecku a sam ma nyni krome bledovani lambiku a malou varnu.

Navic je predseda spolku Horal, ktery sdruzuje male lambikare a lobuje za zachovani tradic, ktere se holt nyni prici hygienickym predpisum.

As Lindemans- zajimavy jev- nejsladsi kriek, jaky v BElgii je. Uspel ale na marickem trhu, kde se v barech prodava za 5-6 dolaru tretinka, ale protoze vyrobou nestaci, vetsina ostatnich vyrobcu zacina vice sladit a radi jim "vypomahaji". Napriklad je pivovar Bockor, ktery delal Kriek Jacobins, nyni Kriek Max, a je sladkost opravdu max. Jsou ale i dalsi pivovary...
Moc pěkné fotky, (Jiří Jobánek, 28.05.2004 08:17) celé vlákno | reagovat
ještě jsem chtěl dodat, že oceňuji ty krásné forografie, zachycující skvěle atmosféru v pivovaru. Skoro jako bych byl v Cantillonu :).
Ach jo., (Jiří Jobánek, 28.05.2004 07:40) celé vlákno | reagovat
Tomu snad nelze ani uvěřit, že by chtěli zavřít takový klenot.
Ty "čisté" provozy jsem viděl u Lindemanse, nerezové tanky, moderní měděná varny, všude čisto ap. Ne snad, že bych si l Lindemans nedal, ale je na můj vkus příliš sladký. To Cantillon je fakt špička, trpký svíravý, no nádhera. Byl jsem tam asi před 1 1/2 rokem snad již potřetí a pokaždé jsem byl naprosto okouzlen. Je ten malinký producent lambicu zavřený pivo Vandervelden- Oud Beersel z Beerslu? To je skutečně hrůza pamatuji si ješhě před 10 lety vynikající značky z pivovaru De Neve, Shepdal, Vander Linden, Halle a blender De Koninck, všem už bohužel odzvonila hrana, je to k vzteku.
Nejraději bych sedl na vlak a jel do Bruselu zkoupit poslední zásoby:-) Doufejme, že nakonec zvítězí ten zdravý rozum!
PS: pro ty co jedou do Bruselu v blízké době- cena vstupného byla ještě před 1 a 1/2 rokem 3 Euro včetně ochutnávky- guezue a kriek.
Hygiena, (Honza, 27.05.2004 14:32) celé vlákno | reagovat
Ono to z te treti fotky neni tak videt ( na druhe je to mzona lepsi), ale kvuli muskam ovocneho kvaseni se dari pavouckum, kteri maji mezi sudama roztahane svoje site...Ne ze by pivo mela byt pozivatina, ale preci jen na prisme hygienicke normy je toto prilis-alespon pro bruselske byrokraty. jeden malinkaty producent lambiku zavrelprovoz aby se za dva roky pokusil o obnovu a uz nedostal povoleni. Ostatnim doposud fungujicim hrozi, ze budpu muset prejit na "cisty" provoz, jinak jim hrozi zanik. Jenze jakdat dohromady hygienicke predpisy a tradicni vyrobu lambiku? Snad zvitezi rozum nad predpisy:)
EU, (Jiří Kaňa, 27.05.2004 14:04) celé vlákno | reagovat
Zaujala mě tato věta pod jedním obrázkem: "Komisaři EU přes hygienu z tohoto obrázku nemají radost a hodlají provozovny lambiku uzavřít"
To je spekulace, nebo fakt? Jak z takového utěšeného výjevu (sudy plné zrajícího piva) může někdo nemít radost?
Vyhledávání