úvod
homepage

Cantillon - Po belgických pivovarech II. vytisknout článek

Přidáno: 27. května 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,05 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 5375x

Cantillon je druhým pivovarem, který lze navštívit krátkou chůzí z centra Bruselu. Na rozdíl od Belle-Vue se jedná vlastně o funkční muzeum, ne typický pivovar, s výstavem necelých tisíc hl za rok.

Jean-Pierre Van Roy, sládek a pokračovatel tradice, se rád chlubí, že právě jeho pivovárek je ten jediný, kteří vaří opravdový, klasický lambik. Ono totiž už najít tuto raritu vyžaduje velkou dávku trpělivosti, protože zvenku budova pivovaru vypadá jako přerostlá garáž. Uvnitř vás hned při vstupu "udeří" do nosu vůně (pro některé snad i zápach) typická pro malé producenty lambiku.

 Pivo zraje v dubových sudech
Pivo zraje v dubových sudech
Ovocné kvašení s sebou přináší i ovocné mušky
Ovocné kvašení s sebou přináší i ovocné mušky
 Komisaři EU přes hygienu z tohoto obrázku nemají radost a hodlají provozovny lambiku uzavřít
Komisaři EU přes hygienu z tohoto obrázku nemají radost a hodlají provozovny lambiku uzavřít

S největší pravděpodobností se vám nepodaří navštívit pivovar v době, kdy se vaří pivo, neboť se tak děje jen sedmnáctkrát za zimní sezónu, která zde začíná koncem října a končí 7.března (poznámka na okraj - další veřejné vaření piva proběhne 6. listopadu 2004). Prohlídku celého místa můžete absolvovat sami, případně s výkladem za poplatek po předchozí domluvě. Těm, kterým stačí základní informace, bude dozajista vyhovovat prohlídka bez průvodce, neboť vše důležité je řádně označeno.

Uvařené pivo se nechá zchladit  v této
Uvařené pivo se nechá zchladit v této
Syn sládka při filtraci
Syn sládka při filtraci

Na závěr prohlídky si zde můžete zakoupit jak literaturu o lambiku, tak i samotné pivo, které se zde vaří. Můžete si i sestavit malé dárkové balení dle vlastního výběru. Z nejznámějších zdejších piv, která se vyvážejí i do Japonska a USA, jsou to hlavně Geuze, které vzniká blendováním 1,2 a tři roky starého lambiku, dále pak kriek (150 kg belgických višní na 500 litrů piva) a Rose de Gambrinus s přísadou malin (též 150 kg ovoce na 5 hl piva).

 Skladování lahví piva Geuze
Skladování lahví piva Geuze

Pro věci neznalé zájemce mám však jedno důležité varování. Piva zdejší produkce nejsou doslazována a tudíž i místní kriek je opravdu velice kyselý. Rozhodně to není nic pro úplné začátečníky, kteří chtějí objevovat belgickou pivní tradici. Těm bych spíše doporučil nejdříve návštěvu pivovaru Belle-Vue, případně večer strávený v jednom z místních barů, kde se většinou podávají ovocná piva doslazovaná. Na druhou stranu návštěva pivovaru Cantillon vám umožní si udělat představu, jaké to bylo ještě před pár desítkami let, kdy v oblasti řeky Senne bylo několik desítek až stovek podobných rustikálních pivovarů.



Pivovar Cantillon - pohled z ulice
Zvenku vypadá pivovar jako
Zvenku vypadá pivovar jako

Foto: Martin Pinkas, Euro

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 31.05.2004 22:25 Komentovat
Pivo beersel Honza31.05.2004 22:25
Drie Fonteinen - myslim ze jde o pivo Beersel, coz je psenicne pivo se sladovanou psenici bez...
Oud Beersel Jiří Jobánek31.05.2004 22:20
V Oud Beersel jsme byli pravděpodobně tedy těsně před zavřením bylo to v prosinci 2003....
Oud Beersel a dalsi... honza28.05.2004 09:56
Sakra, Vy tedy mate prehled:)). Opravdu se jedna o Oud Beersel. Stary pan uz nechtel varit a...
Moc pěkné fotky Jiří Jobánek28.05.2004 08:17
ještě jsem chtěl dodat, že oceňuji ty krásné forografie, zachycující skvěle atmosféru...
Ach jo. Jiří Jobánek28.05.2004 07:40
Tomu snad nelze ani uvěřit, že by chtěli zavřít takový klenot. Ty "čisté" provozy jsem...
Hygiena Honza27.05.2004 14:32
Ono to z te treti fotky neni tak videt ( na druhe je to mzona lepsi), ale kvuli muskam ovocneho...
EU Jiří Kaňa27.05.2004 14:04
Zaujala mě tato věta pod jedním obrázkem: "Komisaři EU přes hygienu z tohoto obrázku...
Vyhledávání