úvod
homepage

Komentáře

článku: Zlatý pohár Pivexu 2004

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Hodnoceni specialu..., (Honza, 10.03.2004 12:04) celé vlákno | reagovat
Souhlasim s nazorem, ze je tezke u nas hodnotit specialni piva, kdyz jich tak malo. Vyjimku tvori "silna" piva se stupnovitosti vyssi nez 13. U ostatnich skupin- treba psenicna piva, ktere se u nas vari jen ve dvou pivovarech, by se dalo velice lehce poznat, odkud jsou. A pak by mohla, nechci nikomu nic podsouvat, prijit na radu oblibenost nebo osobni averze, ktere by mohly vyrazne ovlivnit konecny vysledek.

Kdyz jsem toto konzultoval s organizatory zahranicnich prestiznich degustacnich soutezi, dosli jsme k prekvapive jednoduchemu zaveru. Udelat korespondenci soutez s ucasti zahranicnich respektovanych osobnosti. Princip je jednoduchy- pivovary poslou na jedno misto vzorky, respektovana firma tyto vzorky opatri neutralni etiketou a novou zatkou, protokolarne se vzorky zabali a poslou kuryrem do zahranici.

V jednoduchosti je sila:). Zaradoval jsem se, domluvil jsem se s 15 profi degustatorama po svete, obvolal pivovary a ejhle- Vyzkumny Ustav piva a sladu se mezitim odstehoval z Branika a v novem pusobisti nema zatim takove zazemi, aby muj pozadavek realizoval.

Nicmene to nevzdavam, treba koncem roku budeme vyhlasovat "Nejlepsi special" na zaklade hodnoceni v zahranici.

Posledni vec- srovnanavani- melo se jednat o dve kategorie-
1/ silna piva
2/ ostatni- zde by se hodnotily vzorky proti sobe, i kdyz je to na prvni pohled srovnani "hrusek a jablek". Ona by se totiz hodnotila kvalita piva v dane kategorii- napriklad psenicne pivo z pivovaru A odpovida vice psenicnemu pivu nez medove pivo z pivovaru B sve kategorii. Myslim, ze takto nastavene by to mohlo fungovat.

Co vy na to?

Hezky den

honza, Svet Piva.cz
Několik slov k soutěžím a kategoriím, (František Frantík, 10.03.2004 10:04) celé vlákno | reagovat
V republice existuje řada soutěží s různou mírou odbornosti a různým počtem přihlášených vzorků.
Jedinou oficiální soutěží garantovanou Českým svazem pivovarů a sladoven je České pivo 200x, které letos vstupuje do třetího ročníku. Spolu se zde diskutovaným Zlatým pohárem PIVEXU, který byl oficiální soutěží až do roku 2000, a má bohatou tradici, jsou to jediné soutěže u nás, kde se každá značka hodnotí ve dvou nezávislých kolech v několikaměsíčním odstupu. České pivo obsahuje navíc tzv. analytickou část, kde jsou u vzorků vyhodnocovány i některé exaktní parametry (barva,obsah CO2 aj.). Obě soutěže mají odlišnou poměrně sofistikovanou metodu vyhodnocování výsledků. která nestojí pouze na absolutních známkách přidělených členy komise. Členy komisí jsou výhradně nositelé degustačních zkoušek z pivovarů, výzkumného ústavu a škol. Podobné složení komise má podzimní Cena českých sládků, kde se soutěží pouze v kategoriích speciál a všechny ostatní piva. U všech tří soutěží mohu odbornost garantovat. K ostatním se vyjadřovat nemohu, zákulisí a metodiku hodnocení neznám.
Pokud jde o počty kategorií (např. u Zlatého poháru PIVEX) - tmavá piva se nekonají jednoduše proto, že se nesešel dostatečný počet přihlášených značek do kategorie (10). To lze samozřejmě propozicemi změnit, jistě však uznáte, že soutěž, kam se přihlásí např. pět značek, není to pravé ořechové (viz např. MS v hokeji 1953, kde všechny tři zúčastněné týmy braly medaile).
Speciály jsou trochu jiný případ. Jak zachovat anonymitu při hodnocení Červeného draka? Když pominu speciály lišící se od ležáků pouze vyšším extraktem, je každý speciál samostatnou skupinou. Tenhle problém zatím čeká ne vyřešení, troufám si pouze tvrdit, že stejné postupy užívané u běžných kategorií vedou u speciálů k náhodným výsledkům podle osobní obliby členů komise.
zoufalci, (Jiří Kaňa, 09.03.2004 13:38) celé vlákno | reagovat
..."Stačí když jim pár zoufalců zablekotá v obrazovky hit G a jsou spokojení."...

Tak pod to bych se podepsal! Teď jsem měl příležitost vyposlechnout si to hudební veledílo celé...

Jinak vítězství Březňáku mě samozřejmě potěšilo.
Soutěže, (Petr Sitař, 04.03.2004 09:37) celé vlákno | reagovat
Pivex se dle mého názoru začíná vzpamatovávat z útlumu zájmu. To že se letos zúčastnilo o 11 značek více než loni naznačuje, že by se mohl i vzpamatovat.
Za nejprestižnější považuji onu zmiňovanou "malou přehlídku" Zlatou pivní pečeť v Táboře. Rozhodně, co se týče účasti, není malá. A i počtem kategorií v současné době nemá u nás konkurenci. Za malou může být považovaná snad jen prezentace na stánkách, ale po zrušení pivexu jako veletrhu, je také v ČR asi nej.
Při porovnání výsledků odborných soutěží a oblíbenosti značek v ČR běžní konzumenti rozhodně na logo trofejí na etiketách nehledí. A jsem přesvědčen, že spousta těch běžných o soutěžích ani neví. Stačí když jim pár zoufalců zablekotá v obrazovky hit G a jsou spokojení.
Soutěží je u nás dost. Většina se dá posuzovat jako neodborné a ankety, která odráží většinou názory konzumentů. Myslím si, že odborných soutěží nemusí být moc. Dvě zmiňované by stačily. Rozhodně by prospělo jasně oddělit odborné soutěže od neodborných.
Vyhledávání