úvod
homepage

Komentáře

článku: Zlatý pohár Pivexu 2004

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Několik slov k soutěžím a kategoriím, (František Frantík, 10.03.2004 10:04) celé vlákno | reagovat
V republice existuje řada soutěží s různou mírou odbornosti a různým počtem přihlášených vzorků.
Jedinou oficiální soutěží garantovanou Českým svazem pivovarů a sladoven je České pivo 200x, které letos vstupuje do třetího ročníku. Spolu se zde diskutovaným Zlatým pohárem PIVEXU, který byl oficiální soutěží až do roku 2000, a má bohatou tradici, jsou to jediné soutěže u nás, kde se každá značka hodnotí ve dvou nezávislých kolech v několikaměsíčním odstupu. České pivo obsahuje navíc tzv. analytickou část, kde jsou u vzorků vyhodnocovány i některé exaktní parametry (barva,obsah CO2 aj.). Obě soutěže mají odlišnou poměrně sofistikovanou metodu vyhodnocování výsledků. která nestojí pouze na absolutních známkách přidělených členy komise. Členy komisí jsou výhradně nositelé degustačních zkoušek z pivovarů, výzkumného ústavu a škol. Podobné složení komise má podzimní Cena českých sládků, kde se soutěží pouze v kategoriích speciál a všechny ostatní piva. U všech tří soutěží mohu odbornost garantovat. K ostatním se vyjadřovat nemohu, zákulisí a metodiku hodnocení neznám.
Pokud jde o počty kategorií (např. u Zlatého poháru PIVEX) - tmavá piva se nekonají jednoduše proto, že se nesešel dostatečný počet přihlášených značek do kategorie (10). To lze samozřejmě propozicemi změnit, jistě však uznáte, že soutěž, kam se přihlásí např. pět značek, není to pravé ořechové (viz např. MS v hokeji 1953, kde všechny tři zúčastněné týmy braly medaile).
Speciály jsou trochu jiný případ. Jak zachovat anonymitu při hodnocení Červeného draka? Když pominu speciály lišící se od ležáků pouze vyšším extraktem, je každý speciál samostatnou skupinou. Tenhle problém zatím čeká ne vyřešení, troufám si pouze tvrdit, že stejné postupy užívané u běžných kategorií vedou u speciálů k náhodným výsledkům podle osobní obliby členů komise.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání