úvod
homepage

Komentáře

článku: Osud nemoderního pivaře

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Revitalizace českých piv, (Tomáš Čadek, 29.08.2005 09:31) celé vlákno | reagovat
Díky tomu, že patřím k oněm "pivařům na vymření", vyhledávám produkty malých pivovarů a pivovárků, zjišťuji, že se množí jako houby po děšti - a to je jedině dobře. Přijde mi na mysl, že snad právě ta expanze velkých koncernů donutila lidi, kteří mají pivovarnického ducha, začít s výrobou vlastního piva, na které (na základě tradic dědečka, strýce či jiného známého) byli zvyklí tenkrát chodit jejich vrstevníci. Je pravda, že od "sametové revoluce" mnoho pivovarů vzalo za své díky marketingovým snahám velkých pivovarů, ale nové mini a mikro pivovárky od té doby vznikly a to většinou tak, že si "bývalí" pivovarští sedli a řekli si "No když už nám ten pivovar zavřeli, proč bychom si to pivo nemohli uvařit sami - vždyť to umíme sami a bez koncernu..." (např. pivo Vendelín)
Doba, kdy mělo každé větší či menší město svůj vlastní pivovar a jejich měšťanské pivo bylo chutí "patřící do tohoto města", je asi na dobro pryč, ale je důležité, že se znovu objevují piva, u kterých si člověk může dát regionální přívlastek.
Kdo hledá najde., (Karel Prchal, 23.03.2005 11:44) celé vlákno | reagovat
Euro-břečky nechavám prasatům a sám si dávám pivo. Myslim, že opravdového pivaře žádná reklama neudolá a že tu svoji hospůdku si vždy najde ikdyž kvůli tomu musí jít přes půl města nebo jet na kole do sousední vsi. Já to taky tak dělám a funguje to. Jací jsou hosté,takové mají v hospodě pivo.
Nenechme se válcovat, (koldak, 09.02.2005 09:57) celé vlákno | reagovat
V jistém německém detektivním seriálu byla v jednom díle zápletka, že zlý velký pivovar se snažil vytlačit ten místní. Šlo o naprosté patoky, které ale lákaly hostinské nízkou cenou a nikdo se neptal štamgastů, chtějí-li pít dobré místní pivo nebo ne.
U nás je to trochu jinak. Pivo velkých pivovarů, ač chuti nijak nevýrazné, je v hospůdkách k mání za podstatně vyšší cenu, než místní. Přesto jde na odbyt. Můžeme to přičíst částečně mediální masáži, ale problém vidím jinde. Před dvěma desítkami let se opravdu mnohá z místních piv nedala pít a třeba takové nejmenované pivo z Plzně bylo naprosto bezkonkurenční, co se chuti týče, žel poměrně nedostupné v jiných krajích, než kolem vlastního komína. Myslím, že zde existuje jakási "historická paměť". Prostě ono pivo bylo synonymem kvality a pošušňáníčka. Že to už dávno neplatí, že se spousty hektolitrů zmíněného piva vůbec nevaří v Plzni, i když se chlubí stejnou značkou, že se zmíněné pivo vaří daleko jiným způsobem, než před lety, že pivovarské studny by dávno nestačily obrovskému výstavu, to prostého konzumenta nezajímá. To pivo není nedobré. Je ... nijaké. Nevýrazné, neživé, aby se zavděčilo co nejširší škále konzumentů, jejichž chuťové nároky se můžou navzájem velmi lišit. V honbě za co nejvyšší sledovaností musí jít zájmy náročných diváků stranou. Jo, to jsem jinde, ale taky to sedí, že?:-)
Mně osobně velmi vadí bezohledný způsob, jakým se velké pivovary snaží likvidovat ty malé. Ale asi s tím nic dělat nejde, zbývá jen čekat, až budou v naší zemi k dostání dvě či tři inertní, stejně chutnající europiva.
Pán Bůh zaplať za nemoderní pivaře!, (Ing.Petr Pavlas, 09.12.2003 10:47) celé vlákno | reagovat
Z "naprosté nemodernosti" není třeba mít "děsivý pocit", protože moderní je to, co podléhá módě a tu určuje reklama (co je dnes "in" bude jednou "out"). A také: Pravda je vždy nepopulární a nemoderní. Právě proto je však nutno na ní trvat.
naprostý souhlas ..., (Standa Jakoubek, 02.11.2003 09:05) celé vlákno | reagovat
s článkem naprosto souzním ... taky patřím mezi ty "blázny", kteří oceňujou rozmanitost danou malými pivovary...; netvrdím, že nejsem přitahován mocnou přitažlivostí G, to jistě jo,ale napříkald takový ta Chlapark břečka, to snad ani pivo není...; ale to jsem chtěl říct - minulý víkend jsem se vyskytoval v Trutnově a tamní Krakonoš ani žádnou reklamu nepotřebuje, jak je dobrej ...;akorát že ho nikde jinde neseženete; a takových výborných piv je naštěstí zatím ještě po republice víc :-); tak na zdraví :-)
Jsme na tom stejně, (Augustin Gránický, 03.10.2003 08:41) celé vlákno | reagovat
Podobný osud mám já a můj kamarád. Jsme příznivci regionálních českých, moravských a slezských piv a odpůrci velkoprocudentů. Také se setkáváme spíše s opovržením. Ale jak nám srdce zaplesá, spatříme-li nám milý štít. Inu, není nad dobré místní pivo!
*, (Mirka, 30.09.2003 12:11) celé vlákno | reagovat
Nemyslím,že by autor byl druh pivaře na vymření.Takových zarputilců běhá po ČR určitě více.Já mám podobný probém,jelikož bydlím v kraji,kde je propagován jeden nejmenovaný produkt velkého pivovaru.A tak v každé hospůdce čepují právě toto pivo.Okruh mých přátel se také diví,proč ti nechutná .......? No nechutná.A tak už mám za tu dobu vytipované hospůdky,kde čepují i mé oblíbené....
Vyhledávání