Revitalizace českých piv,
(Tomáš Čadek, 29.08.2005 09:31)
celé vlákno | reagovat
Díky tomu, že patřím k oněm "pivařům na vymření", vyhledávám produkty malých pivovarů a pivovárků, zjišťuji, že se množí jako houby po děšti - a to je jedině dobře. Přijde mi na mysl, že snad právě ta expanze velkých koncernů donutila lidi, kteří mají pivovarnického ducha, začít s výrobou vlastního piva, na které (na základě tradic dědečka, strýce či jiného známého) byli zvyklí tenkrát chodit jejich vrstevníci. Je pravda, že od "sametové revoluce" mnoho pivovarů vzalo za své díky marketingovým snahám velkých pivovarů, ale nové mini a mikro pivovárky od té doby vznikly a to většinou tak, že si "bývalí" pivovarští sedli a řekli si "No když už nám ten pivovar zavřeli, proč bychom si to pivo nemohli uvařit sami - vždyť to umíme sami a bez koncernu..." (např. pivo Vendelín)
Doba, kdy mělo každé větší či menší město svůj vlastní pivovar a jejich měšťanské pivo bylo chutí "patřící do tohoto města", je asi na dobro pryč, ale je důležité, že se znovu objevují piva, u kterých si člověk může dát regionální přívlastek.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Doba, kdy mělo každé větší či menší město svůj vlastní pivovar a jejich měšťanské pivo bylo chutí "patřící do tohoto města", je asi na dobro pryč, ale je důležité, že se znovu objevují piva, u kterých si člověk může dát regionální přívlastek.