úvod
homepage

Komentáře

článku: Radegast v kvasnicové verzi

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Radegyzd, (Jensi, 08.12.2010 12:35) celé vlákno | reagovat
Souhlásím s článkem a můžu jen potvrdit starou pravdu : 3 nejrozšířenější europiva bez náznaku nějaké chuti po chmelu - GAMBRIHNUS, RADEGYZD A VELKOHNUSOVICKÝ KOZEL....
Čirý kvasničák, (DanD, 15.11.2010 14:23) celé vlákno | reagovat
Na pivních slavnostech v Nošovicích jsem si taky dal kvasnicového Radegasta a jelikož jsem se vybavil vlastním sklem, hned na první pohled mi byla podezřelá jeho takřka absolutní čirost. Kde jsou kvasnice? tázal jsem se zklamán...
Tu však mé oko uzřelo kolemjdoucího sládka Plzeňského pivovaru, pana Berku a toho jsem se, jakožto profesionála, zeptal, zda se mu ono pivo nezdá příliš čiré. Byl jsem poučen, že spodně kvašené pivo je kalné především u dna, kde se kvasnice shromažďují, a jsou tak vyčepovány brzy po naražení sudu, zatímco konec sudu (jeho hladina) je čirá. Nechtěl jsem se přít, ale mám dojem, že kvasnice by v živém pivu měly být rovnoměrně rozptýleny v celém obsahu a u dna by se měly shromažďovat jen ty, které svou práci již odvedly a jejichž životní cesta došla ke svému konci.
Nevím, nejsem odborník a vůbec otázky spojené s kvasnicovými (přesněji nefiltrovanými) pivy jsou pro mě záhadou. Jak může například Bernard prodávat svůj sváteční nepasterizovaný kvasnicový ležák v lahvích v supermarketech? Copak se kvasničáky nemají skladovat při nízkých teplotách, jinak je jejich životnost silně omezená?
tetrahop, (Rudolf Beranek, 05.11.2010 18:02) celé vlákno | reagovat
Cetl jsem, ze tetrahop pouzivcaji Svijany, je to pravda?
Re: tetrahop, (Honza Kočka, 06.11.2010 21:17) celé vlákno | reagovat
No, zeptat se jak to maji Svijany s Tetrahopem se muzete na dni D Domovarniku v Podskalske 4.12. vrchni sladek Petr mensik tam bude mit prednasku o ceskem pivu...
Musím reagovat, (Dan, 02.11.2010 21:15) celé vlákno | reagovat
Pane Jarošku, musím reagovat, ačkoliv mě obecně takové bláboly nechávají chladným. Nejdříve si ověřte informace, než je pustíte na veřejnost. Jste zaslepený nenávistí k pivům z nadnárodních společností. Taky miluji pivo z minipivovarů, jsou jedinečná. Ale věřte tomu,že i pivovar typu Krušovice zaměstnává lidi, kteří pracují poctivě na tom, aby pivo chutnalo. Zajisté se nejedná o "chemičku". Používá se dvoufázový způsob kvašení piva a nepoužívají se žádně aditiva, jako například v pivovarech typu Svijany.který je zde mnohokrát vychvalovaný.
Re: Musím reagovat, (hroch, 02.11.2010 22:41) celé vlákno | reagovat
Tak tu máme zase jednu nesmyslnou reakci, která zavání pivním misionářstvím.
Celá narážka byla směřována na Plzeňského marketingového "sládka", který nám jako prodejný šašek radí v hypermarketech jak nalévat do sklenice to "nejlepší pivo na světě", mluví desetkrát ročně o tradicích třígenerační rodiny sládků atd.. Jediné co autor předešlého porovnání popletl, výraz loutka a šašek. Loutka je vedená, šašek je sám tvůrce svého jednání. Jestli se nejedná o trdlování marionety řízené za špagátky managmentem PU, pak nevím k čemu jinému to přirovnat. I když pan Berka může z vlastního chutě po dalších prémiích vytvářet spoustu skvostných nápadů sám. Jinak co se týká Svijan, Tetrahop byl na všech pivních serverech krutě kritizován, a taky ze všech i odborných diskuzí vyšlo, že se jedná o chemicky upravený chmelový extrakt, ale nejde o aditivum.
Re: Musím reagovat, (Petr Měrka, 02.11.2010 22:46) celé vlákno | reagovat
No a přesto jsou Svijany ještě relativně pitelné, což se o produktech nechvalně známých nadnárodních koncernů říct nedá.
Páně Jaroškova analýza je vcelku výstižná, i když dle mého skromného názoru poměrně mírná.
Re: Musím reagovat, (Martin Jarošek, 05.11.2010 12:14) celé vlákno | reagovat
Ve své zaslepenosti vůči zhoubné globalizaci, která ničí poctivé (nejen české) pivo alespoň vím co píši. Vám bych, pane kolego doporučoval číst článek celý a pozorně. O Krušovicích, které šly tzv. "do sebe" a dnes se snaží vařit pivo přece jen snad o něco chutnější jsem ve svém posledním příspěvku nic tak zase drsného nenapsal. Mimochodem žlutý hnus připravovaný pod křídly německého Radebergeru či Bindingu si zkritizovalo současné vedení před svědky samo.Dále si nejsem vědom, že bych jakkoliv vychvaloval Svijany.Takže si příště napište svůj vlastní blábol, aby zase mohl případně zanechat chladným mne.
Tradice, (umbob, 01.11.2010 21:52) celé vlákno | reagovat
A největším mluvkou odkazujícím se na tradice je plzeňský vrchní šašek Berka. V poslední době fakt komická figurka
Vyhledávání