úvod
homepage

Komentáře

článku: „Pivo znalců“ v brněnských hospodách (4.)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Strakonická piva..., (Vašíček, 24.10.2008 18:41) celé vlákno | reagovat
Jedno z nejdéle výčepních míst strakonických piv v Brně je na Kolišti, tenisové dvorce u viaduktu.Také s kvalitou jsem neslyšel, že by tam měli problém.Naopak natlakovaný magický pruh zhruba mezi ulicemi Úvoz (na západě), Kotlářská (na severu), Lidická (na východě) je pověstný tím, že je zde snad víc hospod a barů, než psů nebo koček a není lehké se zde udržet.provozovny často mění majitele nebo se přejmenovávají.Např. má sestra ještě před pár lety provozovala Indian Jones na rohu Veveří a Jana Uhra a pivo také měnila (Pilsner U./ČH atd.).Případně by mě zajímal názor na tuto i jiné provozovny v onom popsaném, knajpami zhusta obsazeném území.Díky,V.
staré údaje, (Lozik, 23.09.2008 19:47) celé vlákno | reagovat
Teď už tam točí jen Starobrno, bohužel
Dudák v Praze, (Petr B., 09.02.2007 12:23) celé vlákno | reagovat
Pro příznivce Dudáka z Prahy; dnes mají černého Dudáka inzerovaného v p. Vaňka v Pivní galerii v Holešovicích.
Ad Petr, (Tomáš Semrád, 08.02.2007 14:23) celé vlákno | reagovat
Hm, dobrý, to jsi mě dostal, ani vlastně nevím kde to je, hned až budu mít cestu přes střed města, tak tam zaskočím na obhlídku. Každopádně díky za info!
Sklepák, (Petr, 07.02.2007 19:13) celé vlákno | reagovat
Tak a je to tu. Od vcerejska je kvasnicové pivo ze Strakonic na čepu ve Veselé vačici na Běhounské...bližší informace napíšu až se tam vypravím...
Podkrkonošský speciál, (pivař, 07.02.2007 18:21) celé vlákno | reagovat
Pozvánka na ochutnávku je na www.udana.cz
hospoda se Sklepákem a Vegas, (Petr, 02.02.2007 18:25) celé vlákno | reagovat
V oné hospodě o které jsem psal doplní sklepák nabídku piv ze dvou velkopivovarů.
K obsluze ve Vegasu-žádnej zázrak to teda vůbec není a to nemyslím jen rychlost ale i problémy s pamětí..ale Oldřich je tam super!!
další Sklepák...., (Tomáš Semrád, 02.02.2007 09:04) celé vlákno | reagovat
S tím novým přírůstkem Sklepáka ve středu města si mě Petře teda docela navnadil, jsem zvědav, kde to bude, zároveň mám velkou radost, je to další potvrzení toho, že v Brně se strakonickému opravdu daří jako málokterému regionálu. Nemohla by být alespoň malá nápověda, zda se jedná o hospodu novou nebo stávající a strakonické pivo vystřídá jinou značku, resp. rozšíří stávající pivní nabídku?
Ad Vegas, je škoda, když člověk přijde na kvalitní, zcela nevšední pivo, které mu šmakuje a někdo mu ten zážitek pokazí, nicméně můj kamarád, který chodí na Oldřicha teď už pravidelně (předtím výhradně vyznavač Prazdroje a nic než Prazdroje...a nemůže si Oldřicha vynachválit, vidíte i změna ortodoxních vyznavačů z velkovárenského na "pidižvíka" je možná, chce to zajímavý a kvalitní produkt) si na obsluhu zatím nikdy nestěžoval, možná to bude tím, že tam dodává své zboží a má tak trochu "protekci", to však neospravedlňuje obsluhující personál, aby neměřili všem stejně, vlídně!!!
u Dána, (aleš procházka, 01.02.2007 23:32) celé vlákno | reagovat
Tedy, ani se mi nechce věřit, že by to u Dána takhle fungovalo. To je skvělá informace, díky za ni. A ted z jiného/pivovarského/ soudku. Právě jsem se vrátil z Vegasu, z ochutnávky na těchto stránkách avizovaného Oldřicha z Blučiny. Pivo kvalitní, všechna čest, leč obsluha příšerná. Ale za to Oldřich nemůže...
Zpět ke strakonickému, (Petr, 01.02.2007 21:10) celé vlákno | reagovat
Tak zdá se že tento díl povídání nebude poslední. Během zhruba týdne by měl začít z pípy jedné hospody-restaurace v centru Brna téct Sklepák...z jaké? to si zatím nechám pro sebe:-) (ale až začne tak samozřejmně budu informovat...)
když lokál nahradí Géčko...., (Martin Štros, 01.02.2007 18:58) celé vlákno | reagovat
občas se stane, že Géčko musí vyklidit pozice kvůli regionálnímu pivovaru... třeba ... koukněte na konec prosince 2006... a snad je to jen jeden z příkladů

http://www.beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=4474
ochutnávky U Dána, (pivař, 01.02.2007 18:15) celé vlákno | reagovat
Pokud vím tak se avízo o ochutnávce se objeví na webovkách v rubrice "akce" , v hospodě je to na letácích a pak ústním podáním, štamgastům chodí sms zprávy. Podkrkonošský speciál z pivovaru Nová Paka na pátek 9.2. už mám potvrzen.
Ochutnávky u Dána, (Tomáš Semrád, 01.02.2007 15:24) celé vlákno | reagovat
Teď jsem v rychlosti shlédl ww stránky "U Dána" a Plzeň tam je pořád, navíc doprovázená i Starobrnem, ale o ochutnávkách piv z malých pivovarů, tam nikde nic nebylo, nebo jsem to nějak nezaregistroval. Ty ochutnávky jsou nějak avizovány či jak se to člověk dozví? Díky za info
U Dána, (Tomáš Semrád, 01.02.2007 14:12) celé vlákno | reagovat
S tím "Dánem" je to zajímavé. Není to tak dávno, co to byla pivnice, kde točily výhradně produkty Plzeňského Prazdroje včetně samozřejmě Gambrinusu. Zajímalo by mě (teda za stavu, že se nezměnil provozovatel), co vedlo k takové, řekl bych dost netradiční, avšak velmi kvitující změně, z nadnárodní značky na malé regionální piva, dle uváděné nabídky, víc než nevšední. Super!
Pro Martina Štrose: až si dáš strakonický Nektar, pak už budeš vědět, že nektar se hodí i k pivu, a hlavně strakonickému :-)...
prádelna, (pivař, 01.02.2007 13:43) celé vlákno | reagovat
Ulice kde je prádelna i pivnice U Dána se jmenuje Skřivanova. Mimochodem U Dána jsou pravidelné ochutnávky piv z malých pivovarů. Už byl např. Richter ležák, Olivětinsky opat 14 a 17, Svijany 13 a Kvasničák, Záviš 12, atd. bude Nová Paka 13, Malý Rozhozec ...
www.udana.cz
názvy, (Martin Štros, 01.02.2007 12:27) celé vlákno | reagovat
u mě teda taky slovo nektar vyvolává pocit nějakýho džusu a k pivu se moc nehodí, lepší je ten dudák, který má i vztah k regionu Strakoniska.
A Pardál je dobrej název, i když by se možná víc hodil k silnějšímu pivu. mimochodem, už se začal někde v obchodehc objevovat? Sice to bude asi slabota, ale zvědavost mě určitě donutí jednoho ochutnat.
Nektar je nektárkem, (Tomáš Semrád, 01.02.2007 07:16) celé vlákno | reagovat
Nektar, ten boží nektar...nemohu si pomoct, ale krásné to slůvko pro pivo (teda alespoň pro mne). A po napití ho jest vychutnávati pěkně pomaloučku, hmmmmm....Asociace na šťávy či džusy se u mě nedostavila :-)
Nesouhlasím.., (Zbyněk Holan, 31.01.2007 23:57) celé vlákno | reagovat
..s názorem, že název Nektar se hodí k pivu. Ano k džusům ano či různým štávičkám, nektar ve mně vzbuzuje představu něčeho sladkého, lepivého, co se konzumuje po kapkách, což u piva není zrovna žádoucí....

Dudák se naopak velice hodí. Strakonický dudák je pojem. Každý hned ví odkud pivo pochází. I představa hudby, kterou dudák vzbuzuje náramně ladí s popíjením piva... dudy, krásné to slovo, nástroj i objekt zájmu...

Ad Pardál: souhlasím jako název pro pivo - fiasko! U mě evokuje něco jako pálí a prdel, opět ve spojení s pivem naprosto nevhodné!! Vhodný název pro pálivou omáčku...

Strakonickému Dudákovi zdar!
Nektar a Dudák, (Tomáš Semrád, 31.01.2007 06:35) celé vlákno | reagovat
Je pravda, že oba názvy mohou u některých spotřebitelů vyvolávat poněkud "zmatek", co k čemu přiřadit nebo jak se co vlastně oficiálně jmenuje.
Když jsem byl ve Strakonicích loni v únoru, padla na toto samozřejmě řeč. Pan ředitel, ing. Seknička mi sdělil, že Dudák by se měl stát obchodní (nosnou) značkou pivovaru, Nektar pak bude „pouze“ druhem výrobku (viz stávající ležák 11, pořípadě lehký Silver). Tímto by se měla kolem toho definitivně uzavřít neustálá diskuse.
Každopádně, jak tady napsal Roman, oba mají své opodstatnění, a to jím z výše uvedených důvodů, proto by nebylo i dle mého názoru rozumné zbavovat se jednoho z nich, i když někteří rádoby vtipálci začnou "veršovat"...Ale kvůli nevýznamné skupince jednodušších jedinců (kteří možná v životě, jak to tak vesměs již bývá, nevypili ani deci Nektaru a něco jen papouškují) bych rozhodně značku Nektar "nevymazával" z podvědomí pivařské veřejnosti. Mimochodem potenciál "Dudáka" chce pivovar využít při exportu na Ostrovy, tam tato značka má velmi silný zvuk.
Co se týká změny technologie výčepního piva, k tomu tolik. Vylepšení některých parametrů je jen ku prospěchu. Stávající "Měšťanská desítka" je oproti "Nektar Gold" plnější, hutnější chuti. Řekl bych, že si na ni fajnšmekr víc pochutná, a o to šlo. Nabídnout zákazníkům poctivější výčepní pivo než na co byli léta zvyklí a vyjet ze zajetých kolejí (desítka je hlavně na žízeň..., to rozhodně, ale proč si na ni i pořádně nepochutnat). Zkrátka "Měšťanská" má rozhodně vyšší přidanou hodnotu. Dalším důvodem byl samozřejmě marketing. Po vstupu nového vlastníka bylo nutné zaujmout pivařskou veřejnost, především tu svoji, která se tehdy stále zmenšovala, něčím novým. Což se rozhodně podařilo a nejen na krátkou chvíli!
A co se týká nové prádelny, toť pro mě nová informace, kterou samozřejmě prověřím. Je škoda, že ta na Hybešové je zavřená, protože ta Výroční Litovel nemá v lahvích chybu, a co pak jako sudová?....

Dudák X Nektar, (Roman Holoubek, 30.01.2007 19:47) celé vlákno | reagovat
Oba názvy mají svůj historický původ a opodstatnění.
Já osobně mám moc krásné vzpomínky na Nektar, který je mimochodem velmi dobrým názvem pro jakýkoli nápoj. Evokuje něco lahodného, milého chuťovým buňkám (božský nektar, ....). Dudák - to je osobitý název, který patří folkloristicky k tomuto regionu a lidé z celé ČR si dudáky spojují právě s tímto a západnějším regionem. Pro marketing - proto jsou vhodné oba názvy - určitě lepší než název Pardál pro pivo.

Osobně bych zvolil cestu jakou zvolily některé jiné pivovary, například Hanušovice. Tj. hlavní název Dudák a podtituly různé pro jednotlivá piva, tedy 10 = Měšťanská 10, 11 = Nektar, apod.
123
Vyhledávání