úvod
homepage

Komentáře

článku: Minipivovary – zkáza českého pivovarnictví?

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Pane Kočko dovolím si nesouhlasit, (Václav Vožech, 04.03.2010 16:28) celé vlákno | reagovat
Už jsem svůj názor vyjádřil na jiném serveru, ale doplním.

Ano samouk, či rychlokvaška, může udělat skvělé pivo, ale neumí jej udělat opakovaně, pokud nemá buď patřičnou školu, nebo bohaté zkušenosti. A nelíbí se mi, že v některých (a není jich až tak málo) minipivovarech si tyto zkušenosti metodou pokus-omyl tříbí na nás jako na pokusných králících.

Ano absolvování školy ještě z nikoho neudělá machra. Ale je to první předpoklad pro to, aby znal procesy a věděl co se může stát udělá-li to či ono. Aby věděl a uměl si spočítat změnu výrobního procesu při užití sladů jiné kvality, chmelů jiné alfy, kvasnic různého stáří, .... Je toho mnoho (včetně hygieny a sanitací) o čem by se zde dalo psát.

Přítel po telefonu také není všelék.

Ano vyučený sládek není celý předpoklad pro dobré pivo. Je to i v jeho talentu, v jeho píli, v jeho štěstí a důležitý, velmi důležitý faktor je majitel. Co mu umožní.

Nemyslete si, i ve velkých nadnárodních pivovarech dělají fachmani, vynikající odborníci, ale mají ruce svázané. Ale i oni v rámci svých možností se snaží dělat maximum pro pivo.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání